Junalla kulkija, varaudu uusiin aikatauluihin

Tarkista juna-aikataulut, sillä ne tulevat muuttumaan 27. maaliskuuta. Kuva: Katariina Rannaste
Tarkista juna-aikataulut, sillä ne tulevat muuttumaan 27. maaliskuuta. Kuva: Katariina Rannaste

”Kuuntelimme suomalaisia”, VR hehkuttaa uusissa hinnanalennusmainoksissaan. Lempäälässä moni on toista mieltä. Uudella kausilipulla matkustaminen voi  tulla aiempaa halvemmaksi, mutta junavuoroihin on tulossa muutoksia, jotka eivät etenkään työmatkalaisia ilahduta.

VR:n suunnitelmissa on maaliskuun 27. päivä alkaen vaihtaa esimerkiksi Lempäälästä Tampereelle kello 7.11 ja 8.11 lähtevät aamujunavuorot. Niiden tilalle tulisi yksi vuoro, joka lähtisi Lempäälästä kello 7.37. Vastaavasti Tampereelta etelään kello 15.43 lähtevä vuoro korvautuisi kello 16.34 aikaan lähtevällä.

Miksi junavuoroja muutetaan? Syynä ovat kustannukset.

Suunnittelujohtaja Antti Tuominen VR:ltä vastaa, että uusi aikataulutus Riihimäki–Tampere rataosalla on tehty siten, että yhteydet palvelisivat mahdollisimman suurta osaa junien käyttäjistä.

– Kyseisen taajamajunan tulee palvella hyvin erilaisia matkustustarpeita – työmatkustamista Tampereelle lähialueilta, Riihimäen kautta kulkevia vaihtomatkustajia Tampereelle, ja myös syöttömatkustamista Tampereella vaihtaville kaukojunamatkustajille Seinäjoen, Jyväskylän ja Porin suuntiin.

Tuominen toteaa taajamajunien aikataulun muuttuvan maaliskuussa osana Liikenne- ja viestintäministeriön uutta ostoliikennesopimusta, jossa ministeriö tilaa VR:ltä taajamajunatyyppistä liikennettä.

– Hallitusohjelman mukaisesti Liikenne- ja viestintäministeriön määrärahoja junaliikenteen ostamiseksi leikattiin 12,3 miljoonalla eurolla, eli noin 30 prosenttia. Määrärahojen leikkaamisen takia ministeriö lopettaa junaliikenteen ostamisen joillakin rataosilla, mutta liikenteen laajuuden turvaamiseksi tehostusta ja säästöjä haetaan luonnollisesti koko ostoliikenneverkostosta – näin myös Riihimäki–Tampere -rataosalla.

Junaliikenteessä myös uudet hinnat

Hintauudistuksen seurauksena junalipun alin hinta VR:n kaukoliikenteessä on nyt 3,00 euroa, kun aiemmin edullisimmillaan Lempäälästä pääsi Tampereelle 1,70 eurolla.

Jenni Manu VR Groupin viestinnästä vastaa, että junalipun alimmasta hinnasta ei saa enää alennuksia.

– Hinta on verrattavissa muun joukkoliikenteen alimpiin hintoihin.

– Opiskelijat, eläkeläiset ja lapset saavat edelleen alennuksia peruslipun hinnasta. Kokonaisuudessaan myös opiskelijoiden, eläkeläisten ja lasten maksaman junalipun hinta laski uudistuksessa. Säästölippu on aina kaikille edullisin vaihtoehto ja sen hinta on sama kaikille, Manu sanoo.

Paljon matkustaville Jenni Manu ehdottaa kausilippua, jonka hinta on hänen mukaansa puolittunut aiemmasta.

– Esimerkiksi välille Lempäälä–Tampere 30 vuorokauden kausilippu maksaa 53 euroa. Tämä on merkittävästi edullisempi hinta kuin kertalipuilla (120 euroa) ja edullisempi kuin vanhalla hinnalla (68 euroa). Uuden kausilipun hinnalla yhden matkan hinnaksi tulee 1,25 euroa, jos matkustaa jokaisena arkipäivänä meno-paluun, eli matkoja kertyy 44 kuukauden aikana.

– 30 vuorokauden kausilipun hinta Lempäälä–Tampere -välille oli ennen uudistusta 112,50 euroa. Nyt hinta on siis lähes puolittunut.