”Pääsääntöisesti hyviä poikia kaikki”

Sakari Liehu (vas.) ja Rami Rekomaa ilmoittautuvat kutsuntoihin Lempäälän Ehtookodossa. Kuva: Erkki Koivisto

Sakari Liehu (vas.) ja Rami Rekomaa ilmoittautuvat kutsuntoihin Lempäälän Ehtookodossa. Kuva: Erkki Koivisto

Yksikään kännykkä ei kesken kaiken piippaa, vaikka Ehtookodon juhlasali on täynnään nuoria miehiä, 18-vuotiaita vuoden 1996 ikäluokkaa. Hyvä kuitenkin, että kännykät ovat mukana.

– Ne jotka jonkun näistä kolmesta tuntevat, laittakaa äkkiä menemään kavereille tekstaria, että kiireen vilkkaa tänne. Muuten lähtevät poliisit perään, kehottaa majuri Timo Hesso Pirkanmaan aluetoimistosta nuorta kuulijakuntaansa.

Menossa on syksyn kutsuntojen toinen kutsuntatilaisuus Lempäälässä. Ilmoittautumisaika on ummessa, ja käy ilmi, että kolme nuorta miestä vielä toistaiseksi uupuu. Hajamielisetkin ehtisivät vielä (sakko)seuraamuksitta mukaan.

Pian käy ilmi, että muutamaan poissaoloon löytyi syy ja muutama nuori mies tuli hivenen myöhässä. Kaikki kutsunnanalaiset siis tavoitettiin. Kuuliaisia nuoria.

1996 syntyneitä yhteensä 3 200

Pirkanmaan alueella kutsunnat järjestävän Pirkanmaan Aluetoimiston päällikkö, komentaja Matti Eskola joukkoineen vetää läpi Pirkanmaan kunnissa syksyn mittaan kaikkiaan 31 kutsuntatilaisuutta, joissa tavataan yhteensä noin 3 200 asevelvollista, pääosin vuonna 1996 syntyneitä miehiä.

Kutsunnat järjestettiin tänä syksynä Lempäälässä kahdessa erässä 23. ja 24. syyskuuta sekä heti perään Vesilahdessa 25. syyskuuta. Lempäälässä kutsunnanalaisia oli yhteensä 155. Vesilahdella poikia oli 35.

Keskiviikkona 24. syyskuuta toisessa Lempäälän kutsuntatilaisuudessa Eskola totesi, että 18 vuotta täytettyään jokainen Suomen mies on asevelvollinen ja asevelvollisuus päättyy, kun hän täyttää 60 vuotta.

– Pieni osa tuosta asevelvollisuudesta on varusmieskoulutus, jossa asevelvollinen koulutetaan sodan ajan tehtäväänsä, sanoi Eskola todeten, että yleinen mielipide yleistä asevelvollisuutta kohtaan on maassamme korkeassa kurssissa.

– Eivätkä viimeaikaiset kriisit Ukrainassa, Syyriassa ja Gazassa ole olleet omiaan sitä laskemaan.

Myös varusmiesten maanpuolustustahto on pysynyt korkealla tasolla ja on edelleen hieman nousussa. Toisaalta varusmiespalveluksensa keskeyttäneiden määrä on korkea. Noin 15 prosenttia varusmiehistä keskeyttää palveluksensa.

Armeijan sanotaan olevan Suomen suurin kuntokoulu eikä syyttä. Varusmiesten kunto kohoaa palvelusaikana keskimäärin 15 prosenttia. Viime vuosien kova keskustelu varusmiesten kunnosta on purrut. Tämän syksyn kutsuntojen perusteella näyttää siltä, että vuoden 1996 ikäluokka vaikuttaisi olevan aiempia paremmassa kunnossa.

Enemmän irti intistä

Majuri Timo Hesso (oik.) ilmoittaa joukot komentaja Matti Eskolalle. Kuva: Erkki Koivisto

Majuri Timo Hesso ilmoittaa joukot komentaja Matti Eskolalle (vas.). Kuva: Erkki Koivisto

Viime vuosina tapahtuneet varuskuntien lakkauttamiset eivät Eskola mukaan ole millään muotoa heikentäneet varusmieskoulutusta, vaan puolustusvoimien säästötalkoot ovat vaikuttaneet positiivisesti varusmieskoulutukseen, sillä nykyvaruskunnissa on muun muassa nykyaikaisempaa kalustoa kuin aikaisemmin.

Puolustusvoimien tekemän selvityksen mukaan 85 prosenttia kotiutuvista varusmiehistä kertoo saaneensa myönteisiä kokemuksia armeijassa. Viime maalis- ja kesäkuussa kotiutuneet varusmiehet antoivat kyselyssä historian parhaimman arvosanan. Eskola kehottaakin ottamaan enemmän irti intistä.

– Varusmiespalveluksen voi nähdä mahdollisuuksien avaajana. Johtajakoulutusta suosittelen kaikille. Armeijassa on mahdollisuus hankkia ammattiin valmistavaa koulutusta ja jokaisen sosiaaliset taidot kehittyvät.

– Kun aikanaan astutte palvelukseen, ottakaa positiivinen asenne ja huumorin pilkettä silmäkulmaan, Eskola kehotti.

Panssariprikaatiin iso osa

Kutsuntatilaisuudessa päätetään kunkin kutsunnanalaisen palveluskelpoisuusluokka, milloin palvelus alkaa sekä palveluspaikka. Pirkanmaan kutsunnoissa asevelvolliset määrätään palvelukseen pääsääntöisesti Panssariprikaatiin Parolannummelle, Porin Prikaatiin Säkylään, Tykistöprikaatiin Niinisaloon sekä Satakunnan Lennostoon. Valtaosa nyt kutsuntoihin osallistuneista astuu palvelukseen tammikuussa 2016.

Sotaveteraanien edustajan puheenvuoron käytti sotilaspoikana palvellut Pentti Suomalainen, 86, joka oli paikalla puolisonsa, pikkulotta Helvi Suomalaisen kanssa. Rintamatunnuksen omaavia veteraaneja on Lempäälässä 49. Lisäksi Lempäälän sotaveteraaneihin kuuluu 86 kannatusjäsentä.

Kutsuntalautakunnan edustajien lisäksi paikan päällä oli Satakunnan Lennoston varusmiehiä, joilta kutsuntoihin osallistuneilla oli mahdollisuus kysellä, mitä se intti oikein on.

Kuljussa asuva Valtteri Virtanen, 18, toivoi pääsevänsä suorittamaan varusmiespalvelustaan jo ensi kesänä. Hän on opiskellut turvallisuusalaa Tredussa Koivistonkylässä kaksi vuotta ja valmistuu ensi keväänä. Saman tien, kun koulu loppuu, voisi astua armeijan kamppeisiin.

– Toivon pääseväni Pirkkalaan. Jääkiekkokavereita on siellä parhaillaankin palveluksessa. Lomat tuntuvat pyörivän ja he pääsevät hyvin harkkoihin, sanoo Lempäälän Kisan A-junioreissa jääkiekkoa pelaava Virtanen, jolle palvelusajaksi riittäisi puoli vuotta.

Pääsisi pian palvelukseen

Panssariprikaati on palveluspaikka, johon valtaosa Lempäälän ja Vesilahden nyt kutsuntoihin osallistuneista kutsunnanalaisista astuu aikanaan palvelukseen.

– Myös Porin Prikaatiin menee muutama kansainväliseen valmiuskoulutukseen haluava sekä muutama Satakunnan Lennostoon. Laskuvarjojääkäriksi erikoisjoukkohaun kautta oli mukavasti halukkaita. Lähtipä ainakin yksi mies myös Kajaaniin Kainuun Prikaatiin tavoitteena sissikomppania, majuri Timo Hesso luettelee.

– Noin kolme neljäsosaa kutsunnanalaisista määrätään palvelukseen. Määrä vaihtelee kunnittain, Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö MattI Eskola sanoo.

Lääkäri määräsi muutamissa tapauksissa terveydellisistä syistä vapautusta armeijasta.

– Yleisiä vapautukseen johtaneita syitä olivat Lempäälässä muun muassa moottoripyöräonnettomuudet ja niistä johtuneet vammat. Muutama paha urheiluvammakin oli mukana; vapautetuilla oli polvet tai nilkat treenattu rikki. Yleisiä vapautukseen johtaneita syitä ovat myös ahdistuneisuus- ja masennusperäiset sairaudet. Pääsääntöisesti hyviä poikia kaikki, totesi Hesso.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?