Grillivaunun viereen on taas ilmaantunut kellertävä farmari-Golf, vaunun takaovi on raollaan ja sisältä kajastaa valo. Kevät on saapunut Vesilahden Kirkonkylään ja tuonut tullessaan kebabin.
−Tammi-helmikuussa vaunua ei pidetty auki. Kun on kovia pakkasia, kaikki paikat jäätyvät, eikä täällä tarkene olla, selvittää tiskin taakse palannut kokki-myyjä Yilmaz Giray, 53.
Kunnan tontilla seisova, auton perässä vedettävä grillivaunu lämpiää sähköpatterilla. Keittiötilojen lisäksi sen sisällä on WC, ja ulkona vaunun takana on pieni punainen varastorakennus. Vaunun edessä on katettu terassi, jossa voi nautiskella grilliherkkuja pirtinpöytien ääressä.
−Tykkään vesilahtelaisista. Asiakkaat ovat aina kilttejä ja ystävällisiä, eikä mitään ikävyyksiä ole näiden kahden vuoden aikana ollut. Vesilahti on paras paikka työskennellä − Tampereelle en enää haluaisi töihin, ylistää Giray.
Giray ei omista grillivaunua, vaan hän on siellä vain työntekijänä. Grillin omistaa yrittäjä Yücel Üstün, jolla on kaksi toimipistettä: grillikioski Pelikaani Ylöjärvellä ja Vesilahden grillikioski. Vesilahden grilliä Üstün on pyörittänyt kaksi vuotta ja Pelikaania jo toistakymmentä vuotta.
Vesilahtelaisille tutuksi tullut Yilmaz Giray on syntyjään turkkilainen ja kotoisin Kyproksen saarelta. Hän työskenteli lähes 30 vuoden ajan tarjoilijana ja kokin apulaisena Kyproksella ja Turkissa. Suomessa hän kävi ensimmäisen kerran turistina jo vuonna 1994, mutta muutti tänne vasta vuonna 2001.
−Asuin ensin Oulussa, sitten muutin Tampereelle. Ei niissä ole paljon eroa, pakkasta on kummassakin, mies naurahtaa.
Giraylla on 25-vuotias tytär, joka myös asuu Tampereella ja on samalla alalla kuin isänsä. Hän käy töissä grillikioski Pelikaanissa Ylöjärvellä.
Vesilahden grillissä on tarjolla 31 erilaista ruokalajia: kebab-annoksia, hampurilaisia, piirakoita ja muuta perusgrilliruokaa. Valmiskebab tulee Viialasta, muuten ruoka tehdään paikan päällä. Myös kokille maistuvat vaunun antimet.
−Yleensä minäkin syön kebabia. Olen sen verran laiska, että en viitsi kotona laittaa itselleni enää muuta ruokaa, mies tunnustaa.
Välillä asiakkaita kertyy jonoksi asti, mutta toisinaan on hiljaista. Luppoaikana Giray siivoaa, tiskaa ja katselee televisio-ohjelmia. Mieluiten hän katselee turkkilaisia elokuvia. Elokuvat vievät ajatukset kotimaahan.
−Turkki on lämmin ja ystävällinen maa. Siellä ei ole talvea niin kuin Suomessa. Kyproksen talvi vastaa Suomen syksyä, hän kuvailee.
Kylän ainoa kepappila
Vesilahtelaiset eivät kylmää pelkää. Heti kun räntäsade hetkeksi taukoaa, niin jo aterioi grillin terassilla pari lämminveristä paikkakuntalaista.
−Olen kavereillekin sanonut, että täällä on hinta-laatu-suhde kohdallaan. Isot annokset, hyvää ruokaa ja mukava palvelu, Iida Murto innostuu kehumaan.
Murto ja hänen vieressään istuva Johanna Mäkelä toivovat, että Vesilahden grilli jatkaisi toimintaansa. Lähistöllä kun ei ole toista samantyyppistä ruokapaikkaa.
−Lempäälässä on paljon enemmän kepappiloita. Jos siellä yksi lopettaa, niin sinne jää vielä muita. Mutta täällä tämä on ainoa, he perustelevat.
Soitto Ylöjärvelle paljastaa, että tyttöjen ei tarvitse olla huolissaan kantapaikkansa tulevaisuudesta. Yrittäjä Yücel Üstün kertoo, että varsinkin kesäaikana asiakkaita on riittävästi ja grillinpito kannattaa.
−Vesilahden grillin myyntimäärät ovat ihan ok. Aion jatkaa toimintaa samaan tapaan kuin tähänkin asti, hän lupaa.
Sanna Suonpää