Suunnitteilla aurinkoenergian varastointi

Marjamäen yritysalueen energiaomavaraisuus halutaan selvittää

Lempäälän kunnanhallitus hakee hankerahoitusta Marjamäen yritysalueen energiaomavaraisuuden  selvittämiseksi. Kunnanhallitus valtuutti kunnanjohtaja Heidi Rämön viemään asiaa eteenpäin ja päätti, että hankeen omarahoitusosuus katetaan kunnan vuoden 2016 hankemäärärahoitusta.

Tavoitteena on, että  kunta voisi konkreettisesti ja ympäristövastuunsa tuntien edesauttaa kilpailukykyisten ja kestävän kehityksen mukaisen alueen syntymistä suunnittelemalla Marjamäkeen uudenlainen yritysten toimintaympäristö.

Avainsana on aurinkoenergia. Tarkoituksena on luoda malli, jolla optimoidaan aurinkoenergian tuotanto yritysten käyttöön. Energiaverkkosuunnitelmaan haetaan sijainnit aurinkoenergiapaneeleille. polttokennoille ja energiavarastolle. Lisäksi selvitetään hajautetun energiatuotannon  ratkaisuja. Selvitystyön tavoitteena on suunnitella alueelle oma kantaverkosta erotettu erillinen verkko. Valtakunnallisesti laatuaan ensimmäisessä hankkeessa aurinkoenergiaa pyrittäisiin myös varastoimaan, millä leikattaisiin kuormitushuippuja.

Uusiutuvan primaarienergian lähteinä selvitetään kaasumaisia ratkaisuja, joilla saataisiin hajautetusti tuotettua sähkö-, lämpö- ja kylmäenergiaa.

Pilotointihankkeen tutkimustyö tehtäisiin opinnäytetyönä. Lempäälän kunnan nimeämään ohjausryhmään tulee asiantuntijoita ja TTY:n tutkimuspuolen osaajia.

Marjamäen noin 300 hehtaarin laajuisella yritysalueella on lähes 300 yritystä ja 1 700 työpaikkaa. Marjamäessä on  asemakaavoitettuna ja tasattuna noin 40 hehtaaria teollisuuden, logistiikan ja kaupan rakentamistarpeisiin.

Koska Marjamäki sijaitsee näkyvällä ja helposti saavutettavalla paikalla Tampere-Helsinki -moottoritien varrella, valtakunnallinen näyteikkunapaikka halutaan hyödyntää uusille energiaratkaisuille ja niitä hyödyntäville yrityksille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?