Maanomistaja ja vuokralainen – selvitä tilatukioikeutesi tilanne

Jos peltomaan tukioikeuksien omistus on vuokraviljelijällä ja se halutaan siirtää maanomistajalle, on omistus siirrettävä ennen tämän vuoden loppua. Kyva: Erkki Koivisto
Jos peltomaan tukioikeuksien omistus on vuokraviljelijällä ja se halutaan siirtää maanomistajalle, on omistus siirrettävä ennen tämän vuoden loppua. Kyva: Erkki Koivisto

Peltomaan tukioikeudet on vahvistettu vuoden 2006 tilanteen mukaisesti sen viljelijän omistukseen ja hallintaan, joka kyseisiä peltoja vuonna 2006 viljeli ja ilmoitti ne kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tukihakemuksillaan. Jos tukioikeuksien omistus on edelleen vuokralaisella ja se halutaan siirtää maanomistajalle, on omistus siirrettävä ennen vuoden loppua.

Jos vuokramaan tukioikeudet ovat 1. tammikuuta 2015 vielä vuokralaisen omistuksessa, niitä ei voida enää siirtää sellaiselle maanomistajalle, joka ei ole itse aktiiviviljelijä.

Vuokrasopimuksiin on voitu kirjata lauseke, jonka mukaan tukioikeudet palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä takaisin maanomistajalle. Vuokrasopimukseen kirjattu palautuslauseke ei kuitenkaan siirrä tukioikeuksia pellon omistajalle, vaan tukioikeudet on pitänyt siirtää maanomistajan omistukseen Maaseutuviraston lomakkeella 103B ja 103A, jotka maanomistaja ja vuokralainen yhteisesti täyttää ja allekirjoittaa. Lomakkeet on palautettava aina kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Lomakkeille tarvitaan kaikkien omistajien allekirjoitukset.

– Maaseutuvirasto lähettää vuosittain tukioikeuslomakkeen 103A kaikille niille maanomistajille, jotka eivät ole itse viljelijöitä, mutta joilla on itsellään omistuksessa tukioikeuksia. Jos maanomistaja ei ole viime keväänä saanut lomaketta, voivat tukioikeudet olla edelleen pellon vuokraajan omistuksessa, kertoo Lempäälän yhteistoiminta-alueen maaseutupäällikkö Timo Perälampi.

Lempäälän Manttaalitalolla järjestetään torstaiaamuna 13. marraskuuta tiedotustilaisuus tukioikeuksista ja vuoden 2015 tukimuutoksista. Kuva: Erkki Koivisto
Lempäälän Manttaalitalolla järjestetään torstaiaamuna 13. marraskuuta tiedotustilaisuus tukioikeuksista ja vuoden 2015 tukimuutoksista. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue hoitaa Akaan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden ja Ylöjärven alueen maaseutuviranomaistehtäviä. Neuvoa voi kysyä toimistoista, jotka sijaitsevat Lempäälässä ja Ylöjärvellä.

Perälampi toteaa, että jos vuokramaiden tukioikeudet on jo vuoden 2006 jälkeen siirretty takaisin maanomistajan

omistukseen, asia on kunnossa. Lomakkeelta 103A on nähtävissä kenellä vuokralaisella tukioikeudet on hallinnassa ja mikä on hallinnan viimeinen vuosi.

– Mikäli maanomistajalla, joka ei ole itse viljelijä, on omistuksessaan tukioikeuksia, jotka ei ole vuokralaisella hallinnassa, kannattaa harkita niiden myymistä, koska vuonna 2015 ne mitätöidään käyttämättömyyden vuoksi, sanoo Perälampi muistuttaen, että maanomistajat, jotka itse toimivat viljelijöinä, pystyvät tarkastamaan tukioikeustilanteen Vipu-palvelusta.