Ensi viikolla luovutetaan verta

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuden Lempäälässä keskiviikkona 5.8. kello 14–18 seurakuntatalolla osoiteessa Kirkkopolku 1.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

SPR muistuttaa, ettei matkailu ole este verenluovutukselle, mutta joissakin tilanteissa matka siirtää mahdollista verenluovutusajankohtaa neljästä viikosta kuuteen kuukauteen eteenpäin. Matkailusta aiheutuvalla varoajalla vähennetään veren välityksellä tarttuvien infektiotautien riskiä.

Lentomatkustaminen ei vaikuta verenluovutukseen, mutta nestetasapainon takia pitkiä lentoja ei suositella heti verenluovutuksen jälkeen samana tai seuraavana päivänä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?