Lentopallon huima MM-turnaus Puolassa saatiin isäntämaa Puolan kultajuhlilla pelattua loppuun. Mukaan selvinnyt Suomi jätti itsestään kentällä hienon kuvan ja liki 5 000 suomalaisfania jättivät Katowicen kaupunkiin sekä ison läjän zlotyja että fiksun jälkimaun itsestään.
Yksi lentopallomaajoukkueen näkymättömistä tausvoimista oli lempääläinen lentopallon monitoimimies Marko ”Mape” Panu, joka liittyi MM-miehistöön turnauksen alla toiseksi fysioterapeutiksi.
Panu omaa mittavan pelaajauran muun muassa Rantaperkiön Iskusta sekä Lempäälän Jyrystä. Osteopaatin koulutuksen saanut Panu on ollut useiden vuosien ajan maajoukkueen huoltoryhmässä. Lisäksi mies ottaa loistavia urheilukuvia, valmentaa Jyryn F-poikien joukkuetta ja on vielä Kisankin 1-sarjatiimin yksi taustavoimista. Lempäälän-Vesilahden Sanomat esitti Mape Panulle tukun lentopalloaiheisia kysymyksiä.
MM-reissusta on nyt aikaa kymmenisen päivää. Kuvaile yhdellä sanalla, millainen keikka se sinulle oli?
– Mahtava. Jos toisen sanan saa sanoa, niin ikimuistoinen.
Suomi sijoittui yhdeksännelle sijalle 24 maan joukossa, millainen saavutus se oli?
– Ennen kisoja palaverissa, jossa jokainen sai sanoa ääneen ajatuksiaan tavoitteista, tuli muutamilta ajatus kuuden kärkeen kiilautumisesta. Sekin olisi ehkä ollut saavutettavissa, mutta kyllä yhdeksäs sija on realistinen ja erittäin plusmerkkinen saavutus.
Kerro, millaisia työpäiväsi Puolassa olivat?
– Aamulla oli herätys kahdeksan maissa, sitten aamiaisen jälkeen aamutreeneihin, jonka jälkeen oli ensimmäiset hoitosessiot. Päivällä ennen peliä oli hengähdysaikaa, mutta pelin jälkeen alkoi varsinainen työrupeamani. Reippaasti kellon ympäri touhuttiin ottelupäivinä.
Sanotaan, että hierojat ja fysiot hoitavat kropan lisäksi myös pelaajien päätä. Onko väite totta?
– Hoitohuone on myös terapiahuone. Paljon kuulee kaikenlaista avautumista pelaajilta. Yhtä ravistellaan hoitopöydällä ja pari muuta turisee niitä näitä.
Kuka oli ahkerin palvelujesi käyttäjä kisojen aikana?
– Esimerkiksi kovaa taakkaa kentällä kantanut Kunnarin Olli oli lähes joka päivä hoidossa kahdesti. Pääpointtina oli edistää Ollin palautumista ravistelulla. Palautuminen koostuu lihaspuolen huollosta sekä hyvästä ja ravinteikkaasta ruuasta.
Suomi-faneja oli paikalla tuhansia, miten joukkueen sisässä moiseen intoon suhtauduttiin?
– Suomalaisten into oli iso juttu pelaajillekin. Fanitapaamiset pelien jälkeen olivat huikeita fiilikseltään. Paljon tuli lisäpotkua joukkueelle; oli ikään kuin kotikisat.
Mitä vapaapäivinä puuhasitte?
– En mitään ihmeellisyyksiä, lepoa ja virkistystä. Yhtenä vapaapäivänä matkasimme minigolf-turnaukseen erääseen pikkukylään. Golf-alue käsitti kuusi ränsistynyttä ja lahonnutta golf-väylää, mutta toki paikalle tuli kylän pormestari tuomaan kukat ja toivottamaan meidät tervetulleeksi. Puolassa lentopallo on suuri laji.
Mitä teit ensimmäiseksi, kun palasit kotiin?
– Sivulan Upin kanssa sovimme, että menemme Villihanheen siiville. Sieltä menin kotiin ja unta kaaliin kellon ympäri. Ensimmäisenä vapaapäivänä sippasin lisäksi päivällä useamman tunnin päikkäreille.