Terveystaskulla pääsee lippulapuista

 

– Asiakkaiden keskuudessa Terveystasku on otettu hyvin vastaan. Hienolla uteliaisuudella, Katariina Halmevaara-Weitz toteaa. Vieressä palvelua käyttäjä Jouko Varpukoski. Kuva: Katariina Rannaste

– Asiakkaiden keskuudessa Terveystasku on otettu hyvin vastaan. Hienolla uteliaisuudella, Katariina Halmevaara-Weitz toteaa. Vieressä palvelua käyttäjä Jouko Varpukoski. Kuva: Katariina Rannaste

– Onko Terveystaskusta ollut sinulle apua?, sairaanhoitaja Katariina Halmevaara-Weitz tiedustelee Jouko Varpukoskelta.

– Pidän sitä hyvänä, kun vaan saa käyttövarmuutta, Varpukoski toteaa käyttäjäkoulutuksessa.

Sähköinen terveys- ja hyvinvointipalvelu Terveystasku on ollut käytössä Lempäälän terveydenhuollossa huhtikuusta lähtien. Asiakas voi kirjata ohjelmaan kotona itse ottamiaan, sairauden seurannassa tärkeitä veri- ja verenpainearvoja tai pitää kirjaa painostaan ja liikunnastaan. Terveystaskun käyttöä ei kuitenkaan ole pidetty itsestäänselvyytenä ikäihmisten keskuudessa, siksi kuntalaisaloitteella palvelun käytöstä toivottiin järjestettävän koulutusta.

Ensimmäinen käyttäjäkoulutus järjestettiin Lempäälän terveysasemalla tiistaina 24. marraskuuta. Paikalle tosin saapui vain yksi käyttäjä, Jouko Varpukoski, joka halusi selventää muutamia sovelluksessa olevia termejä ja tietää, onko lomakkeisiin tulleita näppäilyvirheitä mahdollista korjata.

– Olen kirjannut Terveystaskuun tämänhetkisen lääkitykseni ja viimeviikkoisen rokotukseni. Siivosin kotona vanhoja papereita ja vein ne skannerin kautta Terveystaskuun. Periaatteessa kaikki terveystietoni ovat täällä jonkinlaisessa muodossa, Varpukoski kertoo.

– Kansioita ja lippulappuja kertyy vuosien aikana. Tiedon koonti yhteen paikkaan onkin Terveystaskun idea, Halmevaara-Weitz arvioi.

Terveydenhuollon työntekijät näkevät asiakkaan kirjaamat tiedot, jos hän on antanut siihen luvan, ja he voivat hyödyntää niitä vastaanottotoiminnassa.

Erityisen hyödyllinen Terveystasku on pitkäaikaissairaille, jotka tarvitsevat omahoitoa kotona.

– Kun jotain asiaa terveydessä pitää seurata, Terveystasku on hyvä työkalu siihen.

– Se on myös oiva työkalu elämäntaparemonttiin, nyt kun uusi vuosikin lähestyy. Verenpaineen ja askelmäärän voi kirjata, ja se konkretisoi, mitä on tullut tehtyä.

Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä varmennekortilla. Verkkopankkintunnistautuminen on Jouko Varpukoskesta siinä mielessä ongelmallista, että luvut tunnuslukutaulukosta hupenevat nopeasti, jos palvelussa käy päivittäin. Se on kuitenkin ainoita luotettavia tunnistautumiskeinoja Suomessa, Katariina Halmevaara-Weitz muistuttaa.

Kömpelöksi on koettu myös se, etteivät laboratoriotulokset tai diagnoosit siirry suoraan palveluun, vaan tiedot joutuu naputtamaan Terveystaskuun itse.

– Täytyy muistaa, että Terveystasku kuitenkin on asiakkaan hallinnoima palvelu, jota kehitetään koko ajan. Näissä käyttäjäkoulutuksissakin tulee esille käyttäjäkokemusta, jonka pohjalta palvelua voidaan vielä muokata, Halmevaara-Weitz sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?