Eetu menee eskariin

Liikennepuiston Maltti ja Valtti opiskelevat opettajiksi

Harakkalanmäessä Lempäälässä asuva Eetu Haavisto ajelee mielellään liikennepuistossa. Ensi viikolla esikoulun aloittava Eetu on kuullut isosiskolta Emmalta ja isoveljeltä Einolta, millaista koulussa on. Kuva: Sanna Suonpää

Harakkalanmäessä Lempäälässä asuva Eetu Haavisto ajelee mielellään liikennepuistossa. Ensi viikolla esikoulun aloittava Eetu on kuullut isosiskolta Emmalta ja isoveljeltä Einolta, millaista koulussa on. Kuva: Sanna Suonpää

Lempäälän liikennepuiston ohjaajat Hermanni Kuivanen ja Sampo Seppä opettavat lapsille liikennesääntöjä. He ovat kesätyön loppumisen jälkeen lähdössä pariksi viikoksi interreilaamaan Keski-Eurooppaan.  Kuva: Sanna Suonpää

Lempäälän liikennepuiston ohjaajat Hermanni Kuivanen ja Sampo Seppä opettavat lapsille liikennesääntöjä. He ovat kesätyön loppumisen jälkeen lähdössä pariksi viikoksi interreilaamaan Keski-Eurooppaan. Kuva: Sanna Suonpää

−Hei hei, ei saa ajaa väärää kaistaa, ojentaa ruskettunut, aurinkolasipäinen nuori mies.

Lempäälän liikennepuiston Maltti ja Valtti eli Hermanni Kuivanen, 24, ja Sampo Seppä, 22, ovat viimeisiä päiviä kesätöissä. Kun peruskoulut alkavat, polkuautoilla ajelu loppuu.

Kuivanen ja Seppä ehtivät vähän lomailla, ennen kuin heidän omat opintonsa jatkuvat syyskuun alussa. Kurssikaverit opiskelevat kolmatta vuotta

Lempäälän liikennepuiston ohjaajat Hermanni Kuivanen ja Sampo Seppä opettavat lapsille liikennesääntöjä. He ovat kesätyön loppumisen jälkeen lähdössä pariksi viikoksi interreilaamaan Keski-Eurooppaan.  Kuva: Sanna Suonpää

Lempäälän liikennepuiston ohjaajat Hermanni Kuivanen ja Sampo Seppä opettavat lapsille liikennesääntöjä.
He ovat kesätyön loppumisen jälkeen lähdössä pariksi viikoksi interreilaamaan Keski-Eurooppaan. Kuva: Sanna Suonpää

kasvatustieteitä Tampereen yliopistossa.

−Valmistun ensin lastentarhanopettajaksi ja eskariopettajaksi, ja sen jälkeen tavoitteenani on erityisopettajan pätevyys. Työ yläkouluikäisten nuorten parissa kiinnostaa, kertoo Lempäälästä kotoisin oleva, nykyään Tampereella asuva Kuivanen.

Vammalasta kotoisin oleva Seppä taas on vaihtamassa pääainetta varhaiskasvatuksesta elinikäiseen kasvatukseen ja oppimiseen. Sijaisuuksien myötä hänelle on valjennut, että työ päiväkoti- ja alakouluikäisten lasten parissa ei välttämättä ole hänen juttunsa. Tulee tulevaisuuden työn kuva olemaan millainen hyvänsä, niin ainakin tämä kesätyö on sopinut miehille oikein hyvin.

−Tosi kiva kesätyöpaikka. Saa olla ulkosalla ja tekemisissä lasten ja aikuisten kanssa. Myös kielitaitoa olen päässyt käyttämään: täällä on käynyt vieraita muun muassa Walesista ja Saksasta, Seppä kehuu.

Meno puistossa on ollut aika rauhallista, sillä kasvatustieteiden opiskelijat ovat korostaneet jämäkkää kuria ja selkeitä sääntöjä. Kaikille uusille kävijöille on pidetty pieni oppitunti liikennemerkeistä, ja kaahailuun on pyritty puuttumaan heti.

Eetulla on kaksi unelmaa

Polkuautolla numero 4 kurvailee Salama McQueen -housuihin pukeutunut lempääläläinen Eetu Haavisto, 5. Eetu on vielä hoidossa päiväkoti Kaislassa,

Harakkalanmäessä Lempäälässä asuva Eetu Haavisto ajelee mielellään liikennepuistossa. Ensi viikolla esikoulun aloittava Eetu on kuullut isosiskolta Emmalta ja isoveljeltä Einolta, millaista koulussa on. Sanna Suonpää

Harakkalanmäessä Lempäälässä asuva Eetu Haavisto ajelee mielellään liikennepuistossa. Ensi viikolla esikoulun aloittava Eetu on kuullut isosiskolta Emmalta ja isoveljeltä Einolta, millaista koulussa on. Sanna Suonpää

mutta ensi viikolla hän aloittaa esikoulun Lempoisten koulussa.

−Noo, aika paljon jännittää. Olen kotona laskenut, kuinka paljon on 2+2 ja 4+4, hän kommentoi.

Harakkalanmäessä Lempäälässä asuva Eetu Haavisto ajelee mielellään liikennepuistossa. Ensi viikolla esikoulun aloittava Eetu on kuullut isosiskolta Emmalta ja isoveljeltä Einolta, millaista koulussa on. Sanna Suonpää

Harakkalanmäessä Lempäälässä asuva Eetu Haavisto ajelee mielellään liikennepuistossa. Ensi viikolla esikoulun aloittava Eetu on kuullut isosiskolta Emmalta ja isoveljeltä Einolta, millaista koulussa on. Sanna Suonpää

Puheliaalla ja reippaalla Eetulla on eskarista sellainen käsitys, että siellä lasketaan laskuja, arvaillaan kaikkea ja leikitään ulkona. Esikoulun tutustumispäivään hän oli muuten tyytyväinen, mutta eskareitten ulkoilupihalla oleva liukumäki tuntui hänestä liian pieneltä. Se jäi vähän kismittämään.

−Mulla on jo penaali ja vihko valmiina: Transformers-vihko ja jääkiekko-penaali. Ideaparkista ostetaan vielä lisää eskaritarvikkeita, hän suunnittelee.

Samalle luokalle on tulossa ainakin kaksi tuttua kaveria, Emilia ja Susan. Eetu Haaviston viimeinen kesäloma ennen koulumaailmaan siirtymistä sujui mukavasti. Hän pääsi matkustamaan junalla ja kävi muun muassa Korkeasaaressa ja kylpylässä. Lisäksi hän on leikkinyt omassa pihassa ja saanut kutsua sinne kavereitakin.

Haastattelun lopuksi tuleva esikoululainen haluaa vielä nostaa esiin tärkeän asian.

−Mulla on kaksi unelmaa. Ensimmäinen on se, että saisin omaan huoneeseen kanin. Toinen on se, että saisin Lego Batman -pelin pleikkariin, hän paljastaa.

Teksti: Sanna Suonpää

Erityisopettajaksi tähtäävä Hermanni Kuivanen on tehnyt opettajan sijaisuuksia Lempäälässä ja myös kesätyö löytyi entisestä kotikunnasta. Kuivanen aloittaa syyskuun alussa kolmannen opintovuotensa Tampereen yliopistossa. Kuva: Sanna Suonpää

Erityisopettajaksi tähtäävä Hermanni Kuivanen on tehnyt opettajan sijaisuuksia Lempäälässä ja myös
kesätyö löytyi entisestä kotikunnasta. Kuivanen aloittaa syyskuun alussa kolmannen opintovuotensa
Tampereen yliopistossa. Kuva: Sanna Suonpää

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?