TUTOn maaginen kolmikko kaatoi Kisan

Mestiksen keskiviikkoillassa taisteltiin pisteistä Turun Kupittaalla, kun Turun Toverit kohtasi Lempäälän Kisan. Jonkinmoiseksi paikallistaistoksikin jopa nimitettävä Turun ja Tampereen kohtaaminen päättyi aina Mestiksen ennakkosuosikkeihin lukeutuvan TUTOn nimiin 3-1 (2-0, 1-0, 0-1). Eron joukkueiden välillä teki Tovereiden maaginen ykkösketju Timo Pärssinen – Tuukka Pulliainen – Aki Keinänen sekä nuori TUTO-maalivahti Kaapo Kähkönen.

LeKi lähti peliin mullistetuin ketjuin. Liigasta tulivat Toni Kallela, Patrik Laine ja Aleksi Elorinne, Jussi Pesonen ja Dominik Hrachovina jatkoivat Lempäälässä. Ottelukohtaisella sopimuksella Kisaan juuri liittynyt puolustaja Miro Hovinen pelasi kauden avauspelinsä.

– Olime tänään enemmän selviytymässä kuin ottamassa aloitteita omiin käsiin. Alussa tuli heti raska maali kahden virhearvioinnin seurauksena. Meidän kolmen kohdan taktiikkamme ei näemmä ollut tänään tarpeeksi simppeli, otan siitä valmentajana vastuun, Juha Juujärvi soimasi sekä itseään että pelaajiaan.

Kisalta puuttuvat tällä hetkellä yksilöt, jotka omilla suorituksillaan pystyvät kääntämään ottelun kulun. TUTOlla niitä oli kolmin kappalein ja kun heidät yhdistää, syntyy Mestiksen tämän hetken vaarallisin ketjukoostumus. Pärssinen, Pulliainen ja Keinänen värkkäsivät kaikki turkulaisten illan maalit ja kaatoivat lähes yksin Kisan.

Maestro Pulliainen keräsi kolme syöttöpistettä ja johtaa Mestiksen pistepörssiä kovin tehoin: 12 ottelua ja 21 tehomerkintää. Vanha liigakettu ja maaliruisku Pärssinen nakutti tänään kahdesti, molemmat ensimmäisessä erässä. Pelin toisella minuutilla Keinänen kiersi Petteri Friman luvattoman helposti ja Pärssinen latoi Hrachovinan torjuman riparin sisään. Toinen osuma oli ohjaus Keinäsen viivavetoon.

Keinänen omaa puolestaan Mestiksen kovimman laukauksen, jota esitteli toisessa erässä: Pulliainen voitti aloituksessa Valentin Claireaux`n 1000-0 ja Keinänen tinttasi kiekon silmän räpäyksessä nuottaan. Mies on tehnyt peräti viidellä Mestis-kaudella vähintään 20 osumaa, hän oli Pulliaisen kanssa illan tehomies kolmella pisteellään Pärssisen jäädessä ”vain” kahteen. Ketju oli läpi pelin todella vaarallinen, esimerkiksi Pulliainen olisi vahvistus monelle Liigan häntäpään porukalle juuri nyt loputtoman itseluottamuksensa ansiosta.

– Pulliaisen ketjulla on sitä tarvittavaa kokemusta ja taitoa miten ratkoa tällaisia pelejä. Se näkyy kun vertaa heitä meidän ensimmäisen Mestis-vuoden pelaajiimme, antoi arvostusta omalle tehonyrkilleen TUTO-luotsi Ismo Lehkonen.

Toisen ison taistelun TUTO voitti maalin suulla. Nuoret Kähkönen ja Hrachovina olivat molemmat hyviä, mutta Kähkönen on ollut Kisan hyökkääjille erityisen vaikea ohitettava alkukaudesta: hän piti nollat LeKiä vastaan 115 minuuttia ja 30 sekuntia ennen kuin Jesse Huhtala kavensi viimeisessä erässä. Hrachovina ei ole aivan alkukauden lennossaa, muun muassa vaarallisia irtokeikkoja tuli illan ottelussa liikaa, kuten 1-0 maalissa. Hän oli kuitenkin selkäranka, johon voi myös jatkossa tukea.

– Vastustajan nuori tsekkipoika oli tänään maalillaan hyvä, sai paljon hommia etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä, Lehkonen jakoi tunnustusta vastapuolellekin.

Kisa oli läpi ottelun vaisu etenkin hyökkäyspäässä. Suurta hätää ei ollut pelillisesti, mutta omat maalipaikat jäivät olemmatomiin, aivan kuin Suomen jalkapallomaajoukkueella Romania-ottelussa. Omassa päässä ongelmia oli lähinnä Pulliaisen ketjun ollessa jäällä. Ensimmäinen todellinen huipputorjunta Kähköselle tuli pelin puolessa välissä, kun hän teki tyhjäksi Jussi Pesosen kääntörannelaukauksen.

Pelin tunnetason latteudesta kertoi se, että ensimmäinen jäähy tuli vasta toisessa erässä. Kun ensimmäinen tuli, alkoi muitakin tipahtelemaan; Kisa meinasi upota syvälle suohon omien jäähyjensä vuoksi. Toisen erän lopulla TUTO pääsi kolmesti ylivoimalle mutta vahvaa alivoimaa Sami Laakson johdolla pelannut Kisa piti pelissä vielä pienen hengen.

– Peli olisi voinut karata totaalisesti toisessa erässä jäähyjen vuoksi. Kolmanteen erään saatoimme laittaa all in kun peli oli 3-0, Juujärvi tuumi erien taitosta.

Kolmanteen erään LeKi laittoi astetta isomman vaihteen silmään, mutta Jimi Kurosen jäähy pilasi vauhdikkaan alun. LeKi muunsi ketjukoostumuksiaan, vanha ykkösketju Claireaux- Sami HolappaMiikka Männikkö palautettiin ja haamuna viime peleissä vaeltanut Antti Hildén viltitettiin. Myös Tappara-laina Kallela on ollut varjo viime vuodesta: neljä peliä ilman pisteitä.

Parhaat kavennuspaikat tulivat Henri Tuomiselle. Hän sai kolme täydellistä avopaikkaa päätöserässä mutta paremmin puurtajana kuin snaipperina tunnettu sentteri ei saanut maaliakaan aikaan. Samoista paikoista Keinänen tuskin olisi jäänyt ilman merkintöjä. Lopussa Juujärvi osoitti rohkeutta ja otti Hrachovinan pois maaliltaan jo neljä minuuttia ennen loppua: peliliike toi tulosta, kun Kisan näkyvin ja yritteliäin pelaaja Laine laukoi ja kiekko kimposi takatolpalle, josta Huhtala rikkoi Kähkösen nollan.

Lopussa Tuomisella oli vielä paikka kaventaa kuudella viittä vastaan mutta veto suuntautui maalivahdin napaan. Todellista uhkaa Kisa ei siis pystynyt enää aiheuttamaan TUTOlle, vaan joutui kotimatkalle päät painuksissa. Moni Kisa-soturi pelasi viime peleihin nähden selvästi alakanttiin: Friman oli omassa päässä poikeuksellisen suurissa vaikeuksissa ja Claireaux`ta opetettiin isän kädestä aloituksissa. Maalintekosektorilla oikein kenelläkään ei kulje ja pelituntuman puute vaivasi vielä selvästi Hovista.

– Olen monen herran yksilötason suoritukseen tänään todella pettynyt. Meillä jäi tänään kuti piippuun ja esitys oli kesy, Juujärvi ärähti pelin tauottua.

– Viimeisen erän ilmeeseen olen kuitenkin tyytyväinen, nuoret saivat taas onnistumisia, kaivoi koutsi positiiviset asiat esille. Meidän pitää oppia voittamisen kulttuuria, haikaili Juujärvi.