”Vaikean jakson aikana valetaan joukkueen ydin”

LeKin Mestis-joukkue ui nyt syvissä vesissä: tappioputki venyi jo neljään peliin, kun JYP-Akatemia luisteli Kisan suohon voittaen 2-6 (1-4, 0-1, 1-1). Kyseessä on valmentaja Juha Juujärven uuden aikakauden ensimmäinen pidempi takaiskujen sarja: vaikka runkosarja lähti hyvin käyntiin, on ruusun tuoksu muuttanut hajuaan matkan aikana.

– Nyt on käynnissä ensimmäinen vaikea jakso meillä. Nyt valetaan ja rakennetaan joukkueen ydintä. Kaikki mikä ei tapa, kuitenkin vahvistaa meitä tällä hetkellä, Juujärvi mukautti vanhan sananlaskun Kisan nykytilaan sopivaksi.

Otteet viime peleissä eivät ole olleet kuitenkaan niin huonoja, kuin tulostaulu on kertonyt. Valmennus on kuulostanut positiiviselta ja luonut uskoa etenkin nuorten pelaajien onnistumisten kautta. Perjantai-iltana peli kuitenkin lopahti heti ensimmäiseen erään, kun JYP-Akatemia oli Kisaa monta askelta edellä ja takoi neljä osumaa.

– Tulos ei aivan kuvannut pelin luonnetta tänään. Ensimmäisen erän jälkeen mitattiin ammattiylepyttämme, olimme sinnikäitä mutta väkinäisiä, Juujärvi tuumi.

Ottelun alussa LeKin Matias Simontaival sai yrittää avausmaalia rangaistuslaukauksesta, mutta ei saanut kiekkoa nostettua sisään ja JYP-vahti Dennis Saikkonen torjui patjallaan. Siitä alkoikin nuoren jyväskyläläisryhmän vyöry: he luistelivat kirjaimellisesti LeKin yli aiheuttaen puolustukselle painetta avauspelissä ja saivat hankittua jäähyjä.

0-1 tuli ylivoimalla yhdeksännellä minuutilla, kun Olli Aitola pommitti siniviivalta aivan yläpesään jättäen Dominik Hrachovinan vaille mahdollisuuksia. Seuraavassa maalissa Hrachovina oli puolestaan enemmän osallisena, kun hän lahjoitti uhkarohkealla mailapelaamisellaan kiekon JYP-hyökkääjälle. Tämä jatkoi kiekon maalille ja sähläyksen täydensi se, että kiekko meni maaliin LeKi-puolustajan luistimesta.

Valentin Claireaux kavensi ja avasi näin Mestiksen maalitilinsä. Hän latoi Niklas Kummun laukoman vedon riparit lähietäisyydeltä sisään. Kumpu pelasi uransa toista Mestis-peliään ja oli LeKin parhaimmistoa. Syöttöpisteen lisäksi hän oli varma omassa päässä, purki mainiosti ja antoi syötöt helposti omien lapaan.

Hrachovinalla ei ollut tällä kertaa totutun hyvä päivä. Kolmas maali tuli, kun Antti Jaatinen laukoi Jimi Kurosen jaloista, mutta suora laukaus painui räpylän puolelta sisään. Heikko ensimmäinen erä päättyi yhtä heikosti kuin se alkoikin, kun vain 10 sekuntia ennen erän loppua Joonas Sammalmaa nosti kiekon reppuun. Puolustajana pelannut, normaalisti hyökkääjänä esiintyvä Aleksi Luhtalampi kierrettiin maalissa helposti, muutamissa tilanteissa Luhtalammen pelaamattomuus puolustajana näkyi karusti.Yleisesti hän suoriutui kuitenkin kunnialla urakastaan.

– Meillä oli karmiva viisiminuuttinen ensimmäisessä erässä ja peli 3-1 ja erän loputtua 4-1. Sen jälkeen elämä olikin aika raskasta, Juujärvi totesi realistisesti.

Hrachovinalle riitti, kun JYP-Akatemia siirtyi jo 5-1 johtoon toisen erän puolessa välissä Markus Nenosen toimesta. Maalille vaihdettiin Jerry Kaukinen, joka sai näin tililleen uransa ensimmäiset Mestis-minuutit. Kaukinen suoriutui urakastaan loistavasti pitäen nollat ja kopaten 11 torjuntaa.

LeKi muutti peliajatustaan toiseen erään ja alkoi tappioasemassa laukoa lähes joka paikasta. Maalille pyrkimistä oli teroitettu kopissa ja sota-alueelle pyrittiin aiempaa ahkerammin. JYP-maalilla Saikkonen torjui hyvin ja osan tuurillakin, kuten Patrik Laineen rannelaukausen olkapäällään tietämättään kiekon liikkeestä mitään ollen kovassa maskissa. LeKin laukausten laadussa oli myös parantamisen varaa, etenkin ylivoimapeli, jossa LeKi peluutti viittä hyökkääjää, oli tehotonta. Miesylivoima-aikaa siunaantui paljon, sillä JYP-puolustaja Ville Virtanen otti ottelussa peräti neljä jäähyä. Viivassa Jussi Pesonen ja kumppanit eivät kuitenkaan hyödyntäneet paraatipaikkojaan.

JYP karvasi edelleen vahvasti kuin ajokoirat ja pelitapa tuotti ja on alkukauden aikana tuottanut hyvää tulosta. Muutamalla emo-JYPin liigamiehellä varutettu ryhmä on yllättänyt kaikki ja on sarjataulukossa kolmantena. Huolimatta elisestä 6-0 TUTO-tappiosta löysi joukkue kovan draivin Lempäälään.

– Pidimme tappion jälkeen palaveria, missä oikein menemme. Tulos tänään osoitti, että pelaajat olivat vastaanottavaisia. Asenne oli nyt sitä, mitä odotan ja työmoraali sekä halu pelata kestivät 60 minuuttia, kehui JYP-Akatemian valmentaja Jukka Ahvenjärvi omiaan.

Viimeinen erä oli pitkälti pelaamista ja Juujärven paaluttamaa ammattiylpeyden näyttämistä. Suurin palo puuttui, mutta LeKi jaksoi kuitenkin yrittää ja tehdä töitä. Se palkittiin, kun Luhtalammen tarkka rannelaukaus löysi tiensä maaliin kymppi ennen loppua.

Juujärvi veti vielä jokerin hiastaan ja otti Kaukisen vaihtoon jo kahdeksan minuuttia ennen loppua. Kisa haki ryminällä kavennusta ja viimeistä oljenkortta kuudella viittä vastaan, mutta kirivaihde jäi vapaalle Miikka Männikön ottaessa hyökkäyspään jäähyn. Sen selvitettyään LeKi otti Kaukisen uudestaan pois ja silloin Sammalmaa viimeisteli illan toisensa tyhjiin ja sinetöi pelin lopullisesti.

– Kirissä meillä oli pari huippupaikkaa, mutta kun emme saaneet maaleja ja tuli se jäähy, se loppui siihen, Juujärvi harmitteli.

– Voitto meni tänään oikealle joukkueelle. JYP oli energinen, liikkuva ja pelitaitava, jakoi Juujärvi tunnustusta.

LeKin tappioputki venyi jo neljään, mutta pahin maalinteon kipsi hellitti. Positiivisia merkkejä olivat Valentin Claireaux´n parantaminen, Niklas Kummun vahvat otteet sekä Jerry Kaukisen osoitus, että myös hän pystyy pelaamaan Mestistä.

– Tarvitsemme nyt uutta ilmaa. Uskon, että saamme sitä kun lähdemme kohti ensi viikon kolmeä peliä, Juujärvi ennusteli.