Vesilahdessa vaikutettiin yhdessä

Vaikuttajapäivään osallistui nuorisovaltuutettuja ja luottamushenkilöitä.
Vaikuttajapäivään osallistui nuorisovaltuutettuja ja luottamushenkilöitä.

Vesilahden nuorisovaltuuston jäsenet järjestivät lauantaina 25. huhtikuuta kunnan päättäjille tapahtuman, jonka tavoitteena oli edistää päättäjien ja nuorten välistä vuorovaikutusta, lisätä avoimuutta ja yhteistyötä sekä tuoda nuorisovaltuutetuille tietoa kunnan päättäjistä ja vaikuttamisesta.

Tapahtumaan osallistui seitsemän nuorisovaltuutettua, viisi kunnan luottamushenkilöä, liikunta- ja nuorisosihteeri sekä nuorisovaltuustoa ohjaavat nuorisotyöntekijät.

Tapahtuma alkoi 13.00 nuorisovaltuuston puheenjohtajan Susanna Mäkelän tervetulosanoilla ja paikallaolijoiden esittelyllä. Esittelykierroksen jälkeen juotiin kahvit ja syötiin nuorisovaltuustolaisten leipomia piiraita ja pikkuleipiä. Kahvien jälkeen jakauduttiin kahdeksi ryhmäksi, joissa kummassakin oli sekä nuorisovaltuutettuja että luottamushenkilöitä. Ryhmissä pohdittiin nuorisovaltuutettujen ennalta miettimiä aiheita.

Vesilahden ympäristöasioista keskusteltaessa esiin nousivat kierrätyspisteiden lisääminen, kimppakyyditykset sekä energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttäminen. Nuorten liikkumista ja terveitä elämäntapoja voitaisiin puolestaan edistää tavoitteellisilla, mutta kilpaurheiluun sitoutumattomilla ohjatuilla harrastusryhmillä. Myös kevyen liikenteen väylien kehittäminen nähtiin tärkeäksi.

– Hyvät kevyen liikenteen väylät ovat paras tapa saada isoja ryhmiä liikkumaan, totesi kunnanvaltuutettu ja rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Virpi Alakoski.

Nuorisovaltuutetut ja luottamushenkilöt olivat huolissaan yhä nuorempien päihteiden käytöstä. Nuoret kokivat, että erityisesti nuuskan käyttäminen on yleistynyt. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että tietoa päihdeasioista tulisi saada yhä nuoremmille.

Nuorten osallistumista halutaan edistää ja tiedon välittäminen nuorille nähtiin erityisesti nuorisovaltuuston tehtävänä. Nuorisovaltuustolta toivottiin myös rohkeita kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.

Lautakuntatyöskentelyyn nuorisovaltuutetut saivat hyviä ohjeita; kysyä saa aina kun on kysyttävää, ja kun ketään ei loukkaa, ei ole tyhmiä kysymyksiä. Keskustelevalta joukolta ryhmätöiden yhteiseen purkuun varattu aikakin meinasi loppua kesken.

Kaikki kehuivat tapahtumaa ja nuorisovaltuutetut olivat hyvin tyytyväisiä tekemäänsä työhön eikä vähäinen osallistujamääräkään haitannut.
– Tapahtuma oli onnistunut. Tarkoituksena oli saada aikaan hyvää keskustelua ja sitä meillä myös oli, kommentoi tapahtumaa nuorisovaltuuston puheenjohtaja Susanna Mäkelä.

 

Teksti: Marika Vaasvainio ja Jarmo Kiljunen