Kunnanhallitus esittää valtuustolle uuden kirjaston rakentamista

Talouttaan tasapainottavan Vesilahden kunnanvaltuusto saa päätettäväkseen, rakennetaanko kuntaan uusi kirjasto. Vesilahden kunnanhallitus päätti äänin 4–3 esittää kunnanvaltuustolle, että Vesilahden kunta toteuttaa 50 prosentin valtionosuuteen oikeutetun uuden kirjaston rakentamishankkeen vuosina 2015–17.

81kirjastonpoistomyynti5

Tiukassa äänestyksessä kunnanhallituksen esityksen kannalla olivat Ari Arvela (kesk.), Esko Halme (kok.), Marko Lounasranta (sd.) ja Eija Pennanen (Ves. Sit.). Pertti Uusi-Erkkilä (kesk.), Anna Paavilainen (kesk.) ja Leena Kurki (kok.) kannattivat vastaesitystä, jonka mukaan kirjaston rakentamisesta luovuttaisiin toistaiseksi.

Vesilahti on opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastojen perustamishankkeiden rahoituslistalla vuodelle 2015. Vesilahti saisi uuden pääkirjaston rakentamiskustannuksiin korkeimman mahdollisen eli 50 prosentin valtionavustuksen, joka kokonaiskustannuksiltaan arvioiden 1 885 000 euron summasta 943 000 euroa. Rakennettavan kirjaston kooksi on määritelty 650 neliötä.

Valmisteilla olevassa valtionosuusuudistuksessa kirjastojen perustamishankkeille ei enää myönnetä vuoden 2015 jälkeen valtionavustuksia rahoituslain perusteella. Mikäli Vesilahti luopuu hankkeesta, tuettua hanketta ei voi siirtää eikä valtionosuutta voi enää myöhemmin hakea.

uuden kirjaston rakentaminen kuuluu kunnan talouden tasapainottamisohjelman käyttöön ottaneen Vesilahden kunnan nykyiseen investointiohjelmaan vuosille 2016–17.

Nykyinen pääkirjastorakennus on rakennettu vuonna 1969 kunnaneläinlääkärin asunnoksi. Nykyinen kirjasto on ahdas ja sokkeloinen. Kokonaispinta-ala on 300 neliötä. Vesilahden kirjaston kokonaishyötypinta-alan pitäisi opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksen mukaan olla vähintään 500 neliötä.

Kirjastorakennus ei täytä nykyisiä esteettömyysvaatimuksia eikä valaistus täytä valaistusvaatimuksia. Tilojen mataluus heikentää sisäilman laatua. Rakennus alkaa olla elinkaarensa päässä ja kaipaa lähivuosina peruskorjausta, mikäli se säilytetään kirjastokäytössä.

Vesilahden kunta on ostanut vuonna 2012 uutta kirjastoa varten tontin nykyisen S-marketin vierestä. Mikäli Vesilahteen rakennetaan uusi kirjasto, kunta voi myydä nykyisen kirjaston uuden valmistuttua ja rahoittaa myyntituloilla osittain uuden kirjaston rakentamista.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?