Kevätjäät Pirkanmaalla nyt erittäin petollisia

Pirkanmaan pelastuslaitos on hälytetty seitsemän kertaa vesipelastustehtävään tämän vuoden puolella. Pelastuslaitos muistuttaa, että kevätjäät ovat arvoituksellisia. Asiantuntijoiden mukaan tässä vaiheessa kevättä auringonsäteily tunkeutuu jään sisälle ja lähtee irrottamaan jääkiteitä toisistaan. Lämpimänä päivänä paksumpikin jää voi pettää. Päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei.

Kevätjäät ovat petollista myös siksi, että kireä pakkasyö pystyy jäädyttämään hauraan jään kestäväksi, koska yöpakkanen saa jääkiteet jäätymään takaisin toisiinsa kiinni.  Aamupäivän aikana jää kantaa mahdollisesti aika hyvin, mutta iltapäivällä sään lämmetessä jää haurastuu uudestaan. Vuorokauden aikana vaihtelut ovat hyvinkin suuria.

Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa, että jos jää pettää alta, pitää säilyttää maltti ja toimia harkiten. On huudettava heti apua ja käännyttävä siihen suuntaan, mistä oli tulossa. On rikottava jäätä edeltä niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy ja lopulta yritettävä kohottautua potkimalla vaaka-asentoon ja ponnistaa jään päälle.

Jos huomaa jonkun pudonneen jäihin, häntä voi välittömästi auttaa tekemällä nopeasti hätäilmoituksen numeroon 112. Uhria pitää kannustaa pysymään pinnalla. Tämän jälkeen voidaan käyttää mahdollisia apuvälineitä, joihin pelastettava voi tarttua. Niitä voivat olla esimerkiksi oma vaatekappale, riuku tai köysi. Auttajan pitää aina varmistaa oma turvallisuutensa. Onnettomuuspaikkaa pitää lähestyä ryömimällä kestävän jään suunnasta. Jos uhri saadaan ylös, on huomioitava, että voimakkaasti alilämpöistä ihmistä on liikuteltava varovasti eikä häntä myöskään saa lämmittää aktiivisesti. On mahdollista, että avannosta ei pääse nousemaan ylös, eikä pelastaja pääse lähelle uhria. Tällöin on tärkeää, että avannossa liikkuisi mahdollisimman vähän ja rauhallisesti odottaen lisäavun, kuten pelastushenkilöstön saapumista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?