Karja laitumelle ja jaloittelemaan

Lehmät on päästettävä nauttimaan ulkoilmasta vahin 60 päivän ajaksi 1.5-31.9. välisenä aikana. Kuva: Erkki Koivisto

Lehmät on päästettävä nauttimaan ulkoilmasta vähintään 60 päivän ajaksi 1.5-31.9. välisenä aikana. Kuva: Erkki Koivisto

Aluehallintovirastojen eläinlääkärit ovat lähestyneet maidontuottajia kesän kynnyksellä kirjeellä. Kirjeessä eläinlääkärit muistuttavat valtioneuvoston asettamasta nautojen jaloitteluvelvoitteesta. Asetuksen mukaan kytkettyinä pidettävät lypsylehmät ja maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot on päästettävä laitumelle tai jaloittelutarhaan vähintään 60 päivänä toukokuun alun ja syyskuun viimeisen päivän välisenä aikana.

– Nauta on laiduntava laumaeläin, ja kesä on oivallinen tilaisuus tarjota karjalle mahdollisuus toteuttaa fysiologisia tarpeitaan ja luontaista käyttäytymistä. Laiduntaminen ja jaloittelu edistävät myös nautaeläinten terveyttä ja hyvinvointia, ja vähentävät sairastamista. Sorkat pysyvät kunnossa, kiimat näkyvät selkeästi ja poikimiset sujuvat paremmin, tiivistää kirjeen sisältöä läänineläinlääkäri Heidi Kangas Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Juotavaa ja säänsuojaa

Lehmien totuttelu laidunkauden ruokintaan on toteutettava asteittain, ja mikäli karjalle kokemus on uusi, olisi laidunnus aloitettava nuorkarjasta tai umpilehmistä. Onnistuneen laidunnuksen ja jaloittelun edellytyksissä on huomioitava, että aidat ja kulkureitit ovat turvallisia ja hyvässä kunnossa, ja että eläimillä on tarvittaessa säänsuoja ja runsaasti hyvää juomavettä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?