Kiisken töitä kaupungintalolla ja Moision taidetta Galleria Nottbeckissa

Kädentaitoja esillä Tampereella

Sisko Kiisken jäkäläturkkinen pajuporo hallitsee Tampereen kaupungintalon näyteikkunaa. Kuva: Erkki Koivisto

Sisko Kiisken jäkäläturkkinen pajuporo hallitsee Tampereen kaupungintalon näyteikkunaa. Kuva: Erkki Koivisto

Lempääläläiset voivat lomalla turistina ja muuten kaupunkivierailullaan Tampereella käydä ihastelemassa kotikuntansa edustajien kädentaitoja. Vielä parhaillaan on menossa muutaman viikon kestävä Tampereen seudun näkövammaisten käsityönäyttely Tampereen kaupungintalolla. Kuukauden päästä, elokuun lopulla Finlaysonin alueella sijaitsevassa galleriassa aukeaa Lasikilta ry:n 25-vuotisnäyttely.

 

Näkövammaisten töitä on esillä seitsemän metrin matkalla Tampereen kaupungin virastotalon katutasossa. Töitä ihastellakseen sisälle virastoon ei tarvitse mennä, sillä näyttely on aseteltu näyteikkunaan.

Mukana on runsaasti muun muassa lempääläläisen ex-paralympiahiihtäjä Sisko Kiisken eri tekniikoilla valmistamia, signeeraamattomia käsitöitä. Kuntosali- ja kahvakuulaohjaajana näkövammaisille toimiva Kiiski on myös innokas käsityöihminen, jonka koti on täynnään erilaista itse tehtyä koriste-esinettä.

Niistä näyteikkunalle Tampereelle ovat paikan saaneet muun muassa koivunrisuista ja pajuista tehtyjä töitä, pistekirjoituskierrätyspaperista taiteltuja ruusuja, teräslangasta valmistettuja enkeleitä sekä kakkuvadille valettuja kakkuja ja leivoksia.

– Uusin kierrätysharrastukseni on sellainen, että kerään kirppareilta pieniä, puisia taulunkehyksiä. Puran sisukset pois ja tuunaan tilalle farkkukankaita ja kiinnitän niiden päälle itse tehtyjä ruusuja ja sydämiä, Kiiski kertoo.

 

Lempääläläinen Taisto  Moisio onharrastanut lasitöiden tekemistä vuosien ajan. Nyt hän on löytänyt työstömateriaalikseen hopean. Kuva: Erkki Koivisto

Lempääläläinen Taisto Moisio onharrastanut lasitöiden tekemistä vuosien ajan. Nyt hän on löytänyt työstömateriaalikseen hopean. Kuva: Erkki Koivisto

Kerrostalon päädyssä kellarin ovessa on hieno lasityö ja siinä teksti ”Lasikilta”. Tampereen Kaskitiellä talon pohjakerroksen työhuonetilaa hallinnoi vuokralaisena Lasikilta ry – Suomen ensimmäinen tiffany- ja lyijylasitöitä harrastavien runsaan 50 hengen yhdistys. Viime vuosina repertuaariin ovat tulleet mukaan myös mosaiikki- ja sulatustekniikat.

Vuonna 1991 perustettu yhdistys viettää 25. juhlavuottaan järjestämällä 27.8.–8.9. ”Lasin taikaa” -juhlanäyttelyn Galleria Nottbeckissa Tampereella. Näyttelyyn osallistuu 20 lasikiltalaista. Mukana on kädentaidon näytteitä muun muassa lempääläläiseltä, killan hallituksen jäsen Taisto Moisiolta, kesälempääläläiseltä Aila Kuhlmanilta sekä tamperelaiselta Marjatta Hyväriseltä, kaikki killan torstairyhmän jäseniä.

 

Näyttelyssä on lähes sata hienoa taidelasityötä, upeita Tiffany-lamppuja, sulatuslasikulhoja ja lasimosaiikkitöitä. Ehkä näyttävin teos on Taru Montosen lasinen ja metallinen 1/100 kokoa oleva Tampereen Tuomiokirkon pienoismalli.

Työhuoneessa on kaksi omaa sulatusuunia, työpisteitä, koneellinen ilmapoisto ja kaikki lasitöihin tarvittavat työkalut. Retkiä ja vierailuja tehdään, kursseille osallistutaan. Ainoa, mikä puuttuu, ovat nuoret lasitöiden harrastajat. Vaikka killan puheenjohtaja Arja Niemisen vetämässä maanantairyhmässä hieman nuorempaa väkeä käykin, yhdistyksen jäsenistö on poikkeuksetta eläkeikäistä, joten nuorempia alan harrastajia otetaan mielellään mukaan.

Vanhakin oppii vielä uusia taitoja. Seitsemänkymppisen Taisto Moision taiteilemat professionaalit hopeakorut ovat kuin korusepän tuotantoa. Villitys on lasitaiteilijalle uudehko.

– Tähän jää niin koukkuun, Moisio sanoo oppimastaan tekniikasta, josta on luvassa näytteitä juhlanäyttelyyn.

Näyttelyyn on vapaa pääsy

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?