Karjalasta löytyneet tuntolevyt Suomeen

Sotaveteraanit Anatoli Shcherbakov ja Yrjö Raaska kättelemässä. Taustalla Juha Virolainen. Kuva: Silja Kiehelä

Sotaveteraanit Anatoli Shcherbakov ja Yrjö Raaska kättelemässä. Taustalla Juha Virolainen. Kuva: Silja Kiehelä

Venäjältä tullut saattue luovutti neljän suomalaisen sotilaan tuntolevyt Vesilahden Sotaveteraaniyhdistykselle lauantaina 23. elokuuta. Juhlallinen tilaisuus järjestettiin Vesilahden metsästysyhdistyksen majalla. Kahden sotilaan henkilöllisyys on jo saatu selville, kahden muun tiedot ovat vielä matkalla Kansallisarkistosta. Nimet julkaistaan aikanaan, kun tiedot on ensin saatettu omaisille virallisia reittejä noudattaen.

– Toimitan tuntolevyt Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykselle, jonka kautta noudamme myöhemmin sankarivainajien jäänteet kotimaahan ja suoritamme siunauksen kunkin vainajan kotipitäjän sankarihautaan. Omaisilla on mahdollisuus saada tuntolevyt haltuunsa, kertoi tilaisuuden avannut Vesilahden Sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Juha Virolainen.

– Mukavaa, että omat sotaveteraanimme ovat mukana näin runsaslukuisina. Olen huomannut yhden yhteisen piirteen meidän ja vieraidemme kesken. Molemmat kunnioittavat ja arvostavat veteraanejaan suuresti, kiitteli Virolainen.

Tuntolevyt löytyivät Aunuksen Karjalasta. Levyjä löytyy yhä muutamia vuodessa. Kuva: Silja Kiehelä

Tuntolevyt löytyivät Aunuksen Karjalasta. Levyjä löytyy yhä muutamia vuodessa. Kuva: Silja Kiehelä

Luovutustilaisuuden järjestämispyyntö oli lähtöisin Aunuksesta, mistä Vesilahteen saapui kahdeksanhenkinen delegaatio. 89-vuotias Venäjän armeijan eversti Anatoli Shcherbakov halusi tulla Suomeen keskustelemaan kohtalotoveriensa kanssa. Hän itse taisteli muun muassa Syvärin ja Aunuksen alueilla ja haavoittui kolme kertaa. Monet vesilahtelaiset sotaveteraanit taistelivat samoilla alueilla.

Eversti Shcherbakov korosti puheessaan Suomen ja Venäjän yhteisen historian sekä tulevaisuuden vahvojen suhteiden merkitystä. Hän kertoi myös käyvänsä kotiseutunsa kouluissa kertomassa sodasta lapsille ja nuorille, jotta menneisyyden virheiltä vältyttäisiin.

– Kohta on kulunut 70 vuotta sodan loppumisesta, mutta muistot siitä elävät yhä sydämissämme emmekä pääse niitä karkuun. Ihmistä ei ole luotu sotimaan. Meillä veteraaneilla ei ole tulevaisuudessakaan aikaa levätä, vaan meidän täytyy tehdä kaikkemme, ettei enää koskaan syttyisi sotia. Tämä tilaisuus on todiste yhteisestä rauhantahdosta.

 

Teksti: Silja Kiehelä
Kuvat: Silja Kiehelä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?