Byrokratia kiusaa, mutta tulevaisuus on valoisa

Tommi Lunttila, Suvi Keskimaa, Emilia, Jussi Vilo ja Visa Merikoski kiipesivät Kesäkissan kyytiin. Kesäkissa levittää maaseutunuorten iloista asennetta ja tekemisen meininkiä ympäri Suomea.

Tommi Lunttila, Suvi Keskimaa, Emilia, Jussi Vilo ja Visa Merikoski kiipesivät Kesäkissan kyytiin. Kesäkissa levittää maaseutunuorten iloista asennetta ja tekemisen meininkiä ympäri Suomea.

Jatkuvasti lisääntyvä byrokratia puhutti Narvassa MTK-Lempäälän, -Vesilahden ja -Viialan yhdistysten järjestämässä nuorten tuottajien Eloriehassa lauantaina 30. elokuuta.

– Turhaa byrokratiaa on tavattoman paljon, totesi MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski. 

Tommi Lunttila, Suvi Keskimaa, Emilia, Jussi Vilo ja Visa Merikoski kiipesivät Kesäkissan kyytiin. Kesäkissa levittää maaseutunuorten iloista asennetta ja tekemisen meininkiä ympäri Suomea.

Tommi Lunttila, Suvi Keskimaa, Emilia, Jussi Vilo ja Visa Merikoski kiipesivät Kesäkissan kyytiin. Kesäkissa levittää maaseutunuorten iloista asennetta ja tekemisen meininkiä ympäri Suomea.

Hän kertoi esimerkin, jossa tilaviiniä myyvä Rönnin tila ei saanut myydä samassa huoneessa viiniä ja alihankintana tehtyä olutta, vaan toiselle puolelle huonetta oli perustettava elintarvikekioski. Näin ollen toisella puolella myytiin viiniä, toisella olutta ja jäätelöä, mutta kassa oli silti sama.

– Tämä on malliesimerkki siitä, miten turhaa byrokratiaa tulee karsia, Merikoski sanoi ja kertoi MTK:n järjestävän mielenilmauksen byrokratiaa vastaan Seinäjoella torstaina 4. syyskuuta.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttilalla oli myös tilansa sukupolvenvaihdoksen ajalta byrokratiasta omakohtaisia kokemuksia. Hän kritisoi, että maanviljelijöiden pitää kokea kovalla kädellä se, että Suomi muuttaa kaikki pienetkin EU-suositukset laeiksi ja pakotteiksi.

– Asiakas halusi ostaa kaupassa puolikkaan kaalin ja vei sen kauppiaalle. Kauppias vastasi, ettei kaalin puolittaminen onnistu. Syynä oli säädös siitä, miten kaalia puolitetaan ja missä sen saa tehdä. Hygieniasäädös määräsi, että kaalin voi puolittaa vain tiloissa, jotka on tarkoitettu pakkaamattomien elintarvikkeiden käisttelyyn. Kaupassa ei tarvittavia tiloja ollut, kertoi Lunttila.

– Aikoinaan pärjättiin vähemmillä sanoilla. Pythagoraan lauseessa on 24 sanaa, Arkhimedeen laissa 67 sanaa ja Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksessa 1300 sanaa.  EU-direktiivissä kaalin puolittamisesta on 26 911 sanaa, hän jatkoi.

Lunttila näkee kuitenkin maatalouden tulevaisuuden kasvualana ja kannusti erityisesti nuoria osallistumaan ja ottamaan kantaa.

– Huippusijoittaja ja visionääri Jim Rogersilta kysyttiin,  mikä on nopein tapa rikastua. Hän vastasi, että silloin kannattaa naida maanviljelijä. Tulevaisuudessa ruoan hinta nousee paljon, koska kohta kukaan ei tee maataloustyötä, jos siitä ei saa kunnon korvausta. Rogersin sijoitussalkusta yli puolet on maatalousjohdannaisia sijoituksia.

– Nuijanvarresta katseltuna MTK:ssa tarvitaan pöllyttäjiä ja kyseenalaistajia. Olkaa aktiivisia kylissä, kaupungeissa, maakunnissa ja maassa. Teitä halutaan kuulla ja saatte olla radikaaleja. Nuoret tekevät tulevaisuuden.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?