Kesäillan valssi soi Narvassa

 

Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund. Kuva: Carmen Sylva
Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund. Kuva: Carmen Sylva

Harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen ja monet huippuhanuristit konsertoivat keskiviikkoiltana 9. heinäkuuta Vesiulahdessa Narvan Seurantalossa. Tilaisuus liittyy Ahvenaisen 85-vuotisjuhlavuoden kiertueeseen, joka huipentuu syyskuun 20. päivänä pidettävään juhlakonserttiin Finlandia-talossa.

Narvan konsertissa esiintyvät hänen lisäkseen harmonikkataituri Carina Nordlund sekä Tammer Hanurit solistina Tuula Mäkinen.  Tilaisuudessa kuullaan lähes parituntinen ohjelma, jossa on musiikkia moneen makuun. Konsertin järjestelyissä on mukana Vesilahden kulttuuritoimi.

Veikko Ahvenainen aloitti uransa Kuopiossa 9-vuotiaana kaksirivisellä pelillä kuopiolaisen muikkukauppiaan opastuksella. Pari vuotta myöhemmin hän hankki viisirivisen harmonikan osto- ja myyntiliikkeestä tekemällään pankkivekselillä.

Varsinainen taiteilijaura on alkanut vuonna 1947. Tuolloin 18-vuotias Veikko Ahvenainen alkoi esiintyä Yleisradiossa omilla ohjelmillaan ja aloitti samalla kiertueet eri puolille Suomea. Uransa huippuna hän pitää soolokonserttia Moskovan legendaarisessa Tsaikovski-salissa vuonna 1978. Presidentti Tarja Halonen palkitsi hänet vuonna 2010 Pro Finlandia -mitalilla.

Veikko Ahvenainen on pitänyt lähes 5 000 soolokonserttia, soittanut eri kaupunginorkestereissa ja tehnyt lukuisia kiertueita ulkomaille. Yhteensä hän on konsertoinut 40 maassa. Ahvenainen on 70 soittovuoden aikana säveltänyt ja sovittanut noin tuhat harmonikkakappaletta, tehnyt lähes tuhat levytystä ja kirjoittanut harmonikansoiton oppikirjoja. Hän on Suomen eniten levyttänyt artisti.

Tulevassa konsertissa kuullaan Tammer hanureiden ja Tuula Mäkisen esittämänä monia Dallapé-ajan hittejä. Eerik Mäkisen johdolla soittavan yhtyeen esitykset ja Tuula Mäkisen laulut ovat hienoa kuultavaa. Paljon maailman esiintymislavoja kiertänyt Veikko Ahvenainen ja hänen vaimonsa Carina Nordlund soittavat huippusovituksia tunnetuista ikivihreistä.

Veikko Ahvenainen on kunnostautunut myös kirjailijana. Juuri ilmestynyt elämäkerta Hanurini muistoja on saatavana konsertissa. Teos on 350-sivuinen kirja, jossa on 100 valokuvaa.