Futisväelle joululahja

Joulupukki käväisi inan aikaisessa lempääläiselle jalkapalloväelle, kun joku aika sitten julkistui tieto Hakkariin noin vuoden sisään rakentuvasta jalkapallohallista. Virallisesti puhutaan monitoimihallista, jotta käyttökunta laajenee yhden lajin ulkopuolisillekin tahoille.
Jalkapallopuolen toimijoille eli lähinnä LeKi-futiksen piirissä toimiville hankilöille pitää nostaa hattua, aluksi jopa ylimaalliselta kuulostanut halli-idea on puhjennut nupusta melkein avonaiseksi kukaksi. Kuinka komeaksi kukaksi, sen näyttää vuosi 2016.
Sijainti hallille on oivallinen, aivan Hakkarin ytimessä. 1960 – 70-lukujen taitteessa alkuun polkaistu Hakkarin vapaa-aikakeskus on pian yhtä palasta monipuolisempi. Vielä, kun tuleva aika tuottaisi alueelle uimahallin, alkaisi Hakkari olla lähellä sporttihemmon kosteaa päiväunta. Toki ei pidä unohtaa myöskään olemassaolevien struktuurien kunnostamista, esimerkiksi yleisurheilukenttä alkaa olla koko lailla käyttökelvottomassa kunnossa juoksuratojensa puolesta.
Kun vuokrasopimus tontista halliyhtiön ja kunnan välilä solmittiin, ja hankkeelle tuli näin päivänävalo ja realismi, alkoivat epäilevät puheetkin saman tien. Pidempään Lempäälässä asuneet muistavat 1990-luvun alun ja jäähallikeskustelun. Ihan niihin kiihkeyssfääeihin ei turina ole yltynyt, mutta epäilyksen pasuunoita toki törähtelee sieltä ja täältä.
Yksi eniten kysytyttänyt juttu on hankkeen rahoitus, johon Lempäälän kuntaa ei olla sitomassa mukaan. Nykyaikana 1,7 miljoonan euron potin kokoonkääriminen on kova urakka. Puuhamiesten mukaan budjettiin on lupeessa valtion ja Palloliiton apuja ”jokunen satatuhatta”. Osakeanti lähtee liikkeelle vuoden 2016 alussa, sen tavoite on kunnianhimoinen noin 300 000 euroa. Iso osa kustannuksista jää kuitenkin katettavaksi lainapääomalla.
Toinen kysymys, joka pöllähti oitis hankkeen julkistamisen jälkeen ilmoille oli, kuinka paljon harrastajien eli LeKi-futiksen junioreitten kausimaksut nousevat. Tähän kysymykseen vastauskommentti futissakin puolelta kuuluu, että hitusen nousevat, mutta toiminnan laatukin nousee usealla asteella. Mistään kausimaksujen tuplauksista tai triplauksista ei pelkoa ole.
Hakkarissa on parhaimmillaan kaksi jopa useampikin iso tapahtuma päällekkäin. Silloin esiin on noussut akuuttina ongelmana parkkipaikkojen riittämättömyys. Hakkarin alueen kehittämistyöryhmnän tuleekin pikapikaa ratkaista parkkeerauskysymys, joskin toki nykyisilläkin aika pitkälle pötkitään. Ihmisten vain Lempäälässäkin tulee oivaltaa, että parkkipaikka ei ihan joka kerta ole kymmenien metrien päässä tapahtumapaikasta, vaan joskus voi peltilehmältä joutua lampsimaan jopa muutaman satakin metriä.
Jäähallin myötä lempääläinen jääkiekkotoiminta nousi nopeasti uuteen kukoistukseen. Junioreitten määrä moninkertaistui 90-luvun lopulla ja edustusjoukkue aloitti myös nousun, joka tosin realisoitui aina Mestis-tasolle saakka kymmenisen vuotta hallin valmistumisen jälkeen.
Jalkapallon puolella tuskin toiminnan määrä voi kovin paljoa kasvaa nykyisestä, mutta laatu voi parantua isosti. Etenkin edustustasolla kuulee joka kevät saman mantran, että joukkueet eivät voi kehittyä, kun Lempäälän talviharjoitteluolosuhtet ovat niin huonot. Kesällä 2017 pitäisi sitten edustuspuolellakin hallin merkitys näkyä. Olisiko 2020-luvun alussa realismia odottaa lempääläisen edustusfutiksen olevan kakkosdivarin tasolla?
Kunhan pelaajat muistavat, että pelkät seinät eivät tee kenestäkään parempaa pelaajaa.