Älä ota kesäkissaa, ota kesätyöntekijä

Vesilahtelaisille nuorille avautui mahdollisuus lähteä tulevana kesänä kuukaudeksi kesätöihin Saksaan. Ystävyyskunta St.Georgen tarjosi heille muutamaa työpaikkaa perhemajoituksen kera. Yllätyin suuresti, kun kuulin, ettei innokkaita hakijoita tullut ovista ja ikkunoista.

Mahdollisuus kielitaidon ja työkokemuksen kartuttamiseen on ainutkertainen. Kesätyöt ulkomailla ovat CV:ssa kuin punainen huutomerkki, joka kiinnittää jatkossa työnantajan kuin työnantajan huomion. Luulisi, että moiseen mahdollisuuteen tartutaan tiukasti.

Suurin osa aikuisista joiden kanssa aiheesta turinoin kysyi pilke silmässä voisivatkohan he itse lähteä Keski-Eurooppaan kuukaudeksi hommiin. Tilaisuuden ainutkertaisuus valkeni heille heti. Ehkä epäröivät nuoret kaipaisivat kotoa pienen kannustavan tönäisyn, jotta hekin huomaisivat tilaisuutensa tulleen.

Nykyistä tilannetta en tiedä, mutta parikymmentä vuotta sitten töihin pääsi pääasiallisesti suhteilla. Itse vietin muun muassa pari kesää siskoni työpaikalla pääkaupunkiseudulla ja yhden kesän pakkaamassa makkaraa. Jälkimmäisen työpaikan sain omilla ansioillani, ensimmäisen suurimmaksi osaksi suhteilla. Kotipaikkakunnallani oli turha edes haaveilla puolueettomasti jaetuista työpaikoista, koska työntekijöiden omat lapset olivat etusijalla.

Makkaratehtaassa työskentely vei kyllä luulot nuoresta naisesta nopsasti. Tahti oli tiukka ja nakkeja piti olla ojossa oikea määrä oikeaan suuntaan tai homma ei toiminut. Muutaman päivän kuluttua homma sujui jo näppärästi, mutta ura makkaranpakkaajana jäi silti yhteen opettavaiseen kesään.

Vaikka työ ei aina ollut niin hohdokasta oli töihin aina mukava mennä. Hyvä henki työkavereiden kanssa oli iso osa kokemusta ja toinen iso osa selvisi sitten palkkapäivänä.

Sekä Lempäälässä että Vesilahdessa kannustetaan yrityksiä ja yksityisiä ottamaan nuoria töihin. Työllistämällä paikallisen nuoren ensimmäiseen työpaikkaansa Vesilahti tarjoaa kahdellekymmenelle työllistäjälle 100 euron kesätyösetelin. Lempääläisnuorten työllistymistä tuetaan 300 euron kesätyörahalla.

Tulisi mieleen montakin työtä, joihin moni nuori olisi omiaan; lapsenvahtihommat, vanhusten auttaminen ja seuranpito sekä nurmikonleikkuu ja muut pienet askareet nyt ensimmäisinä. Ihan tavallisten perheidenkin kannattaisi ottaa vinkistä vaari ja ottaa nuori hommiin. Mummukin arvostaisi, kun ikkunat kiiltäisivät ja vielä saisi lisäksi juttuseuraa.

Katariina_Onnela