Hakkarin liikuntapuistossa liikuntahalli ja jäähalli jo ovat. Nyt Hakkariin puuhataan kunnan vuokratontille monitoimihallia

Halliyhtiö hakee osakeannilla Vapari-hallille uusia omistajia

Lempäälän Monitoimihalli Oy:n hallituksen ja Leki-futiksen puheenjohtyaja Petri Mäkinen esitteli yleisölle havainnekuvia Vapari-hallin sijoittumista Hakkariin. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän Monitoimihalli Oy:n hallituksen ja Leki-futiksen puheenjohtaja Petri Mäkinen esitteli yleisölle havainnekuvia Vapari-hallin sijoittumisesta Hakkariin. Kuva: Erkki Koivisto

Vapari tarkoittaa jalkapallossa vapaapotkua. Vapari on myös hallin nimi, jota viime vuodenvaihteessa perustettu Lempäälän Monitoimihalli Oy on yksityisrahoitteisesti puuhaamassa alueen kolmanneksi halliksi Hakkariin koulun ja jäähallin väliselle alueelle nykyisten tenniskenttien ja kallioisen metsäkummun paikalle. Kunta on  vuokrannut tontin halliyhtiölle 50 vuodeksi. Liikuntahalli on kunnallinen. Jäähallin taustalla on jäähalliyhtiö, jossa suurimpina osakkaina ovat mm. Lempäälän, Akaan, Pirkkalan ja Vesilahden kunnat.

Lempäälässä on yli 800 lisenssin omaavaa jalkapallon pelaajaa. Oman hallin puuttuessa talviaikainen lajiharjoittelu ajeluttaa heitä ”lepakkovuoroille” perheineen Valkeakoskelle, Nokialle ja Tampereelle.

– Tilaa jalkapallon harrastamiseen on Lempäälässä liian vähän suhteutettuna harrastajamääriin eikä Lempäälän kunnalla ole resursseja toteuttaa tarpeeksi isoa hallia, taustoittaa halliyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja LeKi-futiksen puheenjohtaja Petri Mäkinen jalkapalloväen pitkäaikaisen toiveen omasta katetusta jalkapallohallista.

Minimipanostus satasen

Ei pelkästään jalkapallon, vaan muidenkin liikuntalajien harjoitteluolojen parantamiseksi käynnistetyn hankkeen kustannusarvio mittavine maansiirtotöineen on 1,7 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoittamiseksi halliyhtiö on käynnistänyt yleisen, yksityisille toimijoille suunnatun osakeannin. Se on alkanut maaliskuun  puolivälissä ja kestää huhtikuun puoliväliin.

Hankkeen takana oleva LeKi-futis Lempäälän Palloseura ry aikoo myös merkitä B-osakkeita. Urheiluseura tekee varainhankintaa tuotteiden myynnillä. Urheilun tukija voi lisäksi pari kymppiä maksamalla ostaa omakseen neliön uutta tekonurmikenttää.

Osakeannilla on tarkoitus merkitä kokonaismäärältään 250 000 uutta B-sarjan osaketta. A-sarjan 10 000 osaketta on merkitty jo aiemmin halliyhtiön perustajille. A-osakkeen äänimäärä on kymmenen, kun B-osakkeen omistajan äänimäärä on yksi.

– Yhtiöjärjestykseen merkityllä omistusjärjestelyllä sekä lunastuslausekkeella – yhtiöillä on ensisijainen oikeus lunastaa osakkeet – halutaan turvata se, että halli säilyy myös osakeannin jälkeenkin siinä tarkoituksessa, mihin alun alkaen on haluttu luoda – perheiden harrastusten inhimilliset tarpeet ovat vahva motivaattori, sanoo halliyhtiön hallituksen jäsen Marko Kukkola Hakkarin yläasteen auditoriossa keskiviikkona 23. maaliskuuta järjestetyssä infotilaisuudessa.

– Osinkojen jakaminen ei ole ensisijainen tarkoitus lyhyellä aikavälillä.

Yksi osake maksaa yhden euron. Merkinnän vähimmäismäärä on 100 ja enimmäismäärä 70 000 osaketta. Osakkeita voi merkitä seuran toimistolla, urheiluvälineliike Sportia-Matissa ja netissä.

Seuraavan kerran halliyhtiön edustajat esittelevät 6. huhtikuuta Ideaparkissa järjestettävässä tapahtumassa Lempäälän rakennettavan monitoimihallin suunnitelmia ja kertovat yleisölle, miten voi osallistua hallin rakentamiseen julkisella ja kohdennetulla osakeannilla.

Miljoona pankkilainaa

Petri Mäkinen sanoo tarkkoja summia paljastamatta viikkoa aiemmin käynnistyneen osakeannin lähteneen liikkeelle ihan hyvin.

– Yksityiset henkilöt ovat lähteneet 500–800 euron panoksilla. Mukaan lähteneet yritykset ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti Lempäälän ulkopuolelta. Tarvitsemme oman kunnan väen ja lajiväen tukea onnistuaksemme tässä, hän sanoi jakaessaan tilaisuuden osanottajille osakeantikaavakkeita.

Hallin rakentamiseen tarvittavan kokonaisrahoituksen saaminen edellyttää riittävää omaa pääomaa. Annin jälkeen osakepääoma on 260 000 euroa, joka on 15 prosenttia koko rahoitustarpeesta. Sen verran omaa pääomaa edellytetään, jotta halliyhtiö voi saada hakemiaan avustuksia: Veikkaukselta 200 000 euroa, ELY-keskuksen maaseudun rakennerahastolta 140 000 euroa ja Palloliitosta 100 000 euroa. Tavoiteltava summa on yhteensä 700 000 euroa.

Rahoituskuvioissa puuhamiehet eivät edellytä Lempäälän tai muidenkaan kuntien tulevan rahoitukseen mukaan. Lempäälän kunnan kanssa tehdyn vuokrasopimuksen mukaan kunta saa vastaavan määrän päiväaikaisia vuoroja muun muassa päiväkotien sekä koulujen lasten ja vanhusten aamu- ja iltapäivätoimintaan ja tyky-toimintaan.

Loppusumma tarvittavasta rahoituksesta, noin miljoona euroa, on tarkoitus kattaa Finnveran takaamalla pankkilainalla. Laskelmien mukaan halliyhtiö olisi velaton 12–15 vuodessa, optimitilanteessa jopa 10 vuodessa.

Toiminta on yhtiön toimitusjohtaja Juha-Pekka Niemisen mukaan kannattavaa ja reilusti ylijäämäistä jo 60 prosentin käyttöasteella. Hallivuorot ovat hänen mukaansa helposti myytävissä.

– Ulkopaikkakuntalaisilta satanen tunnilta on käypä hinta. Omalle väelle hinta on eri.

Rakennuslupahakemus sisään

Vaparihalli näyttäisi tältä. Se sijoittuisi Hakkarin koulun taakse Urheilukentän huoltorakennuksen viereen.

Vaparihalli näyttäisi tältä. Se sijoittuisi Hakkarin koulun taakse Urheilukentän huoltorakennuksen viereen.

Annin tavoitteena on toteuttaa jalkapalloon, salibandyyn, sulkapalloon, judoon ja muihin liikuntalajeihin soveltuva monitoimihalli niin, että sen käyttöönotto olisi mahdollista jo loka-marraskuussa 2016. Havainnekuvia hallin sijoittumisesta yleisölle esitellyt Petri Mäkinen näkisi mielellään siellä järjestettävän 150 vuottaan juhlistavan Lempäälän kunnan yhteiset pikkujoulut.

Suunnitelmat ovat edenneet siihen vaiheeseen, että hallitoimittajilta on saatu kolme kilpailevaa tarjousta ilma-vesi-lämpöjärjestelmän hallista. Valintaa ei olla vielä tehty. Rakennuslupaa ollaan jättämässä sisään tällä viikolla.

– Taustaryhmässä on mukana arkkitehti ja alan ammattilaisia, Mäkinen sanoo.

Nykyisten tenniskenttien kohdalle toteutettavalle monitoimihallille osoitetaan kulku Urheilukadulta, jonka varteen tulee myös paikoitus. Liikunta- tai jäähallin paikoitusalueet eivät ole monitoimihallin käytettävissä.

Hallin sisämitat ovat 84 x 55 metriä. Keskikorkeus on 12 metriä ja harjakorkeus 15 metriä. Matalimmillaan reunoilla katto on 5–6 metrissä.

Jalkapalloalue on kooltaan 60 x 45 metriä, ja siinä mahtuu pelaamaan kahdeksan vastaan kahdeksan -kentällä. Reunalle sijoittuu kaksi 60 metrin juoksusuoraa, siirrettävä 500 henkilön katsomotila sekä lämmittely-venyttelyalue.

50 x 20 metrin kokoinen monitoimitila soveltuu salibandyyn, futsaliin, sulkapalloon, tennikseen ja vaikka judoon, golfiin tai pesäpalloiluun. Sinne toteutetaan 12 metrin korkuinen kiipeilyseinä.

Tekniseen tilaan tulee kahvio. Yläkertaan sijoittuvat seuran toimisto-, sauna- ja kokoustilat.

Sisällä hallissa, jossa voi järjestää myös messuja ja musiikkitapahtumia, vallitsee myös kovilla pakkasilla + 15 asteen lämpötila.

Mäkinen lupaa jalkapalloalueen pinnoitteen olevan nykyaikaista tekonurmea, jossa hiekkakerroksen päälle tulee harmaa-musta polyeteeniraemassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?