Kuka vastaa palveluiden kehittämisestä?

Olemme mestareita tekemään vahvoja strategisia suunnitelmia. Ongelmaksi vain jää se, kuka vastaa suunnitelmien käytännöiksi muuttamisesta?

On helppoa vielä se, että pohditaan kysymyksiä mitä, mutta vaikeudeksi näyttää muodostuvan se, että ei kyetä muuttamaan teorioita käytännön asiakaslähtöisiksi palveluiksi.

Kehittämistyön pitäisi lähteä arjen konkreettisista tilanteista. Kehittämistyössä tarvitaan työtiimejä, jotka ovat lähellä arjen palveluja.

Tällä hetkellä elämme funssa-aikaa. Kerronpa oman esimerkkini: kolmen päivän kovan kuumevaiheen jälkeen alkoi armoton yskiminen. Yskä yllätti yöllä, jolloin nukkumisestakaan ei tullut mitään. Kierre oli valmis. Lopulta soitin omahoitajajärjestelmään saadakseni hakkaavaan yskään apua eli yksinkertaisesti yskänlääkereseptin. Mutta se ei ollutkaan niin yksinkertaista. Ei lääkäri voi antaa puhelimitse reseptiä, pitää tulla vastaanotolle. Mutta aikaa sitten kuitenkaan ei löytynyt. Joten jäin ilman yskänlääkettä ja lisäsin vain vaippakerroksia housuihin!

Flunssa-ajat kuuluvat arkeen. Jäin miettimään: eikö voisi kehittää skype-vastaanottoa flunssapotilaille.

Kuinka paljon lääkärinvastaanottoaikoja säästettäisiinkään, jos yskänlääke kuitenkin voitaisiin määrätä ilman vastaanottokäyntiä. Tiedän sairaanhoitajana, että perustelette lääkärissäkäyntiä yleistilan kaikinpuolisella seurannalla. Mutta kun on kyse massasairastumisista, missä avun pitäisi olla nopeaa, voisi harkittavissa olla uudenlainen tapa kohdata akuutti potilas ja miettiä jatkotoimenpiteet, jos tauti ei ala ensiaputoimin helpottaa.

Toinen kehittämisen kohde on ajanvaraustapa. Kuinka raivostuttavaa onkaan kuunnella soittoääntä ja hetkinen meillä on ruuhkaa viestiä. Asioin myös Kankaanpään terveysaseman kanssa. Siellä vastataan: jos haluat että sinuun otetaan yhteyttä paina 1. Ja niin painan 1 ja jään odottamaan koska minuun otetaan yhteyksiä.

Siis kuka kehittää Lempäälässä terveyspalveluita strategian mukaisesti asiakaslähtöisiksi?

Kaikki uusi syntyy mahdottomalle tuntuvista ajatuksista: Voisiko apteekin ja terveyskeskuksen välille kehittää tällaisen ”kuumalinjasysteemin”? Määräaikoina, esimerkiksi pahimpina flunssakausina, olisi apteekissa mahdollista toteuttaa ”skypeistunto” : asiakas saisi nopeaa ja asiantuntevaa apua.

 

Maikki Hämäläinen–Ylikahri

kunnanvaltuutettu (kesk)