Syytä ottaa punkkisyyni tavaksi

Jussi Kettunen (vas.) ja Timo Ojala tietävät, että punkkia esiintyy jo aivan alkukesästä. Auttaa, kun  pitää nurmet ja heinikot matalana. Kuva: Erkki Koivisto
Jussi Kettunen (vas.) ja Timo Ojala tietävät, että punkkia esiintyy jo aivan alkukesästä. Siihen auttaa, kun pitää nurmet ja heinikot matalana. Kuva: Erkki Koivisto

Kesänvietosta ei pidä pidättäytyä punkkien pelossa. Kesästä saa nauttia ja touhuta luonnossa, kunhan tarkastaa itsensä aika ajoin.

– Punkkisyyni on hyvin suositeltavaa tehdä kesäaikaan kaikille perheenjäsenille ja lemmikeille iltaisin, koska punkit ovat varsin yleisiä, sanoo ylilääkäri Tarja Marjamäki Lempäälän terveyskeskuksesta.

– Punkkialueilla kotieläimet ovat merkittävä riski ihmiselle kantaessaan punkkeja sisätiloihin. Niinpä samaan sänkyyn kotieläimiä ei tulisi ottaa, ellei ole tehnyt huolellista punkkitarkastusta eläimelle, hän jatkaa.

Puutiaisen usein kivuttoman ja siksi helposti huomaamatta jääneen pureman seurauksena voi Suomessa sairastua lähinnä kahteen tautiin, Lymen borrelioosiin tai puutiaisaivokuumeeseen. Niiden lisäksi puutiaisten välityksellä voi saada tularemian eli jänisruton tai ehrlichioosin. Tartuntariskiin vaikuttavia tekijöitä ovat punkin kiinnittymisen kesto. Siksi isommilta murheilta välttyy, vaikka punkki purisi, jos punkkisyynissä punkki heti huomataan ja poistetaan.

– Apteekista saa ostaa hyviä punkkipinsettejä, joilla punkin saa hyvin poistettu omatoimisesti, hän huomauttaa.

Suomessa alle yksi prosentti punkeista sisältää puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta. Punkin välittämästä borrelioosista ja puutiaisaivokuumeesta sekä muuta punkkitietoa löytyy osoitteessa http://www.punkki.net/index.html. Punkkinettiin on asiantuntija-artikkeleita  laatinut lempääläläislähtöinen sisätautien ja infektiotautien erikoislääkäri, LT Jarmo Oksi.

Oksin mukaan paras tapa suojautua punkinpuremalta on valita kulkureitti luonnossa siten, että vaatetus mahdollisimman vähän koskettaa aluskasvillisuutta. Pitkävartiset saappaat ovat tehokas mutta kesällä usein epämiellyttävä tapa pukeutua suojaan punkeilta. Pitkävartiset sukat vedettynä housunlahkeiden päälle suojaavat myös tehokkaasti punkkeja pääsemästä välittömästi ihokontaktiin.

Hän huomauttaa, että lapsilla on taipumus saada punkkeja aikuisia useammin hiuksiinsa. Vaatetuksen valinnassa kannattaa huomioida, että karvaiset puserot keräävät punkkeja sileitä materiaaleja herkemmin ja että vaaleista vaatteista punkit on helpompi havaita kuin tummista. Vaatteet ja vuodevaatteet kannattaa ravistella päivittäin.

Punkin varhaiset kehitysasteet ovat niin pieniä, että ilman erityistä punkkisyyniä ne saattavat jäädä huomaamatta jopa useiksi päiviksi.

– Ihon ja vaatteiden tarkastus mielellään jo heti metsäretken jälkeen tai viimeistään illalla on tapa, jonka punkkialueella elävän tai kesäänsä viettävän on hyvä oppia. Punkkisyyni on syytä tehdä yhdessä toisen henkilön kanssa, koska kaikkia taivealueita, selkää tai hiuspohjaa voi olla itse itseltään vaikea tarkastaa, Oksi sanoo