Mervi Pesulle kolme EM-mitalia hiihtosuunnistuksesta

Mervi Pesu. Kuva: Suomen Suunnistusliitto
Mervi Pesu. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Lempäälän Sääksjärven koulun voimistelunopettaja ja Lempäälän Kisan hiihtäjätär Mervi Pesu oli menestyksekäs ykköslajinsa eli hiihtosuunnistuksen EM-mittelöissä Sveitsin Lenzerheidenissa Alppien ylängön ohuessa ilmanalassa. Pesu nappasi kullan keskimatkalta, hopean sprintistä sekä toisen hopean viestistä, josta tuli hurja taistelu kisojen päätöspäivänä Suomen ja Ruotsin välille.
– Kisojen kokonaissaldoon olen toki tyytyväinen, mutta tietysti loppukiritappio viestissä sekunnin erolla ruotsalaiselle vähän sapettaa, kertoili kisoista arjen aherrukseen ja Sääksjärven tyttöjen kanssa hiihtotunnilla viikon aloittanut Pesu.
Hiihtosuunnistuksen ja suunnistuksen hienosus piilee siinä, ettei aivan täydelliseen suoritukseen pääse tuskin koskaan.
– Sehän se on lajin suola. Itselleni ei pitkällä uralla ole tainnut koskaan jäädä fiilistä, että nyt ihan kaikki meni sataprosenttisesti nappiin. Aina joku reitinvalinta antaa syyn jossitella, kuten nytkin pitkällä matkalla, missä töppäsin yhden reitin.
Mervi Pesu on hiihtopuolella ollut suorastaan elämänsä vireessä tänä talvena. Esimerkiksi Suomen Cupin viestissä Pesu oli osuudellaan mahtavassa lennossa. Vankka hiiihtokunto totta kai on iso apu myös hiihtosuunnistuksessa.
– Näkyyhän hyvä kunto siinä, että voi aavistuksen säädellä vauhtia ja keskittyä kartan lukuun ilman hurjaa sykkeen rummutusta.
Suomen joukkueessa riehui ripuli, jonka todettiin tulleen ravintolan kanariisi-ateriasta. Varsinkin kultasuorituksestaan Pesu oli yllättynyt, kun se tuli vatsan velloessa levottomana.
Hiihtosuunnistuksessa Euroopan mestaruuksista mitellään vuotuisesti ja MM-titteleistä kisataan joka toinen vuosi. Tänä talvena arvokisat osuvat lähekkäin, kun Norjan MM-kisat ovat ovella muutaman viikon päästä.
– Kieltämättä systeemi on vähän hassu, mutta urheilija menee siten, miten kalenteriin on suunniteltu. MM-kisat ovat itse asiassa kauden ykköstähtäimeni, niihin on hyvä lähteä mukavasti menneiden EM-mittelöiden jälkeen, tuumaa Mervi Pesu.