Olisi yksi nappula vain

Reijo Fredrikssonilla ja allekirjoittaneella on hyvin usein ollut samansuuntaisia ajatuksia. Yhden nappulan tavoite on myös sellainen.

Kun Himminkoto valmistui vuonna 1988, saimme vanhustyön sosiaalityöntekijän viran.  Se oli uusi ja outo virka siihen aikaan. Siksi luultiin, että vanhainkoti, laitos sai sosiaalityöntekijän.

Näin kuitenkaan ei ollut, vaan ajatuksena oli synnyttää yhden numeron tukipiste vanhustyöhön. Kutsuimme tätä palohälytysnumeroksi, joka silloin oli 000. Tavoitteena oli, että kuntalaisten ei tarvinnut tietää kuin yksi puhelinnumero, mihin voi soittaa, silloin kun oli kyse jostain vanhusasiaan liittyvästä kysyttävästä. Tämä puhelinsoitto antoi vastauksia ja käynnisti palvelutarpeen arvioinnin, mikä aina tehtiin kotikäynnin kautta.

Vanhustyön sosiaalityöntekijä arvioi ja teki päätöksen palveluiden antamisesta. Hän oli henkilö, joka seurasi asiakkaan palvelusuunnitelman kokonaisuutta. Näin noudatettiin yhden luukun toimintaperiaatetta. Hän tekin myös tarvittavat tarkistukset suunnitelmiin, jotka siirtyivät välittömästi työntekijöille työohjeiksi.

Kun asiakasmäärät kasvoivat, laajennettiin 000-ideaa sotainvalidi- ja veteraanityöhön sekä muistiyksikköön, jotka saivat oman vastuuhenkilönsä.

Luotu käytäntö palveli jo silloin nyt kunnassa asetettuja strategisia tavoitteita: asiakaskeskeisyyttä ja joustavien palveluketjujen synnyttämistä, vaikka ei sitä silloin tajuttukaan.

Johtajat vaihtuvat, ja tavat toimia muuttuvat johtajuuksien mukana. Vanhustyöstä on kadonnut edellä esitetty tapa toimia. Palveluja myönnetään hajautetusti eri viranhaltijoiden tehdessä yksittäisistä palveluista yksittäisiä päätöksiä. Näin totesin sosiaali- ja terveydenhuollon johtosääntökäsittelyssä.

Toivoisi nykyisten viranhaltijoiden pysähtyvän miettimään minkälaisilla toimintatavoilla kunnan strategiset tavoitteet toteutetaan, miten toimien asiakaskeskeisyys ja joustavat palvelut tavoitteina toteutetaan.

On vaikeaa toteuttaa sellaisia strategisia päämääriä, joiden kanssa arjen tekeminen kulkee päinvastaiseen suuntaan.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

kunnanvaltuutettu (kesk.)

vanhustyön johtaja (emerita)