Uhreja pitkälle vielä Lapin sodan jälkeenkin

Kansallisen veteraanipäivänä muistopuheen Lempäälän sankarihautausmaalla 27. huhtikuuta pitänyt Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult muistutti, että tuolloin tuli kuluneeksi 70 vuotta Lapin sodan ja samalla toiseen maailmansotaan liittyneiden sotatoimien päättymisestä Suomessa.

Petäkoski-Hult painotti, että Suomen kokemat tappiot eivät suinkaan loppuneet sodan päättyessä. Saksalaiset asettivat maastoon huomattavan määrän räjähteitä turvatessaan vetäytymistään miinasuluilla.

– Miinoitteet aiheuttivat vakavia vammautumisia ja vaativat siviiliuhreja vielä vuosia sodan jälkeen, joista viimeisimmät vielä 1970-luvulla.

Vuoteen 1973 mennessä räjähteitä oli maastosta raivattu yhteensä 1 142 000 kappaletta.

Vetäytyessään Suomesta saksalaiset käyttivät ns. poltetun maan taktiikkaa ja tuhosivat kokonaisia kyliä, tiestöä, siltoja, jopa siltarumpuja ja rakennuksia käyttötarkoituksesta riippumatta. Lapin sodassa hävitettiin noin 18 000 rakennusta. Silloisen Lapin läänin alueella tuhottiin kaikkiaan noin 14 900 rakennusta, arvioilta 40–46 % koko läänin rakennuskannasta. Rovaniemen kauppala tuhoutui lähes kokonaan. Tulipalot tuhosivat rakennusten lisäksi myös metsäalueita.

Sodan seuraukset ovat näkyneet luonnossa vuosikymmeniä.

– Perinteiden ja tiedon siirto sukupolvelta toiselle on tärkeää. Tarvitaan seppelten laskun kaltaisia yhteisöllisiä tilaisuuksia ja muistojuhlia juhlakahveineen ja puheineen, jotta tiedon jakamisesta tulee vuorovaikutteinen ja keskustelua herättävä hetki, totesi Petäkoski-Hult kuulijakunnalleen.

Lapin sota käytiin Suomen ja Saksan välillä pääasiassa Suomen Lapissa. Se alkoi 15. syyskuuta vuonna 1944 ja päättyi 27. huhtikuuta 1945. Sota oli seurausta jatkosodan rauhanehdoista, koska Neuvostoliiton ja Suomen välisessä rauhansopimuksessa Suomi sitoutui pakottamaan saksalaiset joukot pois maasta.

Lapin sotatilanteissa kaatui 774 suomalaista ja 262 katosi. Kadonneista vangeiksi jäi 164. Haavoittuneita oli 2 904. Kolmasosa suomalaisista kaatuneista kuoli jalkaväkimiinoihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?