Lempäälän nuoret atleetit maan kärkeä monessa lajissa

 

SM-hopeamitalisti Klaara Leponiemi. Kuva: Markku Ruonala
SM-hopeamitalisti Klaara Leponiemi. Kuva: Markku Ruonala

Lempäälän Kisan nuoria edustusyleisurheilijoita matkasi kaikkiaan 16 kisailemaan Suomen mestaruuksista 14 – 17-vuotisten sarjoissa. 14 – 15-vuotiaat mittelivät paremmuuksista Raisiossa ja 16 – 17-vuotiaat Kotkassa.

Monia upeita suorituksia nähtiin, huippuna kolme SM-tason mitalia. Pienellä rouva fortunan töytäisyllä mitalisaalis olisi voinut olla hitusen suurempikin.

Yleisurheilussa on neljä tunnettua ja tunnustettua kynnyskohtaa. Ensimmäinen tulee siirryttäessä oman seuran ja piirin kisoista SM-tasolle 14 – 17-vuotiaisiin. Seuraava karsinta käydään siirryttäessä varttuneempiin juniorisarjoihin, kun harjoittelusta tulee totisempaa ja suunnitellumpaa. Kolmas etappi urheilijalla on murtautua Suomen yleisen sarjan kansalliseen kärkeen, vaikeusaste riippuu hiukan toki lajista. Viimeinen ja korkein este on sitten kavuta Euroopan ja maailman huipulle, jonne tällä hetkellä kuuluu koko valtakunnan suomalaisatleeteista noin kymmenen urheilijaa.

Ilahduttavaa on, että Lempäälän Kisan vahva yleisurheilukone tuottaa vuosi toisensa jälkeen SM-tasolle uutta urheilijasukupolvea. Ehkä joskus nähdään lempääläisatleetti tuulettamassa vaikkapa EM-mitalia.

Kotkassa 16-vuotisten sarjassa juoksija/hiihtäjä Klaara Leponiemi juoksi elämänsä kilpailun 3000 metrillä parantaen omaa ennätystään 10 sekuntia aikaan 10.38. Aika riitti kirkkaaseen hopeamitaliin ja uuteen seuraennätykseen naistenkin sarja huomioon ottaen.

Samassa ikäluokassa myös monipuolisesti urheilua harrastava Nico Nurmesniemi floppasi korkeudessa 184 ja oli kolmas. Kulta voitettiin kolme senttiä paremmalla tuloksella. Nico on korkeushypyn ohella hurja hakkuri lentopallokentillä.

Kolmannen mitalia Kisalle toi loukkaantumisista ja kolhuista kovasti kärsinyt Eerika Reunanen 15-vuotisten sarjassa. 300 metrin aidoissa Eerika juoksi taktisesti kympin kilpailun ja nousi hurjalla loppuvedolla hopealle asti ajallaan 45,24. Saman matkan sileä tuotti nelossijan ajalla 42,62.

Keihäänheittäjä Hanna Keskinen on myös kärsinyt vammoista ja on joutunut olemaan sivussa heittohommista pitkään. Nyt paluu oli komea, kun 15-sarjalainen viskasi kepakon 41,44 metrin päähän ja oli kuudes. Pistesijan saalisti myös 16-vuotisten korkeudessa Laura Ruonala, joka ylitti 162. Pronssista Lauran erotti vain yksi harmittava lipsaus eli pudotus alemmista korkeuksista. Nea Karppisen SM-debyytti tuotti 14-vuotisten 80 metrin pika-aidoissa pistesijan, kun aika 12,16 toi viidennen sijan, joka tuli korkeudestakin (154) tasaisessa kisassa sijoitukseksi. Maastoissa SM-hopeaa juhlinut Venla Ranta oli 2000 metrillä viides uudella upealla ennätyksellään 6.56.

Santeri Kuusiniemen korkeat SM-odotukset valuivat kesäflunssan mukana metsikköön, lohdutukseksi tuli 16-vuotisten pika-aidoista seitsemäs sija. Juuso Petäjäsuo oli 16-vuotisissa 3-loikan 11. (11.81), Matias Mustonen (17v) pituuden 11. (586), Aleksi Vihriälä (17v) keihään kymmenes (37.61). Anniina Mahkonen oli 14-vuotisten 2000 metrillä 19. ajalla 7.20. Aleksi Kivelän urakointi 14-sarjassa toi 1500 metrin esteistä sijan 10 (5.22) ja 2000 metriä sijan 18. (6.47). Tanja Lähdekorpi (15v) aitoi hyvin ennätykseensä 12,49, mutta se ei aivan riittänyt finaaliin (9. sija), korkeudessa Tanja oli tuloksella 140 sijalla 17. 15-vuotisissa Jaakko Hyrkäs juoksi 800 metriä aikaan 2.16 ja oli 26. Isa Hannuksela juoksi 300 metrin alkuerissä ennätyksenä tuntumaan ajan 45.19, jolla sijoittui sijalle 21.

Lisää lempääläismenestystä on odotettavissa 30. elokuuta käytävästä Vattenfall-seuracupin finaalista Janakkalasta, jonne LeKi lähtee oman sarjansa ykköspaikalta. Seuracup mittaa laajaa tasoa, kun siellä kisataan 11 – 17-vuotisten sarjoissa monessa eri lajissa.