Hiihtomaa ja uudet reitit valmistuvat talkoovoimin

 

Työmaan kivinen työläys. Kiviseen metsään tehdään kymmenien metrien levyinen ja pituinen, kumpuileva hiihtorinne. Kuva: Antero Korhonen
Työmaan kivinen työläys. Kiviseen metsään tehdään kymmenien metrien levyinen ja pituinen, kumpuileva hiihtorinne. Kuva: Antero Korhonen

 

Koko kesän Hakkarissa jatkunut hiihtomaan sekä hiihto- ja kuntoratojen  sinnikäs talkoilu alkaa olla pitkää ja hivuttavaa loppukiriä vaille valmis. Pitkä kiri tarkoittaa ainakin syyskuun mittaista.

Lempäälän Kisan hiihdon urakkana on ollut tehdä  kunnan kiviseen metsään kymmenien metrien levyinen ja pituinen, kumpuileva hiihtorinne lähinnä nuorison iloksi. Uusia kuntorata-hiihtokiemuroita tulee noin 800 metriä, lisäksi levennetään vanhoja puolen kilometrin matkalla. Valojen asennus on meneillään.

Kivet sivuun, montut täyteen

Viime viikkoina talkoolaiset ovat päivittäin työstäneet kaivinkoneen jäljiltä muhkuraista ja kivistä pohjaa tasaiseksi, jotta uusilla paanoilla voisi turvallisesti hiihdellä jo ensi talvena. Työ hankalassa maastossa on hidasta.

Sateen sattuessa talkoillaan sateella - kunhan vaan paanat ja hiihtomaa valmistuvat ensi talveksi ja sitä ennenkin kuljettaviksi. Kuva: Antero Korhonen
Sateen sattuessa talkoillaan sateella – kunhan vaan paanat ja hiihtomaa valmistuvat ensi talveksi ja sitä ennenkin kuljettaviksi. Kuva: Antero Korhonen

– Joissain paikoissa sadan neliön raapiminen ja kivien piilottelu vie tunninkin, tuumii Kisan hiihtopomo ja talkoopäällikkö Esa Virtanen.

– Käy hyvästä kuntoilusta samanhenkisten kanssa. Hyvä niin, koska seuralla on kovin vähän varoja ostaa kuntoratojen pintaan normaalisti kuuluvaa murskaa ja kivisestä Lempäälästä on vaikea löytää sopivaa kaivumaata. Ensi keväänä katsellaan viimeistelyä uusin lasein.

Hiihtomaan kanssa talkoolaiset pärjäävät paremmin, koska se pinnoitetaan metsän hakkuujätteestä tehtävällä hakkeella. Iso osa noin 70 hengen talkoolaisen huhkimisesta onkin puseikkojen ja puiden oksajätteen kasaamista ja kuljettamista haketuspaikalle.

– Samalla vaivalla perkasimme kuntoratojen reunoja Hakkarin lähireiteiltä. Valaistuksen ja lumen satamisen vuoksi sitä pitää aika ajoin tehdä. Nyt jäte eli hake saatiin heti hyötykäyttöön hiihtomaan pohjaksi.

Kuntohenkisille lauantaitalkoita

Koska hiihtomaa ja uudet latukiemurat tulevat kaikkien käyttöön ja valmista on oltava lähiviikkoina, niin LeKi keksi tarjota osallistumismahdollisuuden kenelle vaan kuntoilu- ja urheiluhenkiselle. Palkittiinhan Lempäälä äsken Suomen talkoohenkisimpänä kuntana.

Julisteet Hakkarissa rohkaisevat talkoisiin rautaharavin ja lapioin varustettuna lauantaisin klo 10–12 ja 15– 17. Pelkin käsinkin voi napsia kiviä sivuun. Kiihokkeeksi Virtanen lupaa mehua ja kisamakkaraa.

Uusia kuntoratoja ja hiihtolatuja tehdään nykyisin lähinnä vain isoissa hiihto – ja urheilukeskuksissa. Lempäälän tapainen urheiluseuran panostus on harvinaisuus ellei vallan poikkeus. Tosin kustannukset lähes kokonaan Hakkarista kääntyvät lopulta maaseudun kehittämisyhdistys Kantrille. Se maksaa 70 000 euron budjetista puolet. Jos tarkan kirjanpidon alaisia työtunteja kertyy riittävästi, niin yhdistys maksaa loputkin. Nyt tunteja on kertynyt pitkälti yli tuhat.

Hakkari-projektin suunnittelu, yhteydet Kantriin sekä talousvastuu ovat olleet lähinnä Ville Niemelän huolena. Yhtenä ”työleirin” pontimena on se, että LeKi sai järjestääkseen vuoden 2017 Hopeasomman finaalit Hakkarissa. Nykyiset ladut eivät olisi riittäneet noin tuhannen nuoren kilpahiihtäjän kolmipäiväiseen kilpailutapahtumaan. Rahasta on pula, mutta ihmisten innostus ja kunnan myötämielisyys auttavat.

Oksajätettä haketettiin. Kuva: Antero Korhonen
Oksajätettä haketettiin. Kuva: Antero Korhonen