Suklaata kaikille, sanoo Dammenberg

Marko Iso-Kungas korostaa Dammenbergin olevan nimenomaan pirkanmaalainen ja suomalainen yritys, vaikka sen varsinainen kotipaikka onkin Tampere.
Marko Iso-Kungas korostaa Dammenbergin olevan nimenomaan pirkanmaalainen ja suomalainen yritys, vaikka sen varsinainen kotipaikka onkin Tampere.

Sopivassa kohdassa Sääksjärvellä kävellessä sattaa nenään leijailla suklainen tuoksu. Kaksikymmentävuotias Dammenberg on pyörittänyt Lempäälässä suklaatehdasta nyt viitisen vuotta. Tehtaanmyymälään poikkeaville tarjotaan suklaisia elämyksiä, mutta yritys tähyää yhä enemmän myös ulkomaille. Maailmanlaajuinen nettikauppa tuo Lempäälässä valmistetut suklaat kaikkien käden ulottuville.

Jos kahdensadan tuotteen edessä yllättää valinnanvaikeus, voi yritykseltä varata oman suklaatastingin. Suklaatehtailija Marko Iso-Kungas kertoo, että jokainen suklaanmaistelutilaisuus räätälöidään osallistujille sopivaksi. Maistelu sopii kaikille suklaasta kiinnostuneille herkkusuille ja ohjelmanumeroksi vaikka polttareihin.

Maistelu tarjoaa suklaan ystäville paljon tietoa herkun historiasta, valmistusprosessista ja tietysti Dammenbergista. Esimerkkimaistelussa tarjolla on seitsemän erilaisen konvehdin lisäksi tryffeleitä ja perussuklaita. Vaikka maisteluun tuotavien suklaiden määrä on maltillinen, Iso-Kungas toteaa, ettei kaikkia täyteläisiä konvehteja silti välttämättä jaksa syödä.

– Usein maisteluun tulijat yllättyvät valikoimamme laajuudesta. Myös suklaan tuotantoprosssista ja historiasta ollaan tietämättömiä.

Iso-Kungas vertaa suklaata viiniin. Eri alueilta tulevat suklaat maistuvat aivan erilaisilta, kuten erilaiset rypälelajikkeetkin. Ghanalainen suklaa esimerkiksi saattaa olla jopa tumman tunkkaista, kun taas Venezuelasta tulee hedelmäistä suklaata. Dammenberg tuo suklaansa Dominikaanisesta tasavallasta, Ecuadorista ja Venezuelasta.

Tryffeli kahvin kanssa maistuu myös suklaatehtaan johtajalle. Marko Iso-Kungas kertoo Dammenbergin laajentaneen valikoimiaan viime vuosina ja nyt tuotannossa on jo kaksisataa erilaista suklaaherkkua.
Tryffeli kahvin kanssa maistuu myös suklaatehtaan johtajalle. Marko Iso-Kungas kertoo Dammenbergin laajentaneen valikoimiaan viime vuosina ja nyt tuotannossa on jo kaksisataa erilaista suklaaherkkua.

Yksitoista vuotta Dammenbergin ohjaksissa ollut Iso-Kungas on määrätietoisesti kehittänyt allergikoille ja erityisruokavalioa

sokerittoman tumman 55 % suklaan ja tumman 74 % luomusuklaan.
sokerittoman tumman 55 % suklaan ja tumman 74 % luomusuklaan.

noudattaville sopivia suklaita. Kokonaan pähkinätön, gluteeniton ja kananmunaton tehdas tuottaa sopivaa suuhunpantavaa myös kosher- ja halal-ruokavaliota noudattaville. Valikoimista löytyy jopa maidotonta maitosuklaata.

Iso-Kungas nimeää Dammenbergin suosituimmiksi tuotteiksi sokerittoman tumman 55 %  suklaan ja tumman 74 % luomusuklaan. Mutta mikä on suklaatehtailijan oma suosikki?

– Nyt tuli paha rasti. On monia hyviä tuotteita, mutta makeannälkään otan 74 prosenttista tummaa luomusuklaata. Se on sopivan voimakas eikä sisällä kaakaomassan, voin, sokerin ja vanilijasokerin lisäksi mitään ylimääräistä. Mitä lyhyempi tuoseseloste, se parempi. Myös tryffeli maistuu silloin tällöin kahvin kanssa.