Lempoisten koulussa vaurioituneita rakenteita

Lempoisten koulun remontin toisen vaiheen purkutyöt ovat paljastaneet rakenteista yllätyksiä.

Tekninen johtaja Jaakko Hupanen kertoo, että remontin yhteydessä löytyi kuudenkymmenen vuoden takaisen rakennustavan mukaisesti kaksi betonilaattaa, joiden väliin on jätetty puulaudoitus. Laudoitusten olemassaolosta on tiedetty, mutta yllätyksenä tuli niiden huono huonto. Koulun peruskorjattavassa osassa on jouduttu purkamaan kaikki välipohjat ja yläpohja. Lisäksi vaurioituneita rakenteita on jouduttu poistamaan ja uusimaan.

– Laudoituksessa on paljon lahovaurioita, jotka ovat varmasti osaltaan aiheuttaneet sisäilmaogelmia.

Lahon syynä eivät ole vesijohtovauriot, vaan huoneessa olevan sisäilman kosteus, joka on kondensoitunut huonosti tuulettuviin puupintoihin. Kuudessakymmenessä vuodessa kondensoitunut vesi tekee tuhojaan.

Hupasen mukaan löytö viivästyttää töitä muutaman viikon. Töitä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa jouduttu keskeyttämään, ja myös työvoimaa on pystytty ottamaan lisää tarpeen mukaan.

Löytyneiden vaurioiden purku- ja korjaustyöt tuovat hankkeelle lisäkustannuksia. Vuoden 2014 talousarvioon sille on varattu 8,5 miljoonaa euroa ja kesäkuun loppuun mennessä määrärahasta on käytetty 3,1 miljoonaa euroa. Kokonaiskustannusarvio on 18,4 miljoonaa euroa. Hupanen arvioi, että kustannukset lisääntyvät prosentuaalisesti vain vähän, mutta kuitenkin muutaman satatuhatta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?