Kenen maalla pesii ensimmäinen pirkanmaalainen merikotka?

Eteläisen Pirkanmaan alueella haetaan merikotkalle sopivia pesäpuita. Sisämaassa yleistyvän merikotkan asuntopulaa autetaan rakentamalla tekopesiä vankkoihin petäjiin. Kuka saa kunnian olla ensimmäisen pirkanmaalaisen merikotkan metsäkummi? Petolinturengastaja Mikko Honkiniemi kertoo, että Pirkanmaalla merikotkan pesintää ei ole vielä tullut petolinturengastajien tietoon.

Merikotkakanta on toipunut 1970-luvun aallonpojasta, kun ympäristömyrkyt uhkasivat koko lajin olemassaoloa Suomessa. Nyt merikotkakanta on rannikolla voimistunut, ja lintu on levinnyt myös sisämaahan etsimään uusia reviirejä. Talvella merikotkia saatetaan nähdä Pyhäjärven jäällä jopa 30 yksilön parvina verkkokalastajien jäälle heittämiä roskakaloja syömässä.

Merikotkan siipien kärkiväli voi olla lähes 2,5 metriä. Pesäpaikkojen niukkuus on ollut esteenä tämän uljaan linnun yleistymiselle Pirkanmaalla. Merikotka rakentaa pesänsä muutaman metrin latvan alapuolelle. Luonnonpesät ovat yleensä vankoissa ja tukevaoksaisissa männyissä. Myös tekopesälle haetaan mahdollisimman tukevia puita, koska pesä voi ajan myötä tulla useita satoja kiloja painavaksi. Pesäalustan rakenteet tehdään kestämään kymmeniä vuosia.

– Mitä lähempänä isoa järveä pesä on, sitä parempi. Mitään ehdotonta sääntöä etäisyydellä ei kuitenkaan ole. Pesä voi sijaita parinkin kilometrin päässä järvestä, kunhan näkyvyys pesältä on hyvä ja muut pesinnälle suotuisat olosuhteet toteutuvat. Esimerkiksi laajojen soiden reuna-alueet ovat hyviä pesäpaikkoja, kertoo Honkiniemi.

Varsinkin pesinnän alkuvaiheessa linnulle olisi hyvä taata haudontarauha, mikä tarkoittaa liikkumisen välttämistä pesän lähistöllä huhti-kesäkuussa. Jopa 30-vuotiaaksi elävä merikotka ei ole arka erämaan lintu, joten sen voi saada pesimään niinkin lähelle kuin puolen kilometrin päähän asutuksesta.

Suomen Metsäkeskuksen metsäluontoneuvoja Jukka Ruutiainen ottaa vastaan metsänomistajien tarjouksia mahdollisista tekopesille sopivista paikoista. Tavoitteena on saada parisenkymmentä metsänomistajaa tarjoamaan sopivaa kohdetta merikotkan pesäpaikaksi. Näistä petolinturengastajat valitsevat parhaat ja ottavat yhteyttä metsänomistajaan.

– Luulisin, että syntyy kova kilpailu, kenen puuhun uljas merikotka tekee ensimmäisen pesän Pirkanmaalla, arvelee Ruutiainen.