Aaltio, Vuorensola, Veltto, Salovaara…

Etteikö yksittäisellä kansanedustajalla ole valtaa. Lempäälän kirkkoherra Erik Edner oli pappissäädyn edustaja, joka Ruotsinvallan ajan valtiopäivillä lausui syntysanat Tampereen kaupungin perustamiseksi. Jos joku kansanedustajaehdokkaistamme nyt lupaa, ettei tuo samainen käenpoika-Tampere Lempääläämme taikka Vesilahteamme kuntaliitoksella niele, pitäköön valituksi tullessaan lupauksensa.

Vesilahtelaissyntyinen rovasti Frans Kärki, säveltäjä ja musiikin tuottaja Toivo Kärjen isä, oli maalaisliiton kansanedustaja 1920-luvulla, mutta varsinaista vesilahtelaista kansanedustajaa ei itsenäisyyden ajalta ole toistaiseksi tullut paikkakunnalta valituksi Pohjois-Hämeen tai Pirkanmaan vaalipiiristä. Ehdokkaita on kyllä ollut.

Lempääläläissyntyinen Väinö Hakkila (e.Tippa) toimi sosiaalidemokraattien kansanedustajana 40 vuoden ajan ja jopa eduskunnan puhemiehenä. Valituksi hän tuli niin helsinkiläisenä kuin tamperelaisena, mutta on Lempäälästä ollut useampikin oma itsenäisen Suomen kansanedustaja, kaikki miehiä.

Viimeaikaisia kansansanedustajia ovat Sampsa Aaltio, kok, joka toimi kansanedustajana 1979–87 sekä vuodet 1991–99 keskustan kansanedustajana toiminut Markku Vuorensola. Vuonna 1995 eduskuntaan pienen Ekologisen puolueen edustajana valituksi tullut Pertti ”Veltto” Virtanen asui osan parlamentaarikkouraansa Lempäälän Kuljussa.

Viimeisin lempääläläiskansanedustaja oli Pertti Salovaara (kesk.). Hän tuli vuonna 2003 valituksi eduskuntaan Anneli Jäätteenmäen imussa Helsingin vaalipiirissä. Jatkokaudelle hänet valittiin vuonna 2007 Pirkanmaan vaalipiiristä. Tuolloin Salovaaran kansanedustajauutta hankaloitti työuupumus.

Kevään eduskuntavaaleissa Pirkanmaan vaalipiirissä on 203 ehdokasta. Heistä yhteensä kymmenen on Lempäälästä (8) ja Vesilahdesta (2). Miehiä on kuusi ja naisia neljä. Kun ehdokkaita on hieman päälle 200 ja heistä valituksi tulee 19 eli lähes joka kymmenes, tasaisen taulukon mukaan Lempäälän-Vesilahden seudulla olisi mahdollisuus saada oma kansanedustaja. Mutta vaalit eivät ole matematiikkaa, kannatus on ansaittava.

Hommaa helpottaa vielä sekin, että tällä kertaa on neljä paikkaa uudelle edustajalle jaossa. Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajien lukumäärä kasvoi yhdellä 18:sta 19:ään. Lisäksi kolme istuvaa kansanedustajaa ei enää asettunut ehdolle: Saara Karhu (sd.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Veltto Virtanen (ps.).

Näiden vaalien vaalivoittajaksi povattu Keskusta sai viime vaaleissa vain kaksi edustajaa Mikko Alatalon ja Arto Pirttilahden. Viime vuoden lopulla puoluetta Keskustaan vaihtanut Laila Koskela tuli valituksi eduskuntaan jytkyn myötä Perussuomalaisten riveistä. Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuismalla on ehkä varteenotettavimmat mahdollisuudet tulla valituksi, varsinkin mikäli Keskustan kannattajat eivät valitse Koskelaa jatkokaudelle ja puolue realisoi vaaleissa gallupkannatuksensa.

Neljästä perussuomalaisesta kansanedustajasta vain kaksi on nyt ehdolla. Se saattaa lisätä Lempäälän viime kunnallisvaalien ääniharava Veijo Niemen mahdollisuuksia.

Vaan mitäpä näitä sen enempää arvailemaan. Vaalipäivänä sunnuntaina 19. huhtikuuta tuo ratkeaa. Ennakkoon ehtii käydä äänestämässä 8.–14. huhtikuuta. Valinta, kenelle vallan annamme, on sinun ja meidän kaikkien.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?