Onkemäelle puuhataan innolla steinerkoulua. Ajatuksena on perustaa Tampereen yksikön satelliittikoulu.

Steiner ja kyläkoulu ne yhteen sopii

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen totesi, että pyrkimyksenä on saada steinerkoulu Onkemäelle vuoden 2016 syksyksi.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen totesi, että pyrkimyksenä on saada steinerkoulu Onkemäelle vuoden 2016 syksyksi.

Onkemäen kyläkoulu lopettaa toimintansa tänä keväänä. Koulua vimmalla puolustanut Pro Onkemäki -liike ei kuitenkaan lopettamispäätöksestä lannistunut.

Onkemäelle alettiin viipymättä ideoida steinerkoulua. Hankkeen puolesta on luotu nettiadressi, jossa on tämän jutun kirjoittamishetkellä 100 allekirjoitusta.

Idean steinerkoulusta keksi Onkemäen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen.

– Vuorokauden surin lakkautuspäätöstä, kunnes päätin laittaa viestin Tampereen steinerkoululle. Mitä jos Onkemäelle perustettaisiin satelliittikoulu?

Vastaus tuli välittömästi ja se oli alustavan myötämielinen. Kului kuitenkin vajaa vuosi, että osapuolet pääsivät keskustelemaan aiheesta.

– Maaliskuussa kävimme Tampereen steinerkoulun hallituksen puheilla. Mitään valmista ei vielä ole. Meillä on kuitenkin suullinen lupaus, että koulun perustaminen on mahdollista.

Onkemäelle Tampereen etäyksikkö

Ajatuksena on, että Onkemäelle tulisi Tampereen steinerkoulun alainen etäyksikkö tai satelliittikoulu.

Hallinnollisesti se olisi yksinkertaisempi ratkaisu kuin perustaa uusi koulu, ja molemmat osapuolet hyötyisivät järjestelystä. Esimerkiksi nykyisin Tampereelta tehdään luontoretkiä, jotka voitaisiin toteuttaa tulevaisuudessa Onkemäen maisemissa.

Kirsi Salosen mukaan pyrkimyksenä on avata steinerkoulu jo vuoden 2016 syksyllä.

Kannustavana esimerkkinä hän nostaa esille Sammatin steinerkoulun, joka toimii maaseudulla Lohjan lähistöllä. Se on vuonna 1984 perustettu kyläkoulu ja samalla Suomen ensimmäinen maaseudulla toimiva steinerkoulu.

Iso kysymysmerkki on Onkemäen koulun kiinteistö. Ilmassa on ollut huolta siitä, että kunta myisi sen muuhun käyttöön ennen kuin mitään ehtii tapahtua.

Toinen huolenaihe on kulut. Miten esimerkiksi henkilöstön palkat pystytään maksamaan? Salonen toteaa, että kaikki on vielä auki.

Siksi seuraava askel projektissa on työryhmän perustaminen. Työryhmä laitettiin aluilleen keskustelutilaisuudessa Onkemäen koululla 13. toukokuuta.

– Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka ovat käyneet kyläkouluja, sanoi Tampereen steinerkoulun opettaja Katariina Niinistö

– Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka ovat käyneet kyläkouluja, sanoi Tampereen steinerkoulun opettaja Katariina Niinistö

Maailma tarvitsee kyläkouluja

Tilaisuudessa niin Kirsi Salonen kuin Tampereen steinerkoulun luokanopettaja Katariina Niinistö korostivat sitä, kuinka hyvin steinerkoulu sopisi Onkemäen ympäristöön.

– Steiner-pedagogiikan ajatuksissa oppiminen kytketään luontoon ja maaseutuun, ja oppiaineita toteutetaan ympäröivässä luonnossa, Salonen muistutti.

Samoilla linjoilla on opettaja Katariina Niinistö.

– Steinerkoulun arvoihin kuuluu olennaisena osana luonnon kunnioittamien. Näen, että se on tosi voimakkaasti Onkemäen koulun juttu.

Tilaisuudessa Niinistö puhui paljon siitä, mitä steinerkoulun arvot ovat. Hän painotti etenkin halua kasvattaa lapsia hyviksi ihmisiksi, ei ainoastaan työelämän tarpeisiin sopiviksi yksilöiksi. Niinistön mukaan steiner-pedagogiikan ytimessä ovat inhimillisen vuorovaikutuksen arvostus ja kunnioitus.

Katariina Niinistö uskoo myös kyläkouluihin.

– Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka ovat käyneet kyläkouluja. Suuret yksiköt eivät ole pidemmän päälle hyväksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?