10. Ideapark-juoksuun osallistumassa tuhatkunta kuntoilijaa

Joka kerta Ideapark-juoksuun osallistuneet Tapio Konsala (vas.) ja Jyrki Laakso kuntoilevat alusviikon rauhallisesti jalkoja säästellen. Tässä Moision koulun kohdalla he ehtivät kuulla elävää musiikkiakin.
Joka kerta Ideapark-juoksuun osallistuneet Tapio Konsala (vas.) ja Jyrki Laakso kuntoilevat alusviikon rauhallisesti jalkoja säästellen. Tässä Moision koulun kohdalla he ehtivät kuulla elävää musiikkiakin.

Iloista yritystä ja rasituksen riemua tulvii lauantaina 28. päivä Lempäälän kaduilla ja teillä Meneillään on silloin  jo kymmenes Ideapark -juoksu.

Lähtö ja maali ovat Ideaparkin eteläpäädyn puolelta. Ensimmäisenä alkaa juniorien juoksu puoliltapäivin,  ja sen jälkeen kymppi sekä puolimaraton. Viikonvaihteessa ilmoittautuneita oli kuutisensataa, joten tuhannen kuntoilijan raja saattaa rikkoontua. Ennakkoilmoittautuminen päättyy perjantaina 27. päivä Jälki-ilmoittauminen onnistuu lauantaina aamupäivällä Ideaparkin keskusaukiolla.

– Tuhat osallistujaa tai ei, rakenteilla on joka tapauksessa hyvä ja soiva tapahtuma, lupaa järjestäjän eli Lempäälän Kisan toimistopäällikö Jenni Kihlström.

Moision koulun kohdalla kympin kuntoilijat kääntyvät Tampereentien ali Moisionaukealle, palaavat toviksi Tampereentielle jatkaen Lopentietä  Kuivaspäähän ja maaliin. Puolimaraton eli 21 097,5 metrin reitti jatkaa Lempoisiin, mistä Laasonportin, Ahtialan, Rantoisten ja Kuivaspään kautta maaliin.

Moni juhlajuoksuun osallistuneista on ollut mukana joka kerta, niin myös lempääläinen Jyrki Laakso ja Tampereella asuva Lempäälän kasvatti Tapio Konsala. Laakso on juossut aina puolikkaan, Konsala vuorotellen lyhyen ja pitkän matkan – nyt vuorossa on kymppi.

– Ensimmäinen Ideapark-juoksu herätti meikäläisen ilmoittautumaan ja vähän treenailemaan. Ja ilmoittautuminen nytkin viikkoja sitten pisti miehen hikilenkille kahdesta neljään kertaa viikossa. Lisäksi käyn autossa ja palaveripöydissä istumisen vastalääkkeeksi kuntosaleilla ohjatusti ja omin päin sekä harrastelen erilaisia palloiluja. Kerran kokeilin maratonmatkailua Tukholmassa, kertoo Laakso.

Tapio Konsala sai vuosikymmen sitten Ideapark  -juoksusta hyvän täkyn nostattaa kuntoa helmikuulta lähtien. Urakka tarkoittaa keskimäärin kolmea juoksukertaa viikossa. Mies juoksi 1970 luvulla LeKi:n väreissä keskimatkoja, joten hänelle talvilenkille lähtö on sujuvaa.

SUL:n virallinen reittimittaaja, entinen huippuhiihtäjä Kari Ristanen mittasi Ideapark-juoksun reitit tarkkaakin tarkemmin. Kuva: Antero Korhonen
SUL:n virallinen reittimittaaja, entinen huippuhiihtäjä Kari Ristanen mittasi Ideapark-juoksun reitit tarkkaakin tarkemmin. Kuva: Antero Korhonen

– Harjoituslenkkini ovat nykyisin lyhyitä, jopa vain puoli tuntia. Muita lajeja en harrasta, mutta eiköhän juhlakymppi suju näillä eväillä.

Starttiviivalla nähdään joka kerta osallistuneiden ohella muitakin kiinnostavia kuntoilijoita, esimerkiksi koko juoksun LeKi:n toiminnanjohtajana ideoinut Jouko Mattila,  Ideaparkin toimitusjohtaja Olli Gestranius tuo tapahtumaan talon väkeä ja liikemaailman johtoa. Starttipamaukset ampuu viihdetaiteilija Eero Lehtinen, joka hoiti luottotehtävän liikekaupungin pormestarina vuosikymmen sitten. Nyt frakki on musta tai pinkki.

Reitit ovat entiset, mutta varmuuden vuoksi ne uusintamitattiin tiistaina. Kymppi pysyi ennallaan, mutta puolimaratonista puuttui 100 metriä. Starttia siirretään sen verran taakse päin.

Mittaajan oli entinen huippuhiihtäjä Kari Ristanen.  Nykyisin Loimaalla vaikuttava olympia- ja MM-mitalisti  on Suomen Urheiluliiton virallinen mittaaja, jonka kautta kaikkien virallisten mittaajien tehtävät ja raportit kulkevat..

– Yleiset gps-mittarit saattavat heittää virallisesta mittauksesta kymmenellä kilometrillä 150 metriä.  ”Puolikkaalla” ero voi siis olla yli 300 metriä, mikä merkitsee kovakuntoisellekin minuutin verran puoleen tai toiseen, kertoo Ristanen.

– Mittari kertoo muutaman sentin tarkkuuden, mutta kukin kuntoilija taivaltaa silti oman matkansa riippuen siitä, miten mutkittelee tai ahnaasti nuolee mutkat.