Karpaattien kansanmusiikkia Lempäälässä 30. kesäkuuta

Etnomusiikkiyhtye Dzerela Karpat Ukrainan Lvivistä soittaa hutsulien ja lemkien instrumentaalimusiikkia Lempäälän Kanttorinpuistossa tiistai-iltapäivänä 30. kesäkuuta.

– Konserttiin on vapaa pääsy. Sateen sattuessa esitys siirretään Himminkodon saliin, sanoo Lempäälän kunnan  kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa.

Suuri rakkaus omaa ja yleensä etnomusiikkia kohtaan, loputon halu jatkuvasti kehittää itseään ja pyrkimys esitellä muinaista kansansoitintaidetta on tuonut yhteen viisi virtuoosimaista muusikkoa. Etnomusiikkiryhmä Dzerela Karpat on tunnettu ja rakastettu niin Ukrainassa kuin muuallakin maailmassa.

Dzerela Karpatin ohjelmistoon kuuluu vanhaa etnomusiikkia Ukrainan länsiosista. Sitä soitetaan ikivanhoilla kansansoittimilla: tsimbalylla, nailla (panhuilu) ja okariinalla. Ryhmän ansiosta ukrainalaisen instrumentaalimusiikin helmiin ovat tutustuneet tätä taiteenalaa arvostavat kuulijat Puolassa, Unkarissa, Saksassa, Itävallassa, Makedoniassa, Italiassa, Espanjassa, Romaniassa, Bulgariassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Ensimmäisellä konserttimatkallaan Suomeen kesällä 2015 muusikot esittävät uuden konserttiohjelmansa ”Musiikkia Karpaattien vuorilta”. Ohjelmassa kuullaan Ukrainan pienten etnisten ryhmien – Karpaattien vuoristolaisten, hutsulien ja lemkien – heleitä ja eloisia omintakeisia musiikkiteoksia. Ukrainan vuoristolaisten, korkealla vuorilla asuvan kansan musiikissa kuuluu tunteiden ja kokemusten koko kirjo.

Yhtyeeseen kuuluvat taiteellinen johtaja Rostislav Fedynets viulu ja sopilka, Juri Djakuntsak kontrabasso ja harmonikka, Juri Jarema tsimbaly, Valeri Safeta harmonikka ja Ihor Matseljuh nai, okariina ja sopilka.