Onko kunnallamme malttia vaurastua?

Lempäälä on yksi Suomen kiinnostavimmista kunnista asua ja elää. Eikä mikään ihme.  Lempäälässä lähes koko elämäni asuneena ja suvun tiloilla Säijässä traktorilla peltoja käännellessäni olen huomannut, miten hyvin olemme pystyneet kehittämään kuntaa pitkäjänteisesti. Päivähoito pelaa mainiosti, perusopetusta tarjotaan kohtuullisen matkan päästä kaikille, ja oma sairaala sekä rautatieasema löytyvät aivan ydinkeskustasta. Lisäksi meille lapsiperheellisille on hyvin tarjolla aktiviteetteja, vaikkakin omakotiyhdistyksille tulisi palauttaa valtaa lähileikkikenttien ylläpitämisestä. Niin, ja onhan meillä oma valtava liikekaupunki, Ideapark.

Kuntamme kasvua ja hyvinvointia ei ole kuitenkaan saavutettu kivutta. Lainaa on jouduttu ottamaan merkittävästi. Kuluvana vuonna Lempäälän kunnan lainamäärä kasvaa yli 3 000 euroon per asukas. Meidän viisihenkisen perheemme osuus on siis yli 15 000 euroa. Huomioitavaa velassa ei ole niinkään velan suuruus per asukas, vaan velan huimaava kasvuvauhti.

Suomi elää todella merkittävää rakennemuutosten aikaa. Vientiteollisuus painii kilpailukykynsä kanssa. Julkisen sektorin koko suhteessa yksityisen sektorin kokoon on muuttunut huolestuttavaan suuntaan. Työttömyys, verotus ja velanotto tuntuvat jatkavan kasvuaan vuodesta toiseen. Tässä myllerryksessä meidän tulee pitää jäitä hatussa ja muistaa huolehtia oman kuntamme hyvinvoinnista myös tulevaisuudessa.

Lempäälä on ihanteellinen kunta monella tapaa. Ensinnäkin, Lempäälä sijaitsee aivan keskeisellä paikalla tärkeällä Helsinki-Tampere-akselilla. Helsingin päässä tärkeimmät kaukojuna-asemat ovat Helsingin päärautatieaseman lisäksi Pasila ja Tikkurila. Tampereen päässä Lempäälä on sijainniltaan verrattavissa Pasilan ja Helsingin välimatkaan. Meillä on siis todellinen mahdollisuus kehittää Lempäälän keskusta-alueesta houkutteleva sijaintipaikka muun muassa informaatioteknologia-alan yrityksille, jotka myös tuovat merkittävän määrän verotuloja kuntatalouteemme.

Toiseksi, vieressämme on Tampere-Pirkkalan lentokenttä, jonka kehittämisestä ja yhdistämisestä rataverkostoon on jo olemassa suunnitelmia. Menestyvän Pirkanmaan ehdoton edellytys on oma toimiva lentokenttä, joka yhdistää meidät globaaliin talouteen entistä voimakkaammin.

Kolmanneksi, Lempäälän keskusta sijaitsee saarella, kauniiden vesistöjen ympäröimänä. Mielestäni meidän tulisi hyödyntää tätä ainutlaatuista tilannetta nykyistä huomattavasti paremmin. Voisimme rakentaa pitkän tähtäimen vision Lempäälän saaren kehittämiseksi.

Lempäälän tulevien vuosikymmenten menestys rakennetaan juuri nyt. Moni kunta voi vain unelmoida vastaavasta tilanteesta. Nyt on meidän aikamme näyttää, mitä me yhdessä voimme tehdä oman kuntamme hyväksi.

 

Aleksi Kopponen

kansanedustajaehdokas (kok.)

diplomi-insinööri, ohjelmistoalan yrittäjä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?