Lauantaina saa ampua ilotulitteita haja-asutusalueilla vesistön äärellä – taajama-alueella ammuskelusta ilmoitettava pelastuslaitokselle

Venetsialaisissa saa paukutella

– Ilotulitteeen ampumisessa on käytettävä tukevaa telinettä tai tukea ja ampuminen täytyy suunnata mahdollisimman turvalliseen paikkaan, Matti Vuorinen muistuttaa. Kuva: Erkki Koivisto

– Ilotulitteeen ampumisessa on käytettävä tukevaa telinettä tai tukea ja ampuminen täytyy suunnata mahdollisimman turvalliseen paikkaan, Matti Vuorinen muistuttaa. Kuva: Erkki Koivisto

Juuri alkoi sorsastuskausi haulikonpaukauksineen. Tulevana viikonloppuna tukitulta laukauksille rannoilla antavat vielä ilotulitusraketitkin ja tulenloimotukset rannoilla. Lauantaina 30. elokuuta vietetään nimittäin ns. venetsialaisia, joka on mökkeily- ja veneilykauden päätösjuhla.

Länsirannikolta sisämaahan levinnyt tapa näkyy – ja kuuluu nyt meilläkin. Pirkanmaan pelastuslaitos on antanut luvan ampua ilotulitteita haja-asutusaluilla lauantai-iltana 30. elokuuta.

Venetsialaisten juhlintaan kuuluu avotulen ja nykyisin myös ilotulitteiden käyttö. Pirkanmaalla ei tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaisille ilotulitteiden käytöstä venetsialaisten yhteydessä lauantaina 30. elokuuta kello 18–24 haja-asutusalueilla vesistöalueiden välittömässä läheisyydessä. Vapautus ilmoitusvelvollisuudesta ei koske taajama-alueita, vaan siellä tapahtuvasta ilotulitteiden käytöstä on ilmoitettava entiseen tapaan pelastuslaitokselle.

– Ilotulitteiden kanssa kannattaa olla maltti mukana. Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa aiheutua vakavia henkilö- tai omaisuusvahinkoja käyttäjälle itselleen tai ulkopuolisille, joten on syytä etukäteen miettiä ilotulitukseen liittyviä riskitekijöitä, jotta juhlat onnistuisivat, muistuttaa johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen Pirkanmaan pelastuslaitoksesta.

Lempääläläinen urheiluvälinekauppias Matti Vuorinen on tyytyväinen lakimuutoksesta, joka mahdollistaa venetsialaisten juhlistamisen ilotulitteilla.

– Viime vuonna kauimmat asiakkaamme tulivat Forssasta ja Hämeenlinnasta asti.

– Kaupaksi menee ihan niitä samoja raketteja kuin uutenavuotenakin. Parasta ampua ovat tällaiset tikkuraketit, jotka tuetaan, nyt kun ei ole lunta, rantahiekkaan ja kiviin ja suunnataan vesistön ylle, Vuorinen opastaa.

Ilotulitusraketteja saa ostaa ja myydä ympäri vuoden, mutta muina aikoina kuin uutenavuotena ja venetsialaisten yhteydessä, esimerkiksi perhejuhlien yhteydessä, niiden räjäyttämiseen pitää pyytää lupa.

– Pelastuslaitokselle voi ilmoitta helposti netissä, kun aikoo pitää pienimuotoisen ilotulituksen. Ilmoitukseen on merkittävä paikka, ajankohta ja vastuuhenkilö, Matti Vuorinen neuvoo.

Raketit on ammuttava laukaisutelineestä ja rakettien suuntaukseen on syytä kiinnittää huomiota. Laukaisutelineen voi rakentaa itse tai hankkia erikseen myytävän metallisen telineen helpottamaan rakettien ammuntaa.

Mutikainen muistuttaa, että metsäpalovaroituksen voimassaoloaikana ilotulitteita ei saa ampua eivätkä alkoholi ja ilotulitteet kuulu yhteen.

– Ei saa myöskään aiheuttaa kohtuutonta meteliä, joka saattaa häiritä naapureita tai lemmikkieläimiä.

Vanhempien on hyvä muistaa, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisten käyttöön, sillä vastuu hankkimiensa ilotulitteiden käytöstä on aina hakijalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?