Mikko Kaipainen haluaa lisätä niin yritysten kuin yksilöiden vastuuta hyvästä työkunnosta. Meneillään on hanke heikkokuntoisuuden vastustamiseen.

Hyvä kunto on itsestä kiinni

Mikko Kaipaisen mukaan yritysten työskentelyolosuhteet ja ihmisten elämäntavat on saatava kuntoon, mikäli mielii tehdä töitä 65-vuotiaaksi. Kuva: Katariina Rannaste

Mikko Kaipaisen mukaan yritysten työskentelyolosuhteet ja ihmisten elämäntavat on saatava kuntoon, mikäli mielii tehdä töitä 65-vuotiaaksi. Kuva: Katariina Rannaste

Työ on tänä päivänä yhtä istumatyötä, jota tulevaisuudessa tehdään eläkeiän noston seurauksena vielä pari vuotta nykyistä pidempään. Jos työn vastapainoksi vapaa-ajalla ei tee mitään, on selvää, että yhä useampi tulee kärsimään selkä-, niska- ja hartiakivuista.

Lempäälän terveyskeskuksen vastaava fysioterapeutti Mikko Kaipainen ravistelee huolehtimaan itsestä jo nuoresta pitäen.

– Jos ihmistä houkutellaan vasta yli 50-vuotiaana liikunnan pariin, ollaan pahasti myöhässä. Jotta liikunnasta tulisi elämäntapa, pitäisi pystyä vaikuttamaan 30–40-vuotiaisiin. Nykyistä enemmän pitäisi saada välitettyä sitä ajatusta, että liike on lääkettä.

Kaipaisen mielestä niin yritysten kuin yksilöiden vastuuta hyvästä työkunnosta tulee lisätä. Yritysten pitää panostaa työergonomiaan ja hyödyntää tekniikan tuomia mahdollisuuksia, kuten sähkösäätöisiä työpisteitä.

– Tarvitaan selkeä muutos myös siihen, miten työtehtäviä kehitetään, jotta eläkeikää lähestyvä ihminen voisi työuran loppupäässä tehdä kevyempää työtä. Kuusikymppisen fyysinen toimintakyky ei ole sitä mitä kaksikymppisellä.

– Mutta ei tämä asia ole vain firmojen vastuulla, vaan myös yksilön vastuulla. Itsestä on pakko pitää huolta. Ihmisten pitäisi osata nykyistä paremmin katsoa eteenpäin.

Jos yksilö tekee parhaansa itsensä kunnossa pitämiseksi ja yritykset suunnittelevat työt hyvin, työnteon estävää vaivaa tulee Kaipaisen mukaan harvemmalle kuusikymppisellekään.

– Pienet investoinnit työterveyteen ovat halvempia kuin sairauskulujen ja ennenaikaisten eläköitymisten kustannukset.

– Oikealla suunnittelulla pidennetään taatusti työuria.

Hanke haluaa liikuttaa lempääläläisiä

Mikko Kaipainen pitää hyvänä Lempäälässä vuoden alussa käynnistettyä Luovasti liikkuva Lempäälä -hanketta, jossa työikäisiä pyritään saattamaan systemaattisen terveysliikunnan piiriin. Lempäälän terveyspalvelut on kolmivuotisessa hankkeessa mukana muun muassa kunnan liikuntapalvelujen ja Kunnossa kaiken ikää –työryhmän kanssa.

– Hankkeella pyritään saamaan se osa aikuisväestöä, joka liikkuu liian vähän tai ei lainkaan, liikkumaan enemmän. Terveyskeskuksen yhteistyö esimerkiksi liikuntatoimen kanssa on sitä, että meiltä fysioterapiasta terveimpiä asiakkaita pyritään ohjaamaan liikuntatoimen ryhmiin. Saamme kipeimmin apua tarvitsevat paremmin huomioitua, eivätkä ihmiset, jotka eivät meitä oikeastaan tarvitse, jää vuosiksi meille jumpalle.

– Hankkeessa pyritään tarjoamaan mahdollisimman kattavaa ja monipuolista liikuntaa, jokaiselle jotakin. Yhteistyötä voisi vielä lisätä terveydenhuollon eri sektoreiden kanssa, esimerkiksi ravitsemusterapeuttien kanssa, Kaipainen visioi.

Parasta on työn monimuotoisuus

Mikko Kaipainen aloitti maaliskuussa Lempäälän terveyskeskuksen vastaavana fysioterapeuttina. Työ on kuluneiden kuukausien aikana vastannut hänen odotuksiaan. Sen yhtenä parhaana puolena hän pitää työn monipuolisuutta. Esimiesasemassa olevan fysioterapeutin toimenkuvaan kuuluu perustyön lisäksi hallinnolliset tehtävät.

– Kolmasosan viikosta yritän pitää normaalia asiakasvastaanottoa ja lopun ajan hoitaa apuvälinetyötä ja tehdä hallinnollisia hommia.

– Asiakkaita on vauvasta vaariin. Iso osa asiakkuuksista on yhden tai kahden kerran ohjaus- ja neuvontakäyntejä tai apuvälinearvioita. Sen kyllä voi sanoa, että terveyskeskuksen viidellä fysioterapeutilla on kädet täynnä työtä.

Mikko Kaipainen

36-vuotias

Syntynyt Viitasaarella

Asuu Pälkäneellä

Perheeseen kuuluu puoliso ja 1 ja 3-vuotiaat lapset. – Asuimme aiemmin pääkaupunkiseudulla, mutta halusimme tulla sisämaahan kasvattamaan lapsiamme.

Kaipainen työskenteli ennen Lempäälään tuloa Hattulan avoterveydenhuollossa. – Hattula on ulkoistanut avoterveydenhuollon. Siellä toimin terveyskeskuksessa ja vuodeosastolla.

Kaipainen pitää itsestään huolta liikkumalla. – Henkistä hyvinvointia ylläpidän kalastamalla ja fyysistä monipuolisella kunto- ja hyötyliikunnalla. Polttopuiden teko on parasta kuntoilua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?