Lempäälän yrittäjäyhdistyksen uusi puheenjohtaja haluaa lisätä yrittäjien välistä yhteistyötä ja kontakteja

Yrittäjältä yrittäjälle

Ismo Paananen ja borderterrierit Nekku ja Nappi lenkkeilevät säännöllisesti Miemolan suunnalla. Kuva: Erkki Koivisto

Ismo Paananen ja borderterrierit Nekku ja Nappi lenkkeilevät säännöllisesti Miemolan suunnalla. Kuva: Erkki Koivisto

Vähemmän hallituksen kokouksia ja lisää yrittäjien keskinäisiä tapaamisia, verkottumista ja kontaktointia, suuntaviitoittaa Ismo Paananen, 41, joka aloitti vuodenvaihteesta puheenjohtajana Lempäälän Yrittäjissä. Alkaneen vuoden teemana on  ”yrittäjältä yrittäjälle”. Siitä konkreettisena esimerkkinä ovat yrittäjien yhteiset aamukahvitilaisuudet, joista tiedotetaan yrittäjien Facebook-sivuilla.

– Aamukahvitilaisuudet eivät ole niinkään infotilaisuuksia, vaan yhdessäoloa ja tapaamisia, joissa suuri arvo syntyy yhteisistä keskusteluista. Viimeksi aamukahveilla kunnan kierrätyspuodissa useampi rakennusalan yrittäjä löysi toisensa, sanoo Paananen, joka haluaa varsinkin nuoria yrittäjiä lisää mukaan yhdistyksen toimintaan.

Esimerkillään hän rohkaisee muitakin liittymään mukaan.

– Tiedän hyvin, että esimerkiksi yksinyrittäjillä on kiire ja kädet täynnä töitä.

– Varsinkin yksin yrittäminen voi olla ajoittain yksinäistä touhua, vaikka asiakkaitten kanssa kohdataankin. Yrittäjäyhteisössä voidaan vaihtaa yrittämiseen liittyviä ajatuksia ja saadaan vertaistukea. Yrittäjäyhdistys on loistava paikka tutustua muihin yrittäjiin.

Apuna kolme varapuheenjohtajaa

Paanasen edeltäjänä Lempäälän yrittäjäyhdistyksen johdossa oli 11 vuoden ajan Kari Tolonen. Jo muutaman vuoden ajan ehdittiin valmistella puheenjohtajan vaihtoa.

– Karilla oli niin isot saappaat, ettei ollut ketään niitä täyttämään, ja lähdimme tekemään tätä yhteistyöllä ja jakamalla töitä palasiin uudella tavalla siten, että nyt varapuheenjohtajia on kolme ja heillä kullakin on omat vastuualueensa.

Yrittäjäyhdistyksen hallituksesta Paananen puhuu yhteistyöporukkana. Varapuheenjohtajista Heikki Hakala vetää kuntayhteistyötä ja sidosryhmävaikuttamista. Maria Kahilampi vastaa verkostoitumisesta ja jäsenviestinnästä. Anita Näsärö hoitaa hallintoa ja jäsenyysasioita. Kullakin varapuheenjohtajalla on tukenaan omat hallituksesta kootut toimintarinkinsä.

Ismo Paananen on ollut yrittäjä koko aikuisikänsä. Ohjelmistoyrittäjän uran tehnyt Paananen perusti ensimmäisen toiminimensä heti täysi-ikäiseksi tultuaan. 25-vuotiaana hän perusti suureksi kasvaneen Optinet Oy:n, josta hän on sittemmin myynyt osan liiketoiminnoista. Nyt hän on toimitusjohtajana kolmannessa ohjelmointialan yrityksessään, lempääläläisessä Agendium Oy:ssä.

– Olen aina ollut innostunut uuden rakentamisesta ja kehittämisestä. Olisi hienoa, jos yrittämisen ilmapiiri Lempäälässä olisi niin kuin  Piilaaksossa, jossa autetaan muita pyyteettömästi. Sellainen toimintatapa, jossa pannaan hyvä kiertämään, opettaa ja auttaa välillisesti itseäkin. Auttaja saa apua aikanaan itsekin.

Paananen lupaa, että verkostoitumisessa hyödynnetään muun muassa digitaalisuuden suomia mahdollisuuksia.

– Sosiaalinen media on jo otettu käyttöön ja seuraavaksi aukeaa uusi yrittäjien mobiilisovellus, jonka kautta jäsenistö saa tietoa, mitä ympärillä tapahtuu, sanoo Paananen, jonka mukaan jäsenyys paikallisessa yrittäjäyhdistyksessä tuo mukanaan yrittäjän avuksi lyömättömän verkoston ja yrityskontakteja, jotka voivat poikia vaikka mitä.

Myös yrittäjäaiheisia tapahtumia on lähdetty valmistelemaan ja kehittelemään paikallisia etuja yrittäjille.

Pirkanmaan paras

Lempäälän yrittäjäyhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut viimeisimmän kymmenen vuoden aikana noin 300:sta nykyiseen 500:een. Lempäälässä on suunnilleen 1 500 yritystä, toimivia ja vähemmän toimivia. Uutta kasvupotentiaalia siis riittää. Paananen haastaa varsinkin nuoria yrittäjiä mukaan toimintaan konkareiden lisäksi.

Lempäälä on Paanasesta hyvä toimintaympäristö yrityksille ja yrittäjäyhdistykselle. Sijainti on loistava. Myös kunnan keskustan kehittämissuunnitelma saa puheenjohtajalta kiitosta. Se lisää vetovoimaa.

– Yhdistykseen kuuluu tosi paljon jäseninä sellaisia, joilla on yritystoimintaa muualla, esimerkiksi Tampereella.

Lempäälän Yrittäjät ry valittiin viime vuonna Pirkanmaan parhaaksi yrittäjäyhdistykseksi omassa kokoluokassaan. Yhdistys toimii aktiivisesti, ja Paananen näkee vielä yhden syyn hyvään menestykseen: Lempäälässä yrittäjät ja kunnan edustajat mahtuvat hyvin saman pöydän ääreen.

– Moni kadehtii meidän kuntayhteistyötämme. On hyvä huomata, että Heidi (Rämö) on lähtenyt edelleen kehittämään kunnan ja yrittäjäyhdistyksen välistä toimivaa yhteistyötä.

Parasta rentoutumista kiireiden keskellä Ismo Paanaselle on lenkkeily Akaassa koulunjohtajana toimivan vaimonsa Heli Hotti-Paanasen  sekä kahden borderterrierin kanssa. Vapaa-ajallaan Paananen löytää itsensä myös harrastajateatterista. Hän  vastasi Vesilahden Nuorisoseuran Teatteri Kurjen Elinan surman ääni- ja valomaailmasta. Parhaillaan hän siirtää teatteritekniikkaosaamistaan nuoremmille harrastajille Lempäälän Nuorisoseuran Dario Fon Näillä palkoilla ei makseta! -näytelmässä.

– Alkuperäinen koulutukseni on ääni- ja valotekniikka, ennen kuin  ohjelmistotyöt veivät minut, Ismo Paananen hymyilee.

 

 

Lempäälän Yrittäjät / hallitus

 

Puheenjohtaja: Ismo Paananen

Varapuheenjohtajat: Heikki Hakala, Maria Kahilampi, Anita Näsärö

Hallituksen jäsenet: Juho Kallonen, Mikko Kivelä, Mikko Kulmala, Tuija Perttunen, Pertti Ratilainen, Noona Rissanen, Tommi Sajakoski, Marjo-Riitta Suonpää, Matti Vuorinen

Hallitustyöskentelyssä mukana: Kari Tolonen Yritysviestin päätoimittaja, Kari Löytty Lempäälän Kehityksen toimitusjohtaja, Rauno Toikka rahastonhoitaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?