Matti ei jätä ketään kylmäksi

Matti Nykänen Kirkkonummella keikalla vuonna 2010. Kuva: Wikimedia Commons.
Matti Nykänen Kirkkonummella keikalla vuonna 2010. Kuva: Wikimedia Commons.

Elämä on laiffii. 

Elämä on ihmisen parasta aikaa. 

Se on ihan fifty-sixty, miten käy.

Kuolemattomia mietelauseita, jotka jokainen suomalainen tuntee. Edes Kummelin hokemat tai Eino Leinon runot eivät vedä vertoja Nykäsen aforismien suosiolle. Putous-hahmoista nyt puhumattakaan.

Ehkä otin, ehkä en, so not, kunhan hyppy kulkee. 

Jokainen tsäänssi on mahdollisuus.

Niinpä. Ei näiltä ole kukaan pystynyt välttymään.

Voittamaton on myös Matin lööppiesiintymistiheys. Mäkikotka on pysytellyt sinnikkäästi kansan huulilla aina 1980-luvun hyppyvuosista saakka.

Suoritus hakee vertaistaan Suomessa. On sillä syynsäkin: suosio perustuu monipuolisuudelle. Pelkällä urheilulla, viihteellä tai avioerojutuilla ei oltaisi 30 vuotta putkeen lehtien kansissa.

Matti on ollut, sillä hän yhdisti nämä kaikki.

Mäkihypyn jälkeen alkoi laulu-ura, myöhemmin tulivat strippaus, perheväkivalta ja vankilareissut. Siipatkin vaihtuivat vuosien kuluessa. Nykyinen aviopuoliso Pia Talonpoika on Nykäsen viides vaimo.

Elokuva Matista tehtiin vuonna 2006, tosi-tv-sarja pyöri vuonna 2012. Viimeksi Nykänen oli mukana Ylen 100 päivää ilman viinaa -ohjelmassa.

Ja julkisuus on taattu, vuodesta toiseen. Lööpit kirkuvat, ja Matti sen kun laukoo aforismejaan.

Monia Matin suosion salaisuus ihmetyttää. Jopa niin paljon, että Nykäsen 50-vuotispäivän kunniaksi julkaistiin tieteellinen esseekokoelma Mitä Matti tarkoittaa? (2013).

Teoksessa analysoidaan Mattia monelta kantilta. Mäkikotkan julkisuuskuva kertoo esimerkiksi paljon suomalaisen yhteiskunnan kehittymisestä. 1980-luvulla Nykästä kohdeltiin kuin Kekkosta. Eli hänen tekemisiään peiteltiin. Sitten kylmä sota tuli tiensä päähän, ja Nykänenkin alkoi saada totuudenmukaisempaa kohtelua.

Eräässä esseessä kirjoitetaan, että Matille nauretaan suomalaisen alkoholinkäyttöä koskevan kansanperinteen hengessä. Matti nähdään niin klovnina, hölmöläisenä kuin veijarinakin. Ehkä sama perinne näkyy Teuvo Hakkaraisen suosiossa?

Kenties esseekokoelman osuvin hahmotelma kiteytyy seuraavast: Matti on samalla sekä huippuyksilö että aivan tavallinen suomalainen heikkouksineen. Häntä ihaillaan ja häneen samaistutaan.

Oli miten oli, suosio ei näytä laantumisen merkkejä. Siksi on helppo ennustaa, että Tapolanaukio on ääriään myöten täynnä, kun Nykänen kajauttaa ilmoille Kurki-festivaalin lavalla Mäkikotkan ja häkkilinnun.

Kurki-festivaali järjestetään 31.7.–1.8. Tapolanaukealla Vesilahdessa.