Se oli räjäytys

Tiistai-iltana 1. heinäkuuta kello 20 aikaan sosiaalisessa mediassa ja erityisesti facebookissa oli paljon Lempäälästä kommentteja, joissa ihmeteltiin, onko paikkakunnalle iskenyt maanjäristys. Ei ollut. Se oli räjäytys.

Kestoltaan lyhyenä kuultu ääni muistutti ukkosmaista jytinää, vaikka ilma oli tyyni ja sateeton.  Joku kuljulainen havaitsi ikkunalasien helinää. Kovaääninen jymähdys kuultiin niin Laasonportissa, Hauralassa, Tuulialassa, Hakkarissa, Vanattarassa kuin Tampereen puolella Peltolammilla.

Lempäälän kanavalla havaittiin tulvasulkuporttien täräjävän. Vanattaran ja Asemakylän välissä metsässä tapahtuma-aikaan ollut henkilö luuli Hornet-hävittäjän rikkoneen äänivallin.

Seismologi Outi Valtonen Helsingin yliopiston seismologian laitokselta sanoo, että kyseisenä ajankohtana ei sattunut maanjäristyksiä Lempäälässä eikä lähialueilla.

– Rekisteröimme illan aikana ainoastaan yhden tapauksen, josta havainnot olisivat voineet mahdollisesti johtua. Kyseinen räjäytys sattui noin kello kaksikymmentä Pirkkalan suunnalla ja oli suuruudeltaan 1,0, sanoo Valtonen todeten, että tämän suuruisista räjäytyksistä vastaanotetaan harvoin havaintoja.

Todistetusti sen sijaan maa järähteli Lempäälässä viimeksi 28. joulukuuta vuonna 2009 – silloinkin illalla. Seutukunnalla harvinaisen luonnonilmiön ja pienen, magnitudiasteikolla 1,2 suuruisen maanjäristyksen keskus oli Ahtialan-Lastusten suunnalla usean kilometrin syvyydessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?