Tulehdusvaara – odotellaan pakkasia

Odotellaan pakkasia, näin ymmärsin saamani avun käydessäni Lempäälän terveyskeskuksessa 25. toukokuuta. Isovarpaani kynnen sivu oli ruvennut kasvamaan kivuliaasti varvaslihan sisään. Omasta operoinnistani tilanne vain  paheni.

Kärvistelin kaksi vuorokautta ja päätin hakea ammattiapua. Soitin Kuljun terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Kuljussa ei ollut sille päivälle aikoja. Varasin ajan sairaanhoitajalle Lempäälään. Hän katsoi varvastani ja sanoi, ettei sille voi nyt tehdä mitään näin kesäaikana suuren tulehdusriskin takia. Sain hoito-ohjeen huuhdella varvasta päivittäin useasti sekä oleskella kotosalla ilman sukkia. Ajatus kiiti päässäni: alkava kesä, sauna, uinti, kävely varvas turvonneena, vertatihkuvana sekö kosketusarkana. Ei voi olla totta.

Sanoin meneväni yksityiselle lääkärille, mihin hoitaja arvioi siellä varmasti tällaisen toimenpiteen voitavan suorittaa. Sain ajan Terveystaloon samalle päivälle. Lääkäri tutki varpaan. Parin tunnin päästä vapautui toimenpidehuone, jossa kynnestä leikattiin neljän millin reuna kynsinauhaan asti ja lihaan painunut osa poistettiin, jotta kynsi voi kasvaa normaalisti. Operaatio oli varsin nopea. Puudutuksen jälkeen kipu oli vähentynyt puoleen.

Yö oli rauhallinen. Aamulla kipu oli poissa, ja saatoin taas astua koko jalalla.

En halua mustamaalata julkista terveydenhuoltoa; kohdalleni näin tyly apu sattui ensimmäisen kerran. Olen toki saanut hyvää ja asiallista hoitoa monta kertaa niin Kuljun kuin  Lempäälänkin terveyskeskuksissa. Haluaisin kuitenkin tietää, keneltä ja millaisen ohjeistuksen kyseinen sairaanhoitaja oli saanut, kun  kesän lähestyessä ei kipeään ja tulehtuneeseen varpaaseen saa koskea.

Neuvoksi saman kaltoin kohtelun saaneille: älä jää vaivasi kanssa yksin.

 

Terveellä varpaalla kohti kesää

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?