Viihdettä 1500-luvun malliin

Elina Mustonen aloitti muusikon uransa cembalon soitolla. – 1500-1700-lukujen musiikki on leipäpuuni. Olen konsertoinut yksin ja orkesterien kanssa. Teatteri on tullut osin sattumien kautta. Kuva: Katariina Rannaste

Elina Mustonen aloitti muusikon uransa cembalon soitolla. – 1500-1700-lukujen musiikki on leipäpuuni. Olen konsertoinut yksin ja orkesterien kanssa. Teatteri on tullut osin sattumien kautta. Kuva: Katariina Rannaste

Cembalo ja Shakespeare. Kuulostaako liian ylevältä ja korkeakulttuuriselta sinulle? Sitä Elina Mustonen ei halua. Hän rohkaisee tulemaan torstaina 26. marraskuuta Lempäälän Vanhaan Pappilaan, missä esitettävässä teoksessa yhdistyvät musiikki ja teatteri.

Elina Mustonen esittää William Shakespearen naismonologeja ja soittaa aikakauden musiikkia pienellä cembalolla, virginaaliksikin kutsutulla vanhalla kosketinsoittimella.

– Sen ajan taide ei tarkoita, että se on vaikeaa. Päin vastoin, melodiat ja rytmiikka ovat iskeviä, kauniita ja yleisöystävällisiä.

– Teksti ja musiikki käyvät vuoropuhelua toisiaan täydentäen. Asia on samaa, vain instrumentti vaihtuu.

– Runkona ovat Shakespearen naistekstit. On hämmentävää, miten ajattomia ne ovat. Ne puhuttelevat tämänkin päivän ihmisiä, vaikka tekstit ovat syntyneet 1500-1600-lukujen vaihteen Englannissa.

Mustonen on perehtynyt Shakespearen tuotantoon alkukieliseen, englanninkielisiin teoksiin. Esitys on suomenkielinen, mutta Mustonen esittää muutaman kappaleen myös englanniksi, jotta yleisö voi saada käsityksen siitä, miltä Shakespearen alkuperäinen kieli kuulostaa.

– Olen tosi fani. Shakespearen kielen kauneus puhuttelee minua muusikkona. Siinä on rytmiä, melodiaa. Vertaisin häntä Eino Leinoon, jonka runojen ääneen lausuminen tuottaa mielihyvää.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 400 vuotta Shakespearen kuolemasta. Juhlavuoden lähestyessä Elina Mustonen kertoo ottaneensa eräänlaisen lähetystehtävän.

– Pappilassa nähtävässä esityksessä Shakespearesta ei tarvitse tietää mitään, ei tarvitse olla mitään mieltä, mutta toivon, että se jollain lailla koskettaisi.

Her infinite variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin – esityksen ensi-ilta oli syyskuun lopulla Heinolassa. Esitys on vieraillut suurella menestyksellä myös Lontoossa. Lempäälässä nähtävä esityskerta on neljäs.

Elina Mustosen esitys on osa Valoa ja varjoa -konserttisarjaa, jonka taiteellisesta suunnittelusta hän on vastannut. Konserttisarjan viimeinen osa kuullaan 3. joulukuuta, kun Ilpo Laspas tulkitsee Johann Sebastian Bachin Goldberg-variaatiot klavikordilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?