Huoli demokratian tilasta ja kunnan henkilöstön asemasta

Kunnan taloussuunnitelmaan 2014–16 tilatoimen tehtäväalueelle kirjattu aie: ”Kunta tekee/teettää yhteistyössä Lempäälän Lämpö Oy:n ja Kiinteistö Oy Sirkkavuoren kanssa selvityksen kiinteistönhoidon ja kunnossapidon tarvitsemista resursseista ja tulevasta toimintamallista vuoden 2014 alkupuoliskolla. Selvityksen tulokset tuodaan valtuuston käsittelyyn syksyllä ennen talousarviokäsittelyä.”

Kunnanjohtaja Viitasaari nimesi alkuvuodesta 2014 asiaa valmistelevan työryhmän, johon kuuluvat tekninen johtaja, talousjohtaja, Kiinteistö Oy Sirkkavuoren toimitusjohtaja ja Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja.

Valmistelutyöryhmä esitti, että kiinteistönhoidon järjestämiseksi perustetaan Sirkkavuori Oy:lle tytäryhtiö liikelaitos periaatteella. Yhtäkkiä yllättäen selvitystyön aikana on tarkasteluun otettu mukaan myös huoltopalveluyksikön siivouspalvelut, liikuntapaikkojen kunnossapito sekä puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito.

Mielestämme selvitystyön laajentaminen muutti valtuuston päättämää toimeksiantoa siinä määrin, että asia olisi pitänyt jo aiemmin tuoda keskusteluun valtuustossa ja lautakunnissa. Myös valmistelevaa työryhmää olisi pitänyt laajentaa.

Nyt asia on tuotu valtuustolle ja lautakunnille valmiina esityksenä ilman, että asiasta on käyty riittävää vuoropuhelua. Muutoksen vaikutuksia henkilöstöön, kustannuksiin, yksiköiden toimintaan ja kuntalaisten palveluihin ei ole selvitetty. Esitetyssä muodossa uuteen yhtiöön siirtyisi noin 140 työntekijää. Kyseessä on mielestämme mittava operaatio.

Miksi myöhemmin mukaan nostettuja henkilöstöryhmiä ja heidän toimenkuviaan ei voisi kehittää kunnan omana työnä? Selvitettiinkö tätä? Ja onko niin, että jos johtaminen ja esimiestyö ei kunnassa toimi ratkaistaanko asia ulkoistamalla henkilöstöä?

Ottamatta kantaa siihen, mikä malli on paras, asian valmistelu on ollut mielestämme huonoa ja kaukana pyrkimyksestä kohti demokraattisempaa ja osallistavampaa päätöksentekoa.

Aika karu on maailma, jossa ihminen on tärkeä vain kustannustehokkaasti tuotetun työpanoksensa vuoksi.

 

Satu Kosola, sivistyslautakunnan jäsen (vas.)

Hannele Lehikoinen kunnanvaltuutettu (vas.)

Hannu Lehikoinen, kunnanvaltuutettu (vas.)

Tuula Linnusmäki, 1. varavaltuutettu (vas).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?