Kisa upeaan taisteluvoittoon omilla vahvuuksillaan

Pahasti SaPKo-tappiossa mustunut LeKi-kilpi saatiin kiillotettua, kun Hakkarin jäähallin siivouskomerosta löydettiin järeitä puhdistusaineita sen kuuraamiseksi. Kisa otti taisteluvoiton sarjakärki KooKoosta maalein 2-1 (0-0, 1-1, 1-0) ja katkaisi samalla kotitappioidensa putken. Viime perjantain koettelemus oli muisto vain, kun voimalla rynninyt kisalaisryhmä kaatoi Mestistä ylivoimaisesti johtavan KooKoon.

Aineita uuteen tulemiseen jouduttiin sekoittamaan paljon, osin pakonkin sanelemana. Kokoonpanosta puuttui pitkä lista vakionimiä, kun Sami Laakso ja Olli Henriksson jatkoivat sairaslistalla, Petteri Friman ja Matias Simontaival olivat sairaina, Vilho Virmavirta armeijan palveluksessa sekä Valentin Claireaux Ranskan maajoukkueen mukana.

Apuja saatiin poissaoloja paikkaamaan. Puolustaja Nico Lehto saapui Kisaan sopimuspelaajana ja lainamiehinä Teddy Da Costa Tapparasta, Juuso Rämö Ilveksen A:sta ja Tomi Iso-Mustajärvi sekä Atte Susi KooVeesta.

Lehto on 24-vuotias leftin puolustaja, joka on saanut kiekko-oppinsa Oulun Kärpissä. Viime vuonna hän voitti juuri KooKoossa Mestis-mestaruuden ja on tällä kaudella pelannut TUTO:ssa sekä Suomi-sarjan Hermeksessä. Nyt kiekollisesti varma pakki esiintyi edukseen Jimi Santalan parina.

– Hän pelasi hyvin ja pääsi peliin sisään loistavasti. Ajattelemme pelistä melko samalla tapaa, joka helpottaa, kehui pariaan illan sankariksi noussut Santala.

Ensimmäinen erä oli KooKoo-pyöritystä ja ensi kaudeksi Liigaan suuntaava joukkue väläytteli hyökkäyspään valtavaa potentiaaliaan. LeKin maalilla Aaro Peltonen pelasi kauden parhaan pelinsä tähän asti ja otti varmuudella kiinni KooKoon pyrkimykset. Kun siihen vielä lisäsi Kisan hyvän katko- ja puolustuspelin, jäi isoin osa 14 kopista perustorjunnoiksi Peltoselle.

– Lähdimme avauserään tarkoituksella maltillisemmin, sillä viime pelissä omissa soi melko paljon, Kisa-käskijä Juha Juujärvi taustoitti melko KooKoo-painoitteista erää.

LeKi ei saanut itse pitkiä hyökkäyksiä, vaan KooKoo hallitsi tapahtumia. Peli oli vauhdikasta eikä kumpikaan turhia jarrutellut. LeKin paras paikka oli Da Costan jättö Sami Holapalle, joka kuitenkin laukoi selvästi yli.

Toisessa erässä Kisa lisäsi halkoja kamiinaan ja peli tasoittui selvästi. Molemmilla oli omat paikkansa avata maalihanat ja niinhän myös kävi.

KooKoon kakkosketju sai pitkän pyörityksen LeKi-päätyyn Kisan kakkosta vastaan. Väsyneet kisalaiset eivät pysyneet väkkärien vastustajien kyydissä ja lopulta Aki Kangasmäen kuti kimposi maalinedushässäkästä sisään.

Toista erää oli pelattu vasta alle viisi minuuttia, kun Santala toi pelin tasoihin hienolla yksilösuorituksellaan. Da Costan aloitusvoiton jälkeen lätkä ajautui puolustajalle, joka teki röyhkeän nousun maalin kulmalle. Tarkka veto livahti etuyläpesään hieman liian aikaisin polvilleen tiputtaneen KooKoo-vahti Mikko Rämön olkapään yläpuolelta.

KooKoo pääsi lähelle johtomaalia, kun Markus Västilän viivalaukaus jäi pyörimään maalin eteen ja se katosi näkyvistä. Videolta tarkistettiin, kävikö lätkä maalissa ja tuloksena oli, ettei se käynyt.

Jäähyt rikkoivat toista erää, Kisa sai paraatipaikat pelatessaan neljällä kolmea vastaan. Da Costan vedon edessä oli kaksikin maskimiestä, mutta lihamuuri esti maalin synnyn. Santala sai myös avopaikan, mutta haltuunotto vei tarvittavan ajan pois.

KooKoollakin oli omat paikkansa maalata, mutta Kisan alivoima osoitti taas tasonsa nollaamalla sarjakärjen ylivoiman neljästi. Turhautuminen alkoi näkyä, kultakypärä Juuso Rajala nappasi erän lopulla kymmenen minuutin käytösrangaistuksen.

Ottelun voittomaali oli upea harppuunahyökkäys Kisan ykkösvitjalta kolmannen erän alussa. Santala katseli aikansa, kunnes vapautti Rämön laidalle vapaaksi. Hän näki keskustassa kiitäneen Markus Jokisen, joka leikkasi oikea-aikaisesti puolustajien väliin. Jokinen päätti terävän täsmäiskun upealla vedolla, johon maalivahti-Rämöllä ei ollut vastaan sanomista.

Kisa pelasi johtoasemassa fiksusti, se oli etenkin tarpeeksi aggressiivinen eikä antanut KooKoolle ensimmäisestä erästä tuttua hallintaa. Muutamaan minuuttiin mahtui kouvolalaisten momentum, mutta kolme avopaikkaa jäi käyttämättä. Timo-Pekka Heikkinen ja Teemu Rinkinen sutivat kiekosta ohi ja Peltonen pysäytti Esa Lehikoisen.

Ykkösmies KooKoon tasapainon horjuttajana oli Patrik Laine, joka oli vierailijan ärsyttämisen ykköskohde. Jopa nyrkkimiehenä tunnettu Pauli Levokari hermostui taitoniekkaan ja joutui jäähylle. Pelin toisen käytöskympin otti pari minuuttia ennen loppua Joona Karevaara.

– Täytyy antaa arvoa Laineen pelille, kun noin nuori kaveri pääsee vastustajan ihon alle ja vielä blokkasi upeasti laukauksia, Juujärvi kehui.

LeKin Rämöllä ja Da Costalla olivat omat paikkansa niitata peli, mutta maalinteon vaikeus tuli esiin juuri noissa pomppivissa kiekoista, joista olisi täytynyt rankaista. Kun ratkaisua ei tullut, meni ottelun loppu jännitysnäytelmäksi tuomareiden tuoden oma vivahteensa juoneen.

Lopun hässäkät alkoivat LeKin aikalisästä ja KooKoon maalivahdin pois otosta kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua. Tähän väliin Karevaara otti käytösrangaistuksensa ja viimeisellä minuutilla alkoi LeKin jäähyboksin ovi viuhua. Toni Kallelaa taklattiin, jonka vuoksi hän jäi jäälle ja Kisalle vihellettiin liikaa pelaajia kentällä -jäähy. Kun muutama kymmenen sekuntia tuosta vihellyksistä turhautunut Juujärvi otti toimihenkilön rangaistuksen, taisteli Kisa loput 30 sekuntia kuudella kolmea vastaan.

KooKoon laukauset menivät lähinnä ohi ja ottelu päättyi siihen, kun Aleksi Elorinne sulki kiekon allensa. Hän sai jäähyn, mutta samalla summeri pelasti Kisan ja toi upean ja arvokkaan kolmen pisteen harvinaiseksi nousseen kotivoiton.

Uusista pelaajista kaikki onnistuivat, etenkin Lehto ja Rämö vakuuttivat. Rämö korvasi täysin Claireaux`n ja Alexander Ruuttun aukot. Da Costa oli hyökkäyspäässä halukas ja nelosketjun raatajat hoitivat oman päänsä kunnialla.

Kisa nappasi voiton omia vahvuuksiaan loistavasti hyödyntäen. Koko kauden toimineet alivoima- ja maalivahtipeli toimivat ja puolustuspeli oli kurinalaista. Kun vielä maalejakin saatiin aikaan tarvittava määrä, on huomenna mahdollisuus Jukurien haastamiseen Mikkelissä todelliset.

– Tämä oli todellinen taisteluvoitto! Laitoimme itsemme likoon joukkueen puolesta ja se ratkaisi pelin. Kopissa otimme vielä hyvät yhteishuudot voiton kunniaksi, tehot 1+1 merkkauttanut Santala riemuitsi.