Vuosikymmenet Lempäälässä on haaveiltu uimahallista. Hanke on lähes aina kaatunut rahoitukseen. Miksi rakentaa isoa, kallista hallia, Lempäälän yrittäjät kysyvät, kun keskustaan voisi tulla vesiliikuntapaikka.

Visioissa vesiliikuntapaikka ja luomutori

Mikä saisi ihmiset kääntymään Kuljusta, Sääksjärveltä tai Tampereen rajalta kohti Lempäälän keskustaa, kun Tampere on niin houkuttelevan lähellä?

Lempäälän yrittäjäyhdistys otti vastaan kunnanjohtajan viime vuonna heittämän haasteen ja ryhtyi ideoimaan, miten keskustan vetovoimaa kasvatettaisiin. Nyt he haluavat edistää visioillaan kehittämiskeskustelua. Yksi ideoista on vesiliikuntapaikka.

Lempäälän keskusta voisi olla tällainen. Birgitan kirkko ja kellotapuli näkyvät kuvan alalaidassa. Kuva: Aihio Arkkitehdit Oy

Lempäälän keskusta voisi olla tällainen. Birgitan kirkko ja kellotapuli näkyvät kuvan alalaidassa. Kuva: Aihio Arkkitehdit Oy

– 70 prosenttia kuntalaisista ilmaisi viime vuonna tehdyssä kuntalaiskyselyssä, että he eniten haluavat uimahallia Lempäälään. Mutta pitääkö sen olla oma rakennuksensa, iso halli parkkipaikkoineen, Lempäälän yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Ismo Paananen kyseenalaistaa.

– Sen sijaan meillä voisi olla keskustassa, kenties jonkun uuden asuinrakennuksen pohjakerroksessa, vesiliikuntapaikka, jota eri-ikäiset voisivat käyttää. Sen ei tarvitsisi olla kunnan kokonaisuudessaan vetämä palvelu, vaan se voisi olla yrittäjävetoinen. Vesiliikuntapaikka loisi sekä yrittäjille että kuntalaisille uusia mahdollisuuksia, Paananen esittää.

Aktiivinen aamusta iltaan

Lempäälään suunnitteilla oleva uusi kirjasto voitaisiin Ismo Paanasen mukaan myös tehdä uudenlaisella konseptilla, jolloin siellä olisi julkisten tilojen ohella kokous- ja vapaa-ajan tiloja.

– Tulevaisuuden kirjasto voi olla yhtälailla kohtaamispaikka, kulttuurikeskus ja yrittäjien työnteon paikka. Yhteistilat ovat Lempäälän kokoisessa kunnassa hyviä ratkaisuja.

Luomu- ja lähiruoassa nähdään myös potentiaalia. Paanasen mukaan keskustaan kävisi luomutori pienen päivittäistavarakaupan yhteyteen.

– Siinä yhdistyisi nopea ostosten teko ja paikallisten tuottajien luomutuotteet. Toteutuakseen se tarvitsee päivittäistavarakaupan kumppanin. Pienkauppaketju, joka ei itse tarjoa samanlaisia tuotteita, voisi kiinnostua kehittämään konseptia.

Yrittäjät haluavat tuoda keskustaan elämää niin, että se olisi aktiivinen aamusta iltaan. Keinona on yhdistää toimistotiloja asuinrakennuksiin.

– Asuminen tuottaa iltakäyttöä ja työnteko päiväkäyttöä. Paikallisille ravintoloitsijoille olisi tärkeää, että heillä on asiakkaita sekä päivällä että illalla.

– Opiskelijoiden ja nuorten saaminen kuntakeskustaan on myös tärkeää, he ovat aktiivinen ryhmä ja yrittäjien potentiaalisia tulevia työntekijöitä. Rakentajien suuntaan on jo annettu signaalia siitä, että keskustassa voisi olla edullisia pieniä opiskelija-asuntoja.

Lähde keskusteluun mukaan

Yrittäjäyhdistys järjestää Ismo Paanasen mukaan syksyllä avoimia keskustelutilaisuuksia, joihin kutsutaan yrittäjiä, yrittäjähenkisiä ja yhteistyökumppaneita jakamaan ajatuksia Lempäälän keskustan kehittämisestä. Hän houkuttelee ihmisiä tulemaan paikalle.

– Haluamme, että esittämiämme asioita saataisiin kunnan suunnitteluprosessiin mukaan. Esimerkiksi uuden kirjaston suunnittelutyö on kunnassa parhaillaan käynnissä. Sen vuoksi nyt on oikea aika keskustella kirjastoyhteistyöstä, Tällaisissa hankkeissa kunnan ja yritysten voimavarat voisivat yhdentyä, myös rahoituksellisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?