Mmmmm… uunituore kylmäsavulohi sulaa suussa. Huonoa ei ole lämminsavunieriäkään. Hyvää, terveellistä ja lähellä tuotettua.
Makuelämyksen takana on viimeiset kolme vuotta Toutosen rannalla ja sitä ennen 18 vuotta Kuokkalankosken tuntumassa Lempäälässä asunut Aki Eiranto. Hän on harrastanut kalastusta Lempäälän vesillä ja ravustusta Tottijärven-Palhon suunnalla siinä määrin ja sillä seurauksella, että kesän kynnyksellä mies vaihtoi totaalisesti alaa. Päivätyö ja ura teollisuuden myyntitehtävissä sai jäädä, kun hänelle avautui mahdollisuus ryhtyä kylmäsavukeisariksi, norjalaista lohta ja kotimaista siikaa, kirjolohta, haukea, ahventa, kuhaa, madetta ja ankeriastakin jalostavan savukeisari Oy:n osa-aikaiseksi työntekijäksi.
Aiemmin Teiskossa toiminut yritys käynnistää ensi kesäksi toimintansa parinkymmenen kilometrin päässä Lempäälästä Turuntien varressa Kylmäkoskella. Entisen Millerin liikekiinteistön yhteydessä toimineen entisen leipomon tilat on kunnostettu toimintaa varten. Siellä valmistetaan kylmä- ja lämminsavutuotteiden lisäksi mm. kalapihvejä ja pyöryköitä. Kalanpurkituksen käynnistäminen lähiseudun pikkukalan hyödyntämiseksi on suunnitelmissa.
– Kalamme ovat aina sesongin mukaan pyyntituoretta lähijärvikalaa sekä tuoreena pohjoisesta jäissä tulevaa lohta ja nieriää sekä kirjolohta. Savukalatuotteiden lisäksi toimitamme graavikalaa, suolattua kalaa, tuorekalaa, kypsäksi keitettyä kalaa, jauhettua kalaa sekä tuorekalaa fileoituna, nahattomana tai nahallisena. Syksyllä toimitamme myös täplärapua sekä keitettynä että elävänä. Savustamme myös asiakkaiden omia kaloja, luettelee Eiranto mainiten, että muitakin kalatuotteita ja rapuja toimitetaan tilauksesta.
Kylmäsavukeisari Oy:n tuotteita on jo nyt saatavissa Lempäälästä mm. keskustan S- ja K-marketista sekä Kuokkalan Salesta. Lisäksi Kylmäsavukeisarin tuotteita on myynnissä Tammelan torilla ja sen viereisessä Lähiruokapuoti Lempissä sekä Ahlmanin Tilapuodissa.
Eiranto painottaa, että Kylmäsavukeisari savustaa kalansa perinteisin menetelmin aidolla leppähakkeella ja kuivasuolauksella:
– Aito savu, aito maku.
– Suurin työ on siivuttaminen ja pakkaaminen. Se on käsityötä. Kylmäsavustus on automatisoitu kahteenkymmeneenneljään tuntiin plus kymmenen asteen lämpötilassa, sanoo yrityksen tällä hetkellä ainoa osa-aikainen työntekijä kalaerää peratessaan.
Yrityksen kylmäsavutuotteiden tuotantokapasiteetti on noin 200 kiloa viikossa. Toiminnan käynnistysvaiheessa tavaraa lähtee maailmalle toistaiseksi vain noin 50 kiloa. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia menee suoraan ravintoloille.ja 30 prosenttia kauppojen kautta kuluttajille.
Eirannon mukaan mitä kalalajia tahansa voi kylmäsavustaa ja mätiäkin.
Aamulla nostetut kalansaaliit käsitellään ja toimitetaan vielä saman päivän aikana ravintoloihin.
– Toimitamme kalaa huippuluokan ravintoloille, muun muassa Arto Rastaalle ja Vaihmalan hoviin. Täällä Kylmäsavukeisarissa tuotteitamme on aina myynnissä, kun pihalla on ”Savukalaa” -kyltti, Eiranto vinkkaa.
Yritys pyytää itse osan kaloista ja ravuista. Osa järvikaloista hankitaan Pirkanmaan alueen kalastajilta.
– Suojelemme keväällä emokaloja emmekä ota kutemaan meneviä kuhanaaraita, jotta kanta säilyisi. Olemme erittäin tyytyväisiä, että kuhan rahoitusalueet Hahkalanvuolteella laajenevat tulevalle kaudelle. Lempäälän ja Vanajaveden vesien erikoisuus on ankerias. Se on kala, jota kannattaisi istuttaa enemmän. Kanta viihtyy täällä, on Eiranto huomannut.
Kalat käsitellään uusissa tuotantotiloissa mahdollisimman taloudellisesti. Uusi, kokeilun alla oleva tuote on kanan ”hot wingsejä” mukaileva ”keisarin siivet”.
– Emme heitä kuhaa fileoidessa perkuujätteenä pois kalan etummaista, lihaisaa eväparia. Otamme ne talteen ja kokeilemme niiden lämminsavukypsentämistä ja nauttimista kanansiipien tapaan esimerkiksi piparjuurikastikkeen kera, Eiranto makustelee.