Lauluvihkollinen ”Vesilahden suurmiehiä”

Koivu ja sydän, Kulkurin iltatähti...Pirjo Hakunin sekä Tuula ja Eerik Mäkisen yhteistyönä tekemässä lauluvihkossa on monta tuttua Toivo Kärjen kappaletta, mutta esille on haluttu tuoda myös muita Vesilahdessa vaikuttaneita henkilöitä. Kuva: Katariina Rannaste
Koivu ja sydän, Kulkurin iltatähti…Pirjo Hakunin (vas.) sekä Tuula ja Eerik Mäkisen yhteistyönä tekemässä lauluvihkossa on monta tuttua Toivo Kärjen kappaletta, mutta esille on haluttu tuoda myös muita Vesilahdessa vaikuttaneita henkilöitä. Kuva: Katariina Rannaste

Jotkut ovat saattaneet kuulla vuonna 1809 Porissa syntyneestä ja Vesilahdessa varttuneesta Juhana Fredrik Granlundista. Mutta moniko tietää entuudestaan, että tämän liikemiehen ja kirjailijan taloudellinen menestys teki Helsingin Ateneumin rakentamisen mahdolliseksi?

Ainakin vesilahtelainen Pirjo Hakuni tietää tämän, sillä Granlund on kiinnostanut häntä jo vuosia. Hakuni myös ajatteli, että Granlundin kirjallisia töitä pitäisi jotenkin saada enemmän esille. Viime syksynä hän ryhtyi sanoista tekoihin. Joutohetkien seuran puuhanainen sai idean lauluvihkon tekemisestä.

Lauluvihko Pohjantähdestä Liljankukkaan julkistettiin 31. toukokuuta Vesilahden Pappilassa järjestetyssä Oiva Paloheimon taiteilijakodin tämän kesän avajaistilaisuudessa.

Lauluvihkoon on koottu Juhana Fredrik Granlundin ja Oiva Paloheimon sävellettyjä runoja sekä Sam Sihvon tunnettuja laulunäytelmien sävellyksien sanoituksia ja Toivo Kärjen sävellyksiin tehtyjä sanoituksia. Kaikki he ovat asuneet Vesilahdessa tai heillä on sukujuuret paikkakunnalla.

Mukaan on valikoitunut muun muassa Toivo Kärjen tunnettuja kappaleita, jotka sopivat yhteislauluiksi.

– Vihkon kokoaminen lähti Granlundista liikkeelle. Mietin keitä muita siihen voisi ottaa mukaan, ja Paloheimo oli itsestään selvä valinta. Hänet tunnetaan kirjailijana, mutta hänen runoihinsa tehtyjä sävellyksiä ei niinkään tiedetä, Pirjo Hakuni selvittää.

– Toivo Kärki ei ole paikkakunnalla varsinaisesti vaikuttanut, mutta hän liittyy Vesilahteen vanhempiensa kautta. Hänen kotitilansa on Säijässä, joka tosin nykyään on Lempäälän puolella. Myös Sam Sihvo vietti Vesilahdessa vain lyhyen tuokion, mutta hänkin on mukana.

– He ovat vesilahtelaisia suurmiehiä, kun vähän kotiinpäin vedetään, Hakuni naurahtaa.

Pirjo Hakuni valikoi kappaleet yhdessä Tuula Mäkisen kanssa ja laati taiteilijoista lyhyet esittelyt lauluvihkoon. Vihkon toimittaneet ja kustannuksista vastanneet Tuula ja Eerik Mäkinen laulattivat kevättalvella järjestetyssä ensimmäisessä yhteislaulutilaisuudessa. Tilaisuudessa Eerik Mäkinen soitti harmonikalla Tuulan toimiessa esilaulajana.

– Tilaisuus oli suurmenestys. Vesilahden yläasteen auditorio oli lähes täynnä, he kertovat.

– Lauluvihkossa on monta hyvää kappaletta. Paloheimon Lähtevien laivojen satama ja Kerjäläislegenda sekä Sihvon Muistoja Pohjolasta ovat tuttuja, Eerik Mäkinen sanoo.

Vihkoa voi ostaa Joutohetkien seurasta, Oiva Paloheimon taiteilijakodista ja Tuulan Taidelasitornista.