Sote vaarantaa tulevaisuutemme

Millainen on tulevaisuuden kunta? Jos kaikki menee niin kuin nyt näyttää, siitä tulee himmeleiden sekamelska. Jos Sote laitetaan maakuntatasolle, meillä on entisten läänien sijasta maakunnalliset AVI-, ELY- ja SOTE-hallinnot. Voiko sillä tavalla säästää? Julkinen talous paisuu entisestään. Esko Aho sanoi BDO:n seminaarissa kesäkuun alussa, että jos julkista taloutta ei laiteta kuntoon, nimenomaan köyhät kärsivät.

Suomella on maailman 4. paras Soten taloudellinen tuottavuus ja sen vaikuttavuus on erittäin hyvä kansainvälisesti arvioituna. Onko meillä siihenkään varaa? Helsingissä mielenosoituksessa 10.6.2015 surtiin sitä, että seitsemän lapsen sijasta esiopetusryhmään uhkaa tulla kahdeksan lasta. Meidän uhkamme olisi muualla lottovoitto. Vastoin em. mielenosoituksessa YLE:n haastatteleman Sanna Tillin näkemystä – pitämällä kiinni eduista ja nykytasosta lapsemme saavat joka vuosi 9 MRD euroa lisää velkaa.

Hallitusohjelma on lähes kaikilta suuntaviivoiltaan hyvä. Samaa mieltä ovat OECD:n tarkastajat. On äärimmäisen tärkeää saavuttaa kotimainen ja ulkomainen luottamus. Pääministerin on pidettävä kiinni ohjelmastaan. Se ei tule olemaan helppoa, sillä opposition ja ammattiyhdistysliikkeen vastuuttomuus on noussut ennätykselliselle tasolle. Mutta Sote-uudistus pitää jättää toteuttamatta. Sitä arvelee myös OECD.

Maailma on muuttunut ja tulee muuttumaan entistä kiivaampaa tahtia. Jo nyt näyttää, että Suomi putoaa tämän päivän oloissa kelkasta. Kun muiden maiden yhteiskunnat ja liike-elämä saavat digitalisaation kehityksessä tuloksia muutamassa kuukaudessa (esim Viron sähköinen reseptisysteemi), me räpellämme vuosikymmeniä, perustamme lisää komiteoita ja palkkaamme julkiseen hallintoon lisää väkeä. Muun maailman nopeutuvan positiivisen kehityksen mukana kiihtyy Suomen vapaa pudotus syvään kurjistumiseen, jossa tavallinen väestö kärsii.

Kumpi on tärkeämpää – tasavertaisuus vai tarveharkinta? Eräs talousprofessori sanoi, että vaikka koko BKT laitettaisiin likoon, koko Suomeen ei saada tasalaatuisia palveluita. Mitä siis tulee tehdä, miten toimia?

Elinkelpoinen kunta pystyy tarjoamaan myös harkinnanvaraisia palveluita, toteaa Ville Pernaa. Elinkelvottomat kunnat joutuvat itsenäisyystuskissaan lopettamaan kyläkouluja ja päästämään infransa rapautumaan. Mitä näille kunnille jää, jos Sote siirtyy maakunnille ja toisen asteen koulutus kuntayhtymille? Jäävät omat virkamiehet, oma laaja hallinto. Jäävät omat luottamuspaikat, jäävät vähenevät verotulot. Kuitenkin kokonaisveroaste tulee nousemaan tämän Sote-uudistuksen vuoksi. Ei meillä ole varaa veronkorotuksiin eikä ”uudistuvaan” Soteen.

Heska Korhonen

Lempäälä